Följ oss på sociala medier:
”Lyckliga alla ni som ännu inte läst den här boken ... En...”Läs mer
”Samtidsfrågor i ruggig bladvändare.”Läs mer
”Det är lätt att älska grammatik under författaren och sfi-läraren Sara...”Läs mer
”En enkel dagbok som gradvis djupnar till ett ömsint, innerligt, djupt ...”Läs mer
”Nu har "Pärlfarmen" fängslat mig under ett antal timmar. Timmar man ön...”Läs mer
”Älskar Vanessa. Iskall och envis! Riktigt bra bok som jag tycker mycke...”Läs mer
”En rättsröta av stora mått, historien är så osannolik att den måste va...”Läs mer
”Författaren är en fena på tidsmarkörer och detta tillsammans med bra s...”Läs mer
”Det är driv i berättelsen.”Läs mer
”Jag tyckte den var skojig. Underhållande, lättläst och, precis som inn...”Läs mer
”Det är inte språket som gör att jag fängslas, utan beskrivningen av va...”Läs mer
”En rysligt trovärdig spänningsroman fylld med skam, sorg och mörker. ....”Läs mer
”Den här behöver väl inte presenteras, egentligen. Alla ska ha samma rä...”Läs mer
”Denna gång hamnar skrupellösa flyktingsmugglare och andra samtida feno...”Läs mer
”There is a lot of humour here, some of it quite dark...”Läs mer
”Den väcker många, många tankar och faktiskt en frigörande ilska som ja...”Läs mer
”Truc är fransk journalist och detta är den tredje av hans Sapmi-deckar...”Läs mer
”Spännande och actionfylld.”Läs mer
”Detta är del fyra i en serie av väldigt mysiga deckare. Jag...”Läs mer
”Tankeväckande.”Läs mer

Hurra! Piratförlaget fyller 15 år!

2014 firar Piratförlaget 15 år! Förlagschef Ann-Marie Skarp berättar om hemligheten bakom framgångarna och om böckerna som blev lavinartade succéer.

Hur var de första åren på Piratförlaget?

– De var mycket annorlunda. Jag hade 25 års erfarenhet från Norstedts, en stor organisation med många anställda som hanterade allt från datorsupport till förläggeri. Det fanns alltid någon som var mer eller mindre specialiserad på alla små och stora arbetsuppgifter som finns på ett förlag. När vi startade var vi två-tre personer som ensamma skulle klara såväl själva bokutgivningen som försäljning & marknadsföring, ekonomi, kontorets skötsel med mera med mera. Det första året kände jag flera gånger att jag hade haft mycket större nytta av några års egenföretagande än av 25 år på ett stort förlag.

När kände du första gången att ”det här kommer funka, det här kommer bli bra”?

– På väg in mot år tre, då hade fler författare kommit till oss och då märkte vi att omvärlden förstod att vi menade allvar med att bygga ett skönlitterärt förlag. I dag känner vi oss riktigt etablerade och i dag är vi elva anställda.

Vad är hemligheten bakom framgången?

– Bra författare och bra medarbetare. Samt att vi lyckats hålla varje års utgivningslista relativt liten, vi har inte frestats att ge ut fler titlar än vi kan hantera och därmed har vi levt upp till det vi ville satsa på, nämligen att arbeta med varje titel och författare utifrån just den boken och den författarens förutsättningar.

Finns det några särskilda höjdpunkter eller minnen från dessa 15 år som du vill dela med dig av?

– Den lavinartade succén för Mark Levengoods och Unni Lindells första barncitatbok Gamla tanter lägger inte ägg är oförglömlig. Först tryckte vi kanske 10 000 ex och tyckte vi var modiga, rask fick vi trycka till och tyckte fortfarande att vi var modiga. Och sen rullade det på under hela första hösten tills vi var uppe i flera hundratusen exemplar på bara en enda säsong! Och flera år senare kom en annan gigantisk försäljningssuccé med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonassons debutbok som gick som en löpeld över landet. Alla, bokstavligen alla, talade om den, här kan man verkligen tala om en mun-till-mun-effekt!

Hur ser de kommande 15 åren ut för Piratförlaget?

– Personligen tror jag mycket på att fortsätta som vi gör! Vi vill bygga och etablera starka författarskap. Kanske tittar vi i någon annan utgivningsriktning, som när vi fick vårt mycket trevliga tillskott i systerförlaget Lilla Piratförlaget, det vet man aldrig. Det gäller att hålla ögonen öppna och se vilka genrer som råder och agera utifrån det!

Hur ska födelseåret firas?

– Vi började att fira med sedvanlig champagnefest för våra medievänner i juni och nu i slutet av augusti har vi ett stort höstkalas för alla vi samarbetar med. Och så uppmärksammar vi födelsedagen på lite olika sätt under bokmässan i Göteborg.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag tycker väldigt mycket om manusredigering, jag är väldigt intresserad av svenska språket och tycker det är väldigt roligt och tillfredsställande att öppna ett nytt manus och börja arbetet med pennan i hand. Men därutöver är det variationen – det är den stora, stora fördelen med en relativt liten arbetsplats som vår, man gör lite av varje hela tiden. Den ena dagen är aldrig den andra lik!

– – –

Tidslinje Piratförlaget 15 år:

1999: Liza Marklund, Sigge Sigfridsson, Jan Guillou och Ann-Marie Skarp startar Piratförlaget. Förlaget håller till i ett rum i delade lokaler på Stora Nygatan.

2000: Piratförlagets första böcker utkommer. Liza Marklunds Gömda ges ut i pocketupplaga. Samma år utkommer även Paradiset, den tredje delen i serien om Annika Bengtzon, samt Riket vid vägens slut –  den tredje delen i Jan Guillous serie om tempelriddaren Arn Magnusson. Dessutom ansluter de etablerade och storsäljande norska författarna Anne Holt och Unni Lindell till förlaget.

2001: Mark Levengood och Unni Lindells bok Gamla tanter lägger inte ägg gör braksuccé och säljer i över 500 000 exemplar.

2002: Liza Marklunds böcker Prime time, Sprängaren och Studio sex utkommer som pocket och fortsätter röna stora framgångar.

2003: Linda Skugges krönikesamling Akta er killar för här kommer gud och hon är jävligt förbannad utkommer på förlaget, samtidigt som Britt-Marie Mattsson kommer med sin första bok Bländad av makten.

2004: Förlaget får tillökning av de sedermera storsäljande författarna Roslund & Hellström, Katerina Janouch och Martina Haag. Dessutom går flyttlasset från Gamla Stan och mot Artillerigatan.

2005: Förlaget består nu av sju personer och kommer fortsätta växa under de kommande åren.

2006: Sara Kadefors första bok för vuxna, Fågelbovägen 32 utkommer på Piratförlaget. Dessutom tillkommer Danny Wattin som ny författare med Stockholmssägner.

2007: Piratförlaget tar över utgivningen av Jo Nesbø och ger ut hans tidigare böcker i serien om Harry Hole. Lokalerna på Artillerigatan blir för trånga och förlaget flyttar några meter – till nuvarande adressen Kaptensgatan 6.

2008: Mikael Fants, Lena Ebervall och Per E Samuelsons och Malin Persson Giolitos böcker utkommer på Piratförlaget.

2009: Piratförlaget firar 10 år med pompa och ståt. Jonas Jonassons roman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann utkommer och är snart landets – nej, världens – stora snackis. Samma år debuterar Sara Lövestam och Kristina Ohlsson på förlaget med sina första böcker Udda respektive Askungar.

2010: Bland de nya författarnamnen på förlaget syns Emma Hamberg och Morgan Larsson, kända från radio och tv. Dessutom utkommer Christoffer Carlssons första bok Fallet Vincent Franke.

2011: Zinat Pirzadeh och Alex Schulman ger ut sina böcker Fjäril i koppel respektive Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött på Piratförlaget. Lilla Piratförlaget grundas med Erik Titusson som förlagschef och vd.

2012: Bland årets nya författarnamn syns Lasse Berghagen och Mikael Niemi, båda välkända sedan tidigare. Förlaget ger även ut Sjöwall Wahlöös Roman om ett brott i nya, påkostade utgåvor.

2013: Piratförlagets egna medarbetare Mattias Boström råkar vara en av Skandinaviens främsta Sherlock Holmes-kännare och utkommer med den populärhistoriska berättelsen Från Holmes till Sherlock. Dessutom debuterar journalisten Anna Laestadius Larsson med Barnbruden.

2014: Olivier Trucs roman Fyrtio dagar utan skugga har belönats med priser runtom i Europa och utkommer nu äntligen även på svenska. Piratförlaget fyller dessutom femton år och firar under hela 2014.

>> Ann-Marie Skarp skriver om jubileumsåret