Följ oss på sociala medier:
Unni Lindell

Unni Lindell

Fakta om Unni Lindell

Född: 1957.
Familj: Gift med Per Christian Garnæs, har två vuxna söner och katten Knut.
Bor: I ett hus vid havet strax utanför Oslo.
Bakgrund: Författare. Efter att ha avlagt en fil kand i franska arbetade hon som journalist i fem år innan hon skrev sin första bok. Sedan 1989 har hon varit författare på heltid och har hittills skrivit över femtio böcker.

I dag är Unni Lindell en av Nordens mest framgångsrika kriminalförfattare. Hennes böcker om kriminalkommissarie Cato Isaksen är översatta till arton språk och hon har vunnit flera litteraturpriser. De har även visats som tv-serie i Norge och Sverige.

I de senare böckerna har Isaksen fått sällskap av Marian Dahle, inspektören som ibland har jämförts med Lisbeth Salander, men som föddes före Stieg Larssons datahacker och därför snarast får betraktas som hennes storasyster.

Tillsammans med Mark Levengood har hon också skrivit succéböckerna Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär har du någon ull.

Unni Lindell har tilldelats flera priser, både för sina vuxenböcker och ungdomsböcker. 1994 fick hon norska Kritikerpriset för ungdomsromanen Sugemerket. 1999 belönades Drömfångaren med Rivertonpriset för bästa norska kriminalroman. 2017 nominerades Där Satan har sin tron till samma pris.

Rättigheter:
Unni Lindell företräds av Aschehoug Agency.

Bibliografi:
Där Satan har sin tron, 2017
Brudkistan, 2015
Djävulskyssen, 2013
Sockerdöden, 2011
Mörkermannen, 2009
Honungsfällan, 2008
Orkestergraven, 2006
Rödluvan, 2004
Gud som haver barnen kär har du någon ull, 2003 (tillsammans med Mark Levengood)
Nattsystern, 2003
Sorgmantel, 2002
Gamla tanter lägger inte ägg, 2001 (tillsammans med Mark Levengood)
Drömfångaren, 2001
Ormbäraren, 2000
Fågelfångaren, 1992 (barnbok)
Hemligheten på cirkusen, 1990 (barnbok)