Följ oss på sociala medier:
Liza Marklund

Liza Marklund

Fakta om Liza Marklund

Liza Marklund
Född: 1962
Bor: Stockholm och Marbella

Internationell webbsida: lizamarklund.com
Liza på Facebook

Liza Marklund är författare och verkade som ambassadör för UNICEF under elva år (2004-2015). Hon är delägare i Piratförlaget AB tillsammans Jan Guillou, Ann-Marie Skarp och Carl Hamilton.

Liza Marklunds författarskap innefattar 14 romaner och en faktabok. Böckerna har sålt i drygt femton miljoner exemplar på över 30 språk. Hon är en av våra internationellt mest kritikerhyllade och framgångsrika författare. Enbart under 2013 vann hon tre internationella litteraturpriser: The Reading Relay Gold Medal, Eurocrime Read of the Year och The Petrona Award. Liza Marklund är, vid sidan om Stieg Larsson och Jo Nesbø, den enda skandinaviska författare som toppat New York Times bästsäljarlista.

Hennes journalistiska bakgrund innefattar tio års arbete som undersökande nyhetsreporter och fem år som nyhetschef och chefredaktör inom dagspress och tv.

I januari 2007 sände TV4 hennes dokumentärer om barn som lever med HIV och aids i Ryssland och Kambodja. Hennes serie om våld mot kvinnor, Lite stryk får dom tåla, nominerades till Bästa tv-dokumentär i Sverige 2004. Liza har också lett en delfinal i Melodifestivalen och hoppat in som programledare för Nyhetsmorgon i TV4.

Liza har skrivit krönikor och kolumner sedan 1987, framför allt i Expressen men också i syndikalistiska Arbetaren, tyska Welt am Sonntag, Financial Times, norska Verdens Gang, danska Dagbladet Information och Ilta-Lehti i Finland.

Hon har mottagit ett flertal priser och utmärkelser, både för sitt författarskap och sitt sociala engagemang.

Rättigheter:
Liza Marklund företräds i utlandet av Salomonsson Agency.

Läs mer här: 

>>> Fler fakta på sidan Personligt
>>> Frågor och svar Unicef
>>> Läsarnas frågor och Lizas svar
>>> Priser och utmärkelser

Bibliografi:

Järnblod, 2015
Lyckliga gatan, 2013
Du gamla, du fria, 2011
Nya röster sjunger samma sånger, 2011
Postcard Killers, 2010 (tillsammans med James Patterson)
En plats i solen, 2008
Livstid, 2007
Nobels testamente, 2006
Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra, 2005 (tillsammans med Lotta Snickare)
Asyl, 2004
Den röda vargen, 2003
Prime time, 2002
Paradiset, 2000
Studio sex, 1999
Sprängaren, 1998
Gömda, 1995 (nyutgiven 2000 i pocket)