Följ oss på sociala medier:
Kalle Dixelius

Kalle Dixelius

Den som märker stenar av Kalle Dixelius

För tusen år sedan hände något ofattbart: det som alltid hade varit sant, så länge någon kunde minnas, ersattes med något nytt – kristendomen. De gamla gudarna blev omoderna och syndiga.

Åsmund Kåresson vandrar runt i Svealand och ristar runstenar. Han har växt upp med att det finns två sätt. Korset och hammaren. Vite Krist och trägudarna i lunden. Dopvatten och offerdjurens blod. Under sina vandringar talar Åsmund med präster, stormän, trälar och bönder. Han vacklar i sin tro, möter kärlekar och dricker öl. Till slut hamnar han i Uppsala, där kung Inge levererar ett omskakande beslut: blotet ska förbjudas.

Kung Inge fördrivs av sin svåger, Sven, som upphöjer Åsmund till kunglig runmärkare. Svågern blir kung Blot-Sven, som inför blotet igen. Han förkastar den nya religionen och allt ska bli som förr. Men går det? Kan den tiden tas tillbaka? Åsmund blir tvungen att välja sida.

Den som märker stenar är en berättelse om en man som söker livets mening under den mest omvälvande period Sverige har upplevt.

Kalle Dixelius är skribent och kommunikationskonsult och har varit journalist på bland annat DN och TT. Han har tidigare skrivit romanerna Toffs bok och Dagen när James McDougal försvann.

  • Format: Inbunden
  • ISBN: 978-91-642-0919-1
  • I butik: 2024-09-23
  • Recensionsdag: 2024-09-25
  • Sidor: 320