Följ oss på sociala medier:
Per Wahlöö

Per Wahlöö

Hövdingen av Per Wahlöö

När Per Wahlöö debuterade 1959 var det med Hövdingen, en idag klassisk idrottsskildring, lika makalöst festlig som bitsk i sin beskrivning av spelet i de lägre fotbollsdivisionerna. Bakom lustigheterna lurar mörkare undertoner; redan här i debutboken anar man Wahlöös sociala engagemang i en rad frågor.
Det är också en bok om mänsklig hänsynslöshet. Fotbollsledaren som kallas för Hövdingen är en skrupel-fri streber som ger sig den på att föra upp sitt bottenlag genom divisionerna, om han så ska gå över lik. För Hövdingen blir hans egen och klubbens framgång synonyma. ”Om jag inte hade det här så vet jag tamejfan inte va jag skulle ta mig till”, bekänner han i ett känsligt ögonblick. Och i Hövdingens värld är spelet bakom kulisserna oftast långt mycket viktigare än spelet på planen.

Per Wahlöö föddes 1926 och var i grunden journalist. Utöver sina egna böcker skrev han tillsammans med sin hustru Maj Sjöwall de älskade och kritikerrosade böckerna om kommissarie Martin Beck. Per Wahlöö dog 1975 – men hans böcker lever vidare.

  • Format: Pocket
  • Recensionsdag: 2003-06-18
  • ISBN: 978-91-642-0020-4
  • Sidor: 340