I Arns fotspår av Jan Guillou
I Arns fotspår är en bildspäckad faktabok om svensk medeltid med utgångspunkt i Jan Guillous romaner.
Nådens år 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård vid Vänerns strand. Han kommer att färdas långt, från Västra Götaland till det Heliga Landet och sedan hem igen. Men hans resa är också en färd genom medel-tidens landskap, dess människor och platser, dess seder och bruk. Och någonstans i fjärran syns det som är begynnelsen av konungariket Sverige.
Jan Guillous riddarsaga har fångat många läsare och väckt ett stort intresse för svensk medeltid, speciellt så som den kom att te sig i Västra och Östra Götaland. Fortfarande idag kan man se spår av de miljöer Arn vistades i och samtidigt lära sig något om en av de mest omvälvande perioderna i vårt lands historia.
De enorma framgångarna för romanerna om tempelriddaren Arn Magnusson av Jan Guillou har som sagt lett till många saker. Intresset för svensk medeltid har ökat och Västergötland har fullkomligen invaderats av nyfikna människor som vill besöka de välkända platserna från böckerna. Bussbolagen arrangerar rundturer, Västergötlands museum och andra museer har ordnat specialutställningar, bortglömda krigsskåde-platser har plötsligt blivit utmärkta på kartan och tv-program som Nova har tagit upp Jan Guillous egna rön ur ett vetenskapligt historiskt perspektiv.
Fotografen Lennart Utgren har under ett års tid rest runt i Västergötland och angränsande områden och där fångat motiv och stämningar. Augustbelönade författaren Dick Harrison har skrivit om platserna och livet under svensk medeltid – om kyrkans makt, klosterliv, kvinnornas situation, vardagsliv, hantverk och handel, ätternas fejder, kungamakten, krigsmakten. Illustratören Bo Södervall har rekon-struerat byggnader och platser och levandegjort människornas vardag. Kaj Wistbacka, som gjort omslagen till hela Arn-trilogin, har här gjort en svit målningar ur Arns liv.
I ett utförligt förord berättar Jan Guillou om tillkomsten av romansviten.
- Format: Inbunden
- Recensionsdag: 2002-04-17
- ISBN: 978-91-642-0018-1
- Sidor: 208