Följ oss på sociala medier:
Lena Ebervall & Per E Samuelson

Lena Ebervall & Per E Samuelson

Strafflös av Lena Ebervall & Per E Samuelson

Johnny Bode är idag mest hågkommen för sina obscena visor, som fick ett osannolikt genomslag på det frigjorda och radikala sextiotalet i Sverige. Men han var mycket mer än bara en rolig tjockis som skrev snusk. I själva verket var han en av de mest firade låtskrivarna under svenskt 1900-tal och han uppträdde med alla de stora, från Hasse Ekman till Ulla Billquist. Han tjänade enorma summor som han raskt satte sprätt på, och för att kunna festa vidare ställde han till med fiffel och båg. Bode blev skandalernas man.

Men den verkliga skandalen var att han som tjugofyraåring spärrades in på sinnessjukhus – ett helt oproportionerligt straff för några små penningbedrägerier. I åratal satt han inlåst, utan att få vård, och i rashygienens namn blev han tvångssteriliserad. Det är svårt att tänka sig ett värre övergrepp, och det i en tid som inte ligger så långt ifrån vår.

Strafflös är författarnas åttonde roman där de än en gång gräver i ett gammalt och omtalat rättsfall. Mycket har skrivits om Johnny Bode. Men ingen har skrivit om de rättsövergrepp han utsattes för. Förrän nu.

  • Format: Inbunden
  • ISBN: 978-91-642-0926-9
  • I butik: 2024-09-09
  • Recensionsdag: 2024-09-11
  • Sidor: 400