Följ oss på sociala medier:
Jan Guillou

Jan Guillou

Fakta om Jan Guillou

Födelseår: 1944.
Bor: I Stockholm.

Jan Guillou är född i Stockholm. Efter studentexamen 1964 på Viggbyholmsskolan läste han juridik i två år, innan han inledde sin journalistkarriär som reporter på Fib/Aktuellt 1966. Därefter fortsatte han till Folket i Bild/Kulturfront 1970–1975, i vilken han bland annat avslöjade den s.k. IB-affären 1973. Debut som programledare i TV gjorde han 1981, i SVT:s Magasinet.

Jan Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer. Sammanlagt har han skrivit över femtio böcker.

Över 13 miljoner sålda böcker enbart i Sverige. Det är ett sätt att sammanfatta Jan Guillous betydelse för svensk litteratur och samtidsdebatt. Under det halva sekel som Jan Guillou har varit aktiv som författare har han fängslat, engagerat och underhållit en allt större läsarskara.

Ondskan skulle bli en monumental framgång, inte direkt men genom åren som gått. Med över 1 miljon läsare är den än i dag ett standardverk i många skolors svenskundervisning. Som journalist var Jan Guillou redan ett högt respekterat namn inom svensk journalistik. Grunden till sitt journalistiska genombrott lades när han tillsammans med kollegan Peter Bratt för tidskriften Folket i Bild/Kulturfront avslöjade IB-affären.

Efter dekalogin om Hamilton, som avslutades 1995, kom de fyra böckerna om tempelriddaren Arn Magnusson. I serien Det stora århundradet har han decennium för decennium skildrat 1900-talet utifrån släkten Lauritzens öden.

I januari 2022 utkom Den som dödade helvetets änglar, den första delen i en ny serie med två välbekanta romanpersoner i huvudrollen – Carl Hamilton och Erik Ponti.

Rättigheter:
Jan Guillou företräds i utlandet av Piratförlaget.

Bibliografi:
Den som dödade helvetes änglar, 2022
Slutet på
historien, 2020
Den andra dödssynden
,
2019
De som dödar drömmar sover aldrig, 2018
1968
, 2017
Äkta amerikanska jeans, 2016
Blå stjärnan, 2015
Att inte vilja se, 2014
Mellan rött och svart, 2013
Dandy, 2012
Brobyggarna, 2011
Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv, 2009
Men inte om det gäller din dotter, 2008
Fienden inom oss, 2007
Madame Terror, 2006
Kolumnisten, 2005
Tjuvarnas marknad, 2004
Ondskan, pocketutgivning 2002
Häxornas försvarare – ett historiskt reportage, 2002
I Arns fotspår, 2002
Arvet efter Arn, 2001
Riket vid vägens slut, 2000
Tempelriddaren, 1999
Vägen till Jerusalem, 1998
Svenskarna, invandrarna och svartskallarna, 1996
Om jakt och jägare (med Leif GW Persson), 1996
Hamlon, 1995
En medborgare höjd över varje misstanke, 1995
I Hennes Majestäts tjänst, 1994
Den enda segern, 1993
Grabbarnas kokbok (med Leif GW Persson), 1992
Ingen mans land, 1992
Grabbarnas stora presentbok (med Leif GW Persson), 1991
Berättelser, 1991
Vendetta, 1991
Gudarnas berg, 1990
Stora machoboken (med Leif GW Persson och Pär Lorentzon), 1990
Den hedervärde mördaren, 1990
Åsikter, 1990
Reporter (reviderad nyutgåva), 1989
Fiendens fiende, 1989
I nationens intresse, 1988
Den demokratiske terroristen, 1987
Coq Rouge, 1986
Nya berättelser (med Göran Skytte), 1984
Justitiemord, 1983
Berättelser från det Nya Riket (med Göran Skytte), 1982
Ondskan, 1981
Reporter, 1979
Artister (med Jan Håkan Dahlström), 1979
Irak – det nya Arabien (med Marina Stagh), 1977
Journalistik, 1976
Det stora avslöjandet, 1974
Om kriget kommer, 1971