Följ oss på sociala medier:
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Anne Holt skriver spännande om aktuella samhällsproblem och ger en tro...”Läs mer
”Jag är därför övertygad om att många kommer att ta den här...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Lars och Urban: Faster Los hemlighet

Hur fick du idén till Lars och Urban från början?
– Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva en kort historia för barn, men eftersom jag inte riktigt vet vad barn tycker är kul bestämde jag mig för att skriva en kort liten historia som jag själv tyckte var rolig.
– Hundar är roliga djur, tycker jag. De har många mänskliga drag (eller också är det tvärtom) och när jag väl började fantisera om Lars och Urban så gick det inte att stoppa. Det som skulle bli fyra sidor jäste till en jättedeg.

Den förra boken; Lars och Urban och pudelstjärnorna som kom förra hösten, var illustrerad med fotografier av Denise Grünstein med skådespelarna Rikard Wolff och Björn Kjellman som hundar. Den här gången har du valt tecknade illustrationer av Pål Jansson…
– Att fotografera Lars och Urban tog lång tid och mycket kraft från alla inblandade. Om vi hade fortsatt på samma sätt hade de barn som läst och tyckt om första boken varit övermogna tonåringar när Faster Los hemlighet kom ut. Vi tyckte inte det kändes rätt utan försökte hitta en annan (snabbare) form. Och nu – Rikard Wolff och Björn Kjellman må ursäkta – är hundarna ännu sötare och coolare och mer lika de hundar jag har i huvudet.

Vilka åldrar vänder sig den här boken till?
– Ingen aning, faktiskt. Men jag tror den passar både som högläsningsbok och för dem som kan läsa själva. Jag kommer ihåg hur härligt det var att tända ficklampan i smyg efter att jag sagt godnatt till mamma och pappa och ligga och läsa under täcket.

Att berätta för barn är inte lätt – vad krävs för att de ska fastna för en historia?
– Det vet jag inte heller. Jag skriver det som jag själv tycker är kul. Jag tror inte det skiljer sig så mycket från ”vuxenböcker”. En bra historia är en bra historia.

Har du någon testpanel när du skriver?
– Nej, det har jag inte.

Vilka böcker läste du själv helst när du var barn?
– Jag älskade Tvillingdeckarna och Vi fem-böckerna. Och serietidningar, så klart.

Vilka böcker läser du helst idag? Har du någon favoritförfattare?
– På sommaren läser jag gärna deckare, det är härligt att väga upp allt det underbara med lite läskigheter. Annars är jag nog allätare. Mina favoritförfattare är Suzanne Brøgger, Paul Auster, Bodil Malmsten, Werner Aspenström, Kristina Lugn och Michael Connelly. Biografier tycker jag också om.

Du är en av Sveriges duktigaste sångtextförfattare – finns det något av det du kunnat ta med när du skriver böcker?
– Att skriva en sångtext och att skriva en bok är två vitt skilda saker, men det de har gemensamt är att man aldrig får glömma respekten för språket och kraften i orden, samtidigt som man måste tillåta sig att leka och bryta regler. När jag skriver en sångtext är det en känsla jag vill förmedla, det vill jag också med Lars och Urban-böckerna. Samhörighet och igenkännande.
– Om de sedan är barnpedagogiskt riktiga eller ej får barnen själva bestämma, hehe.

Har du några nya skrivprojekt på gång?
– Del tre av Lars och Urban är på gång i huvudet, samtidigt som jag vill skriva ny musik. Varför måste man sova?!


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.