Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Intervju Box 21

För ett år sedan kom er debutroman Odjuret, som väckte stor uppmärksamhet, nominerats till Glasnyckeln och nyligen kommit ut i pocket. Nu kommer er andra roman, Box 21. Hur känns det?
– Bra. När Odjuret skulle ges ut, ett och ett halvt år efter att vi skrivit klart den, var vi enormt nervösa för hur den skulle tas emot. Nu är det faktiskt inte ett dugg nervöst. Vi känner oss trygga med Box 21, vi vet att den kommer funka.

Då hade ni helt andra jobb, nu skriver ni på heltid?
Anders:
Ja, det är något jag längtat efter i tjugo år. Jag har varit på väg hit hela tiden men så kom femton år på SVT emellan.
Börge:
Jag har alltid velat skriva, men aldrig trott att det skulle bli på heltid. Det är kul att sitta och ljuga ihop historier, att jobba med fantasi.

Så historien i Box 21 är fantasi?
Nej. Hälften är rent ljug. Det finns inga tjejer som slår tillbaka som Lydia. Det går inte, de har ingen chans. De här tjejerna är så trasiga och beroende av sina hallickar att de håller sig fast vid dem, de är ju det enda tjejerna har.
Men resten, den verklighet vi beskriver är sann. Och vi har ändå bara skildrat en liten bit av den verkligheten. I dag säljs tjejer på pizzamenyer, som nummer. De lever instängda i lägenheter och deras arbete, prostitutionen, bokförs som vilken vara som helst. Vi har fått underlag från polisen som visar hur bokföringen ser ut, i helt vanliga Excell-program. Namnen på tjejerna hade kunnat bytas ut mot tandkräm.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att berätta just den här historien?
Precis som med vår förra roman, Odjuret, är det ett ämne vi hade egna erfarenheter av. Börge eftersom han har bakgrund som missbrukare och rört sig i kretsar där det finns gott om prostituerade. Och Anders följde som journalist i flera år fyra prostituerade tjejer.
Vi har alltså sett det här från varsitt håll, det är ett ämne vi kan mycket om tillsammans. Och som vi lärt oss ännu mer om under resans gång. Man tror man vet hur jävligt det är, men så ser man mer och inser att det är ännu jävligare.

Är det verkligen så hemskt, här i vårt lilla Sverige?
– Jämfört med exempelvis Spanien, som tar emot 70 000 prostituerade varje år, är problemet med trafficking förhållandevis litet i Sverige. Men för två år sedan var det 600 tjejer från Baltikum som såldes till Sverige. Så kom baltstaterna med i EU för exakt ett år sedan och i dag kommer 1000 tjejer.
– Det finns så många tjejer som marknaden behöver, så enkelt är det. Och politikerna gör ingenting, av rädsla för att framstå som om man inte välkomnar våra grannar i öst. De sociala myndigheterna gör ingenting, eftersom man inte vill lägga ut pengar. Och domstolsväsendet gör ingenting, eftersom de distanserat sig från hela problemet.

I slutordet skriver ni att ni skäms, som män…
Börge:
Ja, jag trodde väl aldrig att jag skulle börja tala om strukturellt manligt förtryck. Sånt jävla flum. Men när det gäller det här så är det faktiskt just så det är. Det finns exempel på domare som under pågående rättegång frågat åklagaren när han ”tänker höra hororna”.
Anders:
Jag tror tyvärr att de flesta män någonstans tycker att prostitution är OK. Det finns sådana oerhört effektiva förträngningsmekanismer, man intalar sig att man gör henne en tjänst, hon får ju pengar…

Också Ewert Grens, kriminalkommissarien som vi känner sedan Odjuret, får anledning att skämmas i den här historien.
Ja, det var ett vågspel att låta vårt skötebarn Ewert bli så dålig för en stund. Men intressant, ur ett moraliskt perspektiv.
Vi diskuterar hela tiden hur Ewert är. ”Han är sån” säger Börge, ”nej det är han inte alls, han är så här” säger Anders… Och i vår nästa bok, den tredje, kommer en helt ny sida av Ewert att visa sig.

Så det är redan klart att det blir en tredje bok?
– Ja, den befinner sig i slutprocessen. Och vi har börjat arbetet med den fjärde. Men vi avslöjar ingenting om vad de kommer att handla om.