Intervju Krigsbarn
Det är två krig som påverkat mig på olika sätt. Jag är visserligen född efter andra världskrigets slut, men som barn fick jag ständigt höra berättas om det av min mor. Hon var kristen och en av få danskar som tog emot de tyska kvinnor och barn som kom till Danmark som flyktingar i slutet av kriget.
Dessa gamla kvinnor och små barn var illa sedda av de flesta danskar, som tyckte att alla tyskar var medansvariga för Hitlers övergrepp. Samma danska folk står idag fullständigt nollställt inför det som pågår i Irak. Danmark har skickat dit trupper och befinner sig faktiskt i krig, men till skillnad från i USA och Storbritannien pågår nästan ingen diskussion här i landet. Vi gör bara som vi blir tillsagda. Det är ett faktum som jag tycker är mycket märkligt och som inspirerat mig till intrigen i den här romanen – även om den i första hand är en spänning- och underhållningsroman.
Krigsbarn – eller Under fuld Bedøvelse som den heter på danska – kom ut i Danmark i maj. Vilket mottagande har den fått?
Väldigt bra. De bästa recensioner jag fått hittills, faktiskt. Flera tyckte den är det bästa jag skrivit. Och även de recensenter som inte håller med mig politiskt, tycker att boken är välskriven och spännande.
Huvudpersonen Karin Sommer närmar sig sextio och hennes liv och kärleksliv blir bara mer och mer innehållsrikt för varje bok som kommer…
Ja, visst. När jag började skriva om henne, i Paranoia, var det många som sa att en snart sextioårig hjältinna aldrig skulle sälja. Men det gör hon – Krigsbarn har hittills sålts i 23 000 exemplar, vilket är väldigt mycket här i Danmark.
När jag är ute och föreläser träffar jag många som formligen älskar henne, även unga läsare. Det är skönt att kunna bevisa att kriminallitteraturens hjältar inte måste vara inrökta manliga kommissarier eller unga tjejer.
Många kriminalromaner blir filmer – kommer vi att få se även Karin Sommer på film?
– Nja, det vet jag inte. Flera har varit intresserade, men i dagsläget finns inga konkreta beslut. Däremot har två av mina andra böcker köpts av filmbolag: Ungdomsboken Ett hjärta till Maria, som är utgiven även i Sverige, och Mercedes Benz-syndromet som köpts av Lars von Triers bolag Zentropa och som ska bli film inom de närmaste åren.
Liksom Karin Sommer är du själv journalist från början. Ägnar du dig åt journalistik fortfarande, eller är du författare på heltid nu?
Nu skriver jag böcker för hela slanten. Och åker ut och föreläser om dem. Det är nästan lika kul som att skriva – jag älskar att träffa mina läsare.
Har du en ny bok på gång redan nu?
– Jag har inte börjat skriva, men jag har en idé. Och det är ju det viktigaste.