Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Grupper som är formade kring en sjuk ledare har jag inte mycket till övers för”

En flicka hittas mördad och till hälften uppbränd på sekten Smiths vänners område. Liket pryds av symboler och ledtrådar och psykologen Sander Mørk och polisen Lisa Lunde kopplas in. När ett andra lik hittas upphängt i ett träd på sektens område dras snaran åt kring sektens kärna. Vem har mördat de två flickorna?

Sekten är Jan-Sverre Syvertsens tredje kriminalroman om Sander Mørk och Lisa Lunde. Sander är psykolog och har ärvt en stor hög pengar efter sina avlidna föräldrar. Kanske som ett sätt att rättfärdiga sitt begär efter designmöbler och sina gastronomiska utsvävningar jobbar han för polisen och finansierar en privat organisation som utreder övergrepp mot barn på internet. Lisa Lunde är hans parhäst och tillsammans bildar de en dynamisk duo som inte värjer för att rota i samhällets smutsigare delar. Denna gång i den religiösa sekten Smiths vänner, som Jan-Sverre Syvertsen själv blev bekant med redan i tidig ålder.
Jan-Sverre Syvertsen– I skolan gick jag i samma klass som tre medlemmar av sekten Smiths vänner. De har en stor bosättning i närheten av där jag växte upp. Det gav mig en mer nyanserad bild av sektlivet än den som mediernas rapportering ger. När jag fick idén till boken Sekten var tanken delvis att framställa dessa täta, religiösa grupperna på ett mer nyanserat sätt och helt enkelt visa att det inte bara är idioter och viljesvaga människor som söker sig till sekter.
Var händelserna i Knutby en inspiration?
– Det är nog omöjligt att skriva en kriminalroman i sektmiljö utan att gräva lite i det som hände i Knutby. Händelserna fick extremt mycket uppmärksamhet i Norge också, inte minst eftersom pastorn Helge Fossmo är norrman. Jag följde mediernas rapportering när den historien klarades upp men gjorde ingen omfattande research på just Knutby. För mig var det viktigare att prata med avhoppare och sektmedlemmar i Norge som kunde berätta om vardagslivet i de här grupperna.
Vad är det som är så intressant med sekter?
– Det är den psykologiska aspekten: att gå in i en grupp där du frivilligt ger upp bestämmanderätten över ditt eget liv, för att i stället söka uppnå andlig vinning. Vilka konsekvenser det får och hur det påverkar barn som växer upp under de förhållandena. Samtidigt blev jag mer och mer upprörd ju mer research jag gjorde, eftersom jag förstod hur många barn som lever gömda från den norska barnomsorgen och vilken hjälp barnen kunde fått om deras situation var känd. I många sekter har kärlek och uppriktigt sökande efter gud ersatts med maktkamper, pengafokus och i värsta fall en väldigt osund syn på sexualitet mellan ungdomar och vuxna.
Har du något emot sekter? Ser du boken som en anklagande skrift mot hur sekter fungerar?
– Jag har ingenting emot sekter där medlemmarna kan välja bort sektlivet och där sociala strukturer och psykologiska band inte är konstruerade för att frånta människor sin fria vilja. Det finns många grupper som jobbar med andliga dimensioner utan att aktivt hindra medlemmar som utvecklar sig annorlunda att söka sig ut. Grupper som är formade kring en sjuk ledare där osunda psykologiska metoder används som maktmedel har jag inte mycket till övers för, speciellt inte om medlemmarna är barn som inte valt sektlivet själva.
Det är inte så ovanligt att läsa rapporter om sektledare som håller hela grupper som gisslan och att det slutar i blodbad. Varför går det så ofta fel inom sekter?
– Det har ju skrivits tjocka böcker om det ämnet men det korta deckarförfattarsvaret är att det inom många sekter finns en ”vi mot världen”-uppfattning och dessutom en stark beroendesituation till en enskild ledare. Det är ett säkert recept på tragedi i en given situation.
Är karaktärerna Sander och Lisa fortfarande intressanta för dig?
– De är faktisk mer spännande nu än de var i de första böckerna och jag är väldigt nyfiken på vad som ska hända med dem i framtiden. Kommer Sander till exempel att tillbringa mer tid på den researchorganisation som han finansierar som letar efter offer för övergrepp på internet? Är Lisa besatt av Sander eller finner hon lyckan med rättsmedicinaren Martin? Är Sander besatt av Lisa? Och vilken roll kommer Elin, dotter till pedofilnätverksledaren Göran Bard att spela i båda deras liv? Förvirrande? Inte efter nästa bok om Sander Mørk och Lisa Lunde…

Sekten

En krypande otrevlig historia om en religiös sekt där en tonårsflicka, Tina, hittas mördad. Hennes bästa kompis, eller iallafall rumskompis blad de ”innersta” i sekten, är den som gör det makabra fyndet av den brända kroppen, bunden mot ett träd. Det är lukten leder väninnan…

Spåren som Lisa och Sander följer är spretiga och förvirrande. Jag är rätt säker på vem som är mördaren, men har fel… attans… /…/ Jag inser att Lisa är problemlösaren, men det är Sanders om jag tagit till mitt hjärta. Inte bara för att han är snygg och rik och utan sociala problem, hans tankar intresserar mig.
Sajten Deckarhuset recenserar Sekten