Julen hos familjen Ebervall-Samuelson
av Lena Ebervall & Per E Samuelson
Vi är inte särskilt traditionsenliga av oss. Vi har båda firat massor av tomtejular med gran och alltihop när våra barn var små och är egentligen väldigt trötta på all julterror. Tänk bara på den fasa alla småbarnsföräldrar i Sverige genomgår när det är Lucia på dagis! Nu när barnen är stora blir det mera frivilligt och lustfyllt – vi slipper tomten till exempel.
Ibland är alla fyra ungarna här, då blir det ändå fullt ös med massor av julpynt och traditionell julafton med klappar och julbord. En vill ha sill, en vill ha skinka, en vill ha särskild julmusik, en vill ha pepparkakor. Och då blir det en Fanny & Alexanderjul, som vi kallar det (utan familjegrälen, dock). Men ibland är det inga ungar alls här – de är hos sina andra bonusfamiljer. Och då gör vi två, Lena och Per, precis vad som helst. En jul tillbringades i soffan med en Neil Young-konsert på tv. En annan ägnade vi åt att storstäda (tråkigt, va? Fast vi hade kul!). Och ibland reser vi helt enkelt bort nånstans.
Men när vi är hemma i Malmö, antingen med eller utan barn, är det ändå vissa ingredienser som MÅSTE vara med, annars är det inte jul. Ljusen förstås, tusen levande ljus som sprider underbar stämning och doft. Hemlagad glögg. Och två saker på tv som är obligatoriska: Karl-Bertil Jonssons jul missar vi aldrig. Och dvd:n med Bergmans Fanny & Alexander åker alltid på, någon av julens dagar.
Sen är det förstås maten, vi älskar mat och älskar att pyssla i köket tillsammans och har hittat på och utvecklat vissa favoriter under årens lopp: Pers revbensspjäll och purjolökslåda och Lenas skånska köttbullar och cheesecake med lax är alltid med. ”Alla”, det vill säga vi och våra familjer, tycker att dessa rätter är det godaste i hela världen och ett måste på julbordet.
Vi vill gärna dela med oss av ett par julrecept. Purjolökslådan är sagolikt god, passar jättebra till småvarmt och är även en festlig vegetarisk rätt. Cheesecaken är utsökt på sillbordet, serveras kall och smälter i munnen. Den kan med fördel göras dagen före, så det blir mindre stress. Den är också bra att servera till dem som inte äter kött.
Håll till godo och GOD JUL!
Pers purjolökslåda
2 purjolökar
10-15 fina mjöliga potatisar
3-4 dl vispgrädde
3-4 vitlöksklyftor
salt, vitpeppar, smör
Tag fram en ugnssäker form med lock. Smörj med rikligt med smör. Skiva ett lager potatis och lägg ut på botten med salt och peppar samt den pressade vitlöken. Skölj och strimla en purjolök mycket fint och lägg över potatislager nr 1. Varva sedan tills det är slut, avsluta med potatis. Sätt formen på en het spisplatta, häll över nästan all grädde och låt koka upp. Sätt sedan på locket och ställ in i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter. Kolla den då och då – späd med grädde om den ser torr ut. När den är redo skall grädden bubbla över potatisen. Tag då av locket och låt gratängen bli gyllenbrun i ca 300 grader, ca 10 minuter. Låt formen vila ovanpå spisen en liten stund och bär sedan in den till allmänt jubel.
Lenas cheesecake med lax
200 g saftig kavring (t ex Skanör grova)
ca 50 g smör
1 dl kesella
1 dl lätt-crème fraiche
1 litet paket Philadelphiaost
ca 8-10 skivor fin kallrökt lax
ca en tredjedels bit purjolök, det vita
1 burk röd stenbitsrom
1 citron
1 knippa färsk dill
1 knippa färsk gräslök
örtsalt, svartpeppar, pepparrotsvisp
Tag fram en inte alltför stor pajform, helst en springform. Kör kavringskivorna i matberedare tills de är smulor och häll efterhand ner det smälta smöret i brödet tills det blir som en smuldeg. Tryck ut smuldegen som en botten i formen, använd gärna ett tjockt glas för att pressa och kavla ut degen så den blir kompakt. Lägg över plast och låt botten vila i kyl en stund. Blanda under tiden i en skål ihop mycket finhackad purjölök, grovt hackad lax, några grovt klippta vippor vardera av dillen och gräslöken med ost, kesella och crème fraiche. Rör ihop det hela lite slarvigt med en gaffel. Smaka av med någon tesked pressad citron, 1-2 teskedar pepparrotsvisp, salt och svartpeppar. Var försiktig med saltet, laxen kan vara mycket salt! Det ska bli en tjock ”gröt” utan för mycket dominans av någon av ingredienserna. Här måste man smaka sig fram! Känns blandningen rinnig så tillsätt lite extra ost. Häll ner fyllningen i pajskalet, täck med plast och låt alltihop vila i kylen någon timme tills det stelnat, gärna över natten. Strax före servering: täck cheesecaken med röd caviar, dekorera med dillvippor, små bitar citron och gräslöksstrån. Låt den stå kallt en liten stund och ställ sedan fram den på julbordet!