Tankar i advent – eller Hur man klarar julen utan att klappa ihop
av Helene Tursten
Adventstid. Förväntan inför den stundande julen. Som vanligt klagar alla över stressen och alla måsten. Man ursäktar sig inför sig själv och andra: ”Barnen blir så besvikna om jag inte har kalvköttbullar med kryddpepparsmak på julbordet” eller ”Så gjorde vi alltid när jag var barn och det vill jag föra vidare till mina egna barn (här går också bra att fylla i ”barnbarn”, om sådana finnes).
Sanningen är ju den att innerst inne så vill vi själva hålla fast vid gamla traditioner ”som hör julen till”. Vi gör det för vår egen trygghet och bekräftelse.
Min dotter påstår att hon har haft en taskig pysselbarndom. För övrig var den helt okej, men vad gäller pyssel var den botten. Det var väl därför som hon läste konst och design i sju terminer efter gymnasiet.
Jag hatar att klippa pappersfigurer och knyckla till piprensare som ska föreställa julgranspynt!
Sedan barndomen dras jag med en svår allergi mot doften av Björnklister. Trots att jag åt upp en hel burk i lekskolan … Eller kanske just därför. Dessutom får jag skavsår på fingrarna av alla sorters saxar.
Mina julgranskarameller blev aldrig så vackert krusiga i ändarna som mina kompisars. Ändarna på mina karameller var självraka, glesa och ojämna. Bokmärket med änglahuvudet hamnade alltid på snedden. Ofta lyckades jag kleta ett fett tumavtryck rakt över ängelns hulda leende med det jämrans Björnklistret.
Vi flätade också någon hjärtformad korg av glanspapper som man skulle lägga godis i. Jag virade raskt ihop arket till en strut och klistrade på ett handtag. Det tog två minuter blankt. Fröken blev sur och påstod att jag inte tog pysslet på allvar. Förnärmad påpekade jag att min strutkorg fungerade alldeles förträffligt som godiskorg. Var fanns förresten godiset? Hennes blick sa tydligt att om hon fick bestämma så skulle jag kunna se fram mot en totalt godisfri julhelg.
Ingen berömde någonsin mitt julpyssel.
Dottern påstår att jag är för rationell och praktisk för pyssel. Det ligger nog någonting i det. Jag kör med ”5-pynt-helger”. Det innebär att man – precis som namnet anger – tar fram fem pyntsaker till jul (eller påsk). Inför julen så har man ju redan en månad tidigare ställt fram adventsstakar i fönstren och hängt någon stjärna i fönstret. Då har man förberett en hel del vad gäller själva stämningen. Återstår bara den handfasta julmarkeringen. Ta då t.ex. en julgran, bred en knallröd julduk över matbordet, en röd duk på soffbordet, ställ fram en stor porslinstomte väl synlig och en stor julblomma, också den placerad på en framträdande plats. Klart! Det är jul i vårt hus! Med fem pynt. Fast granen ska ju kläs, så där förordar jag en utomhusgran för dem som har möjlighet att ha en sådan.
Dofter är ju gudbevars viktiga för den rätta julstämningen, så den som tål starka dofter bör satsa på en hyacint som julblomma. Annars är amaryllisen praktfull och luktfri. Men den måste vara röd! Ett annat knep är att köpa en påse glöggkryddor och hälla i en liten skål. Göm den bakom porslinstomten. Doften av julbak fixar man enkelt med färdig pepparkaksdeg. Här engagerar man de villiga barnen. Är de ovilliga hotar man med indragna julklappar. Kavla ut degen, tag ut figurer med pepparkaksformar, grädda enligt anvisning på degförpackningen. En ljuvlig doft av pepparkakor sprider sig i huset. Men bjud inte på dem. De smakar inget vidare. Ungarna kan få äta upp dem. Köp lite lyxigare pepparkakor, förslagsvis Kung Oscars, när det ska bjudas. Självklart köper man även alla andra kakor, bröd och allt godis.
Och då kommer vi in på julmaten. Allt går att köpa färdigt! Gör en enkel sillinläggning med urvattnade sillfiléer och en påse sillkryddor, griljera skinkan som har köpts färdigkokt, gör en fräsch sallad och koka potatisen. Resten köper du färdigt. Man sparar inga pengar på att stå och göra all maten själv. Den blir ändå inte uppäten. Familjen är trött på julmaten redan på annandagen. Barnen vill ha hämtpizza.
Glöm Julstädningen! Strunta i fönsterputs, ingen märker om fönstren är smutsiga eftersom det är så mörkt ute. Dammsug som vanligt. Och för att folk ska tro att du har gjort en rejäl städning, tar du en kapsyl Ajax och skvätter ut i hörnen.
Följ mina råd och du kommer att kunna se fram mot den annalkande julen med tillförsikt. Avslappnad och glad kan du njuta av julen som du vill ha den.
EN RIKTIGT GOD OCH SKÖN JUL TILLÖNSKAR JAG ER ALLA!
Helene Tursten