Följ oss på sociala medier:
”En perfekt kombination av underhållning, spänning och humor. Det är en...”Läs mer
”Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till ...”Läs mer
”... en starkt gripande skildring av kvinnlig vänskap från barndom till...”Läs mer
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Efter 14 böcker i serien hade man kanske kunnat tro att författaren ta...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Försiktigt alternativa jultips

av Mikael Fant

Mikael FantKruxet med julmat är att svenskar (åtminstone etniska ”svennar”) när väl julafton kommer redan har satt i sig i genomsnitt 5,7 julbord av varierande kvalité med jobbet, kören, bostadsrättsföreningen, exhustrun/mannen och barnen (vi kan väl göra nåt tillsammans), faster Berit, innebandyföreningen och det föräldrakooperativa dagiset, osv. Så en viss julmättnad brukar ha infunnit sig redan innan man står där framför den duktigt hempysslade buffén med ett stolt men snart alltmer krampaktigt leende efterhand som man inser att man kommer bli tvungen att äta upp allt det där också.

Samtidigt är ju julen just julen, och tarvar ett visst mått av julighet för att inte kännas misslyckad. Hemmet luktar barr, stearin och vidbränd kola, det regnar snöblandat utanför fönstret och barnens ögon tindrar av ren och oförfalskad girighet. Då kan man liksom inte bara skita i allt och koka kikärtsgryta eller beställa hem sushi istället. Men en smula kan man väl ändå variera sig, bara lite lagom sådär för att inte storkna helt. Tio julmatstips:

1. Varmt kryddat vin är gott och juligt. Men svenskar ska ju blanda så kopiösa mängder socker i sin glögg. Gör egen eller blanda starkvinsglögg 50/50 med något enkelt rödtjut. Strunta i russin och mandel och servera istället med dubbla pepparkakor med gorgonzola emellan.

2. Svenskar blandar kopiösa mängder socker och sirap i det mesta av julförtäringen överhuvudtaget. Bröd, brun- och rödkål, sill- gurk- och rödbetsinläggningar, osv. Köper man färdiglagat är det helt hopplöst. Lagar du själv kan du gott dra ner på mängden i de flesta svenska recept med minst en tredjedel. Absolut inte av hälsoskäl, sånt tycker jag man kan strunta i fullkomligt under frosserihögtider, men för att allt inte ska smaka likadant till slut. Undantag är godiset.

3. Gör dig och din familj en stor tjänst och strunta helt i skinkan. Det kanske känns lite sorgligt just på julafton, men framåt nyår när man knappt kommit halvvägs i trekilosklumpen och desperat bjuder in grannarna för att göra slut på jävelskapet är det inte så roligt längre. Julen är sedan länge slut men skinkan varar än till påska. Köp en (liten) fårfiol istället som kallskuret.

4. Paté är gott. Men gör en snäll en, så går den kanske åt också. Väldigt många gillar inte lever speciellt mycket, inte du heller längre förmodligen om du tvingas äta upp hela patén själv. En del kycklinglever till två delar färs är lagom. Hackade valnötter och bacon är gott i. Konjak också. Mycket grädde.

5. Till patén och fårfiolen måste det inte vara Cumberlandsås. En jäkligt god sås kan kallröras ihop av äppelgelé, pressad lime och lite riven färsk ingefära. Har man en bra vitlökspress kan man pressa små bitar ingefära i den så blir det mindre pill. Gillar man färsk koriander så kan man finhacka lite och blanda i. Mmmm! Vill gelén inte ge med sig när man rör får man värma lite försiktigt, inte för mycket då blir det för rinnigt.

6. Alternativa men synnerligen juliga köttbullar: riv tre-fyra råa rödbetor och en lök i en matberedare, blanda ordentligt med ett halvkilo färs, krydda med mycket svartpeppar. Strunta i ägg och ströbröd eller vad du brukar blanda ut färsen med. Rulla ganska små köttbullar. Stek dem först hårt för yta och låt dem sedan eftersteka ganska länge så rödbetorna mjuknar någotsånär. Servera med en kall sås gjord på grek- eller turkyoghurt med riven pepparrot och örtsalt efter smak.

7. Rödbetor är juligt. Koka, skiva i en skål, slå i en skvätt balsamvinäger och salta lite. Smula ner fetaost. Hacka valnötter och bladpersilja att toppa med. Ringla lite olivolja över.

8. Janssons frestelse ska vara superfet! Använd enbart vispgrädde. Rikligt. Och när du strör på ströbrödet framåt slutet, så hyvla gärna kallt smör med osthyvel och lägg ett lager ovanpå. Sen två standardburkar ansjovisfiléer till en normal ugnsform. Det räcker inte alls med en.

9. Mumma har du förmodligen inte fått på de julbord du gått på. Det är inte så vanligt längre. Det är gott till fet mat. Enkla receptet: En halvliter porter, en 33:a ljus öl, en 33:a sockerdricka (ta julmust istället om du då slipper skicka ut någon stackare till affären i regnrusket enkom för sockerdrickans skull) och en deciliter portvin eller madeira. Allt ska vara rejält kallt. Häll upp försiktigt i en karaff så att den inte blir avslagen meddetsamma.

10. Det skadar inte att ha Samarin hemma. Vanlig bikarbonat funkar också.

God Jul önskar Mikael Fant