Försiktigt alternativa jultips
av Mikael Fant
Kruxet med julmat är att svenskar (åtminstone etniska ”svennar”) när väl julafton kommer redan har satt i sig i genomsnitt 5,7 julbord av varierande kvalité med jobbet, kören, bostadsrättsföreningen, exhustrun/mannen och barnen (vi kan väl göra nåt tillsammans), faster Berit, innebandyföreningen och det föräldrakooperativa dagiset, osv. Så en viss julmättnad brukar ha infunnit sig redan innan man står där framför den duktigt hempysslade buffén med ett stolt men snart alltmer krampaktigt leende efterhand som man inser att man kommer bli tvungen att äta upp allt det där också.
Samtidigt är ju julen just julen, och tarvar ett visst mått av julighet för att inte kännas misslyckad. Hemmet luktar barr, stearin och vidbränd kola, det regnar snöblandat utanför fönstret och barnens ögon tindrar av ren och oförfalskad girighet. Då kan man liksom inte bara skita i allt och koka kikärtsgryta eller beställa hem sushi istället. Men en smula kan man väl ändå variera sig, bara lite lagom sådär för att inte storkna helt. Tio julmatstips:
1. Varmt kryddat vin är gott och juligt. Men svenskar ska ju blanda så kopiösa mängder socker i sin glögg. Gör egen eller blanda starkvinsglögg 50/50 med något enkelt rödtjut. Strunta i russin och mandel och servera istället med dubbla pepparkakor med gorgonzola emellan.
2. Svenskar blandar kopiösa mängder socker och sirap i det mesta av julförtäringen överhuvudtaget. Bröd, brun- och rödkål, sill- gurk- och rödbetsinläggningar, osv. Köper man färdiglagat är det helt hopplöst. Lagar du själv kan du gott dra ner på mängden i de flesta svenska recept med minst en tredjedel. Absolut inte av hälsoskäl, sånt tycker jag man kan strunta i fullkomligt under frosserihögtider, men för att allt inte ska smaka likadant till slut. Undantag är godiset.
3. Gör dig och din familj en stor tjänst och strunta helt i skinkan. Det kanske känns lite sorgligt just på julafton, men framåt nyår när man knappt kommit halvvägs i trekilosklumpen och desperat bjuder in grannarna för att göra slut på jävelskapet är det inte så roligt längre. Julen är sedan länge slut men skinkan varar än till påska. Köp en (liten) fårfiol istället som kallskuret.
4. Paté är gott. Men gör en snäll en, så går den kanske åt också. Väldigt många gillar inte lever speciellt mycket, inte du heller längre förmodligen om du tvingas äta upp hela patén själv. En del kycklinglever till två delar färs är lagom. Hackade valnötter och bacon är gott i. Konjak också. Mycket grädde.
5. Till patén och fårfiolen måste det inte vara Cumberlandsås. En jäkligt god sås kan kallröras ihop av äppelgelé, pressad lime och lite riven färsk ingefära. Har man en bra vitlökspress kan man pressa små bitar ingefära i den så blir det mindre pill. Gillar man färsk koriander så kan man finhacka lite och blanda i. Mmmm! Vill gelén inte ge med sig när man rör får man värma lite försiktigt, inte för mycket då blir det för rinnigt.
6. Alternativa men synnerligen juliga köttbullar: riv tre-fyra råa rödbetor och en lök i en matberedare, blanda ordentligt med ett halvkilo färs, krydda med mycket svartpeppar. Strunta i ägg och ströbröd eller vad du brukar blanda ut färsen med. Rulla ganska små köttbullar. Stek dem först hårt för yta och låt dem sedan eftersteka ganska länge så rödbetorna mjuknar någotsånär. Servera med en kall sås gjord på grek- eller turkyoghurt med riven pepparrot och örtsalt efter smak.
7. Rödbetor är juligt. Koka, skiva i en skål, slå i en skvätt balsamvinäger och salta lite. Smula ner fetaost. Hacka valnötter och bladpersilja att toppa med. Ringla lite olivolja över.
8. Janssons frestelse ska vara superfet! Använd enbart vispgrädde. Rikligt. Och när du strör på ströbrödet framåt slutet, så hyvla gärna kallt smör med osthyvel och lägg ett lager ovanpå. Sen två standardburkar ansjovisfiléer till en normal ugnsform. Det räcker inte alls med en.
9. Mumma har du förmodligen inte fått på de julbord du gått på. Det är inte så vanligt längre. Det är gott till fet mat. Enkla receptet: En halvliter porter, en 33:a ljus öl, en 33:a sockerdricka (ta julmust istället om du då slipper skicka ut någon stackare till affären i regnrusket enkom för sockerdrickans skull) och en deciliter portvin eller madeira. Allt ska vara rejält kallt. Häll upp försiktigt i en karaff så att den inte blir avslagen meddetsamma.
10. Det skadar inte att ha Samarin hemma. Vanlig bikarbonat funkar också.
God Jul önskar Mikael Fant