Följ oss på sociala medier:
”Att läsa det som utlovas vara en första del av hennes memoarer...”Läs mer
”IB – som i inhämtning Birger är spännande och intressant ... Mycket lä...”Läs mer
”Spännande, lättläst, rolig, intelligent spänningsroman ... I del två h...”Läs mer
”Det är en mycket spännande bladvändare i samma klass som Unni Lindells...”Läs mer
”... slarvar inte fram sina gestalters öden. Haawind beskriver målande ...”Läs mer
”Liza Marklund i sitt esse.”Läs mer
”När de stora dragen i feelgoodromaner nästan alltid följer en välbekan...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... med "Det elfte manuset" visar hon åter vem som är Norges...”Läs mer
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Det här är en spännande berättelse förlagd till dagens hårdnande samhä...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”En mordgåta rullas upp, långsamt och nervkittlande… En verklig bladvän...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Jagformen har gjort Jan Guillou gott. Riktigt gott. ... Guillous som a...”Läs mer
”Härlig spänningsroman med en sympatisk medelålders hjältinna och många...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Det här måste vara den bästa roman hon skrivit hittills.”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”Romandebutant som imponerar.”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer

Tips på julläsning från Kapitel 1

Kapitel 1 är en helt ny sajt där vem som helst kan lägga upp sitt manus eller läsa och kommentera andras texter. Användarna är redan många och forumet mycket aktivt. Vi bad de författande kapitelettarna att komma med tips på vad de själva tycker är perfekt julläsning. Här ger drygt trettio av dem rekommendationer på bra böcker.

* * *

Mari Åberg: Andrzej Tichys nya roman ”Fält”. Andrezej Tichy fick utmärkelsen årets debutant med sin första roman ”Sex liter luft” och har fått strålande kritik för sin nya roman som är vacker och hemsk på samma gång. Att han kan skriva hemskt och märkligt fantastiskt vet jag från hans debutroman och i ”Fält” får vi njuta även av hans vackra texter. Nu har han nominerats till Nordiska rådets litteraturpris år 2009. Hans texter är litteratur i yppersta klass!

Åke Holm: Vilken bok som helst av Göran Tunström, frid åt hans minne! Hans ”Juloratoriet” filmatiserades och gick ju som kort TV-serie för flera år sedan, men ”Prästungen” eller ”Skimmer” vore något att rekommendera.

Ewa Berg: ”En julsaga” av Charles Dickens är mitt lästips. Som skildrar det som är viktigast i livet, kärlek, omtanke och goda relationer.

Anders Textorius: ”En färd mot vindens ansikte”, en latinamerikansk antologi av Göran Skogberg. En mångfacetterad, brokig, mustig odyssé genom Latinamerikas myter, legender och vardagsliv.

Christine Ljungqvist
: ”Never let me go” av Kazuo Ishiguro blir mitt jultips. Boken greppade mig med sin problematisering av världen vi lever i idag, gestaltat ur ett helt nytt perspektiv.

Lauren Strong: ”Att älska som en porrstjärna”, skriven av Jenna Jameson i samarbete med Neil Strauss. En påminnelse om hur värdefullt det är med en äkta familj, och konsekvenserna som kan följa för den som inte har en. Vansinnigt bra skriven och berättelsen är mer fängslande är Alcatraz, Guantanamo och Kumla tillsammans.

Björn Björkegren: ”Tre män i en båt” av J K Jerome. En bok jag och många andra läst om och om och om igen. Gör en bara såååå glad som läsare! Kan behövas i dessa dystra tider.

Christoffer Carlsson: Michael Chabons ”The Yiddish Policemen’s Union” är en helt fantastisk bok, som utspelar sig i en alternativ samtid där Europas judar under 1940-talet fick fly till Alaska. Alaska blir på många vis en flyktingstat full av judar, och 60 år senare mördas en ung man på ett hotell – samma hotell som den alkoholiserade polisen Meyer Landsman bor på. Chabon har en svindlande fantasti, ett andlöst språk och storyn – i grund och botten ett klassiskt mysterium – är så tight berättad att jag fick dålig självkänsla när jag läste den. Ljuvligt.

Bellebi Lindell: Peter Mosskins ”Nästa morgon”. Den gav mig mod att lämna småstaden.

Teresa Jörgensen: Arthur Goldens ”En geishas memoarer”. En fantastiskt vacker och djupt gripande skildring av ett människoöde i en annan del av världen.

Svante Hoogland: Kjartan Flögstads ”Ett paradis på jorden”. En stilistisk pärla. Den handlar om en mans sökande efter sina rötter. Resan går från Chile, vid tiden för militärkuppen till Norge av idag.

Christine Karlsson
: Novellen ”Kommer hem och är snäll” av Lars Ahlin är perfekt julläsning. En svensk klassiker som är den mest ärliga relationsskildring jag någonsin läst!

Miks
: Jag har i juklapp beställt hem 3 ex av ”Kirre: En Bok Om Att Möta, Vårda Och Fostra Trasiga Barn”. En till lillesyrran, en till mamma, och en till en vän långt borta. Min bok står hemma i hyllan sedan många år och har lästs om och om igen. En bok att gråta till och förundras över människors öden.

Frida Edman: Bruno K Öijers diktsamling ”Svart som silver” är den enda diktsamling jag nästan börjat gråta när jag läste. Otroligt stark!

Emma: ”P.S. Jag älskar dig!” av Cecelia Ahern vill jag rekommendera.

Vanja Gauffin: Jag har fastnat för Cynthia Lennons bok ”John”, mest för att hon tvingar ner mig i hennes skor, vi som är så två helt olika kvinnor hon och jag. Hon lyckas presentera Johns alla goda och dåliga sidor på ett till synes rättvist men mycket kärleksfullt sätt. En mycket, mycket fascinerande berättelse om en av världens genom tiderna störste ikoner!

Christin Ljungqvist: ”Snöbollar och apelsiner” av Peter Kerr, med humor, roliga små iakttagelser, när en brittisk lantbrukarfamilj flyttar till Mallorca för att livnära sig på citron- och apelsinodling. Det är med värme, som jag tänker på den här boken och alla skratt den gav mig.

Bosse Söderlund: ”En kort berättelse om traktorer på ukrainska” av Marina Lewycka.

Linda: Den japanska författarinnan Banana Yoshimoto och kanske speciellt hennes bok ”Kök”, för att språket och historien är intressant, det finns något speciellt i hennes sätt att berätta och hon skildrar Tokyo så väl att man känner bruset då man läser.

Nellie C Lind: Diana Gabaldons ”Främlingen” är den första boken ur en underbart välskriven och spännande bokserie där unga Claire, som lever på 1900-talet, förflyttas av misstag tillbaka till 1700-talets Skottland. Älskar man historia och detaljerade beskrivningar, så passar denna bok utmärkt. Otroligt fängslande bok som är svår att lägga ifrån sig där man svepts tillbaka till högländerna, och skottlands klaner.

Björn Calander: I synnerhet allt av Erland Loe. Särskilt ”Doppler”. Jag skrattade så jag grät! O sen grät jag när den tragiska insikten kom i smärtsam retur…

Petronella Simonsbacka: I juletider är det extra härligt att läsa Anna Gavaldas ”Tillsammans är man mindre ensam” eller som den heter på franska ”Ensemble cést tout”, det vill säga ”Tillsammans det är allt”. För det är ju det stora helger handlar om. Vem fan bryr sig om maten, glittret eller all kommersiell skit? Tillsammans är allt det handlar om.

Frank Drebin: Mark Levengoods ”Hjärtat får inga rynkor” (ljudboken). Öppensinnigt, empatiskt, varmt och framförallt underhållande. Mark är till och med rolig när han är arg!

Henry Leonard Masson: Helena Henschens ”I skuggan av ett brott”, om von Sydow-morden. En helt otroligt välskriven bok. Därför.

Håkan Tendell: Truman Capotes ”Frukost på Tiffany’s”. Miss Holly Golightly tycker om att få presenter. Historien om henne är i sig en present till alla andra. Ingen kan motstå att älska henne.

Kristina Roos: ”Mord i julklapp”. Juldeckare i novellform av våra främsta författare. ”Att sitta en kväll med en skön filt och en kopp glögg. I knät Mord i julkapp, för att sedan i lugn och ro förflytta sig till den fiktiva världen.”

Alva Nilsson: Dave Pelzers självbiografiska böcker ”Pojken som kallades Det” samt ”Pojken som inte fanns”. Otroligt gripande böcker om ett barn som tvingas växa upp under fasansfulla förhållanden men som trots det lyckas klara sig vidare i livet. Även hans tredje bok ”Att hjälpa sig själv” rekommenderas, ger dig som läsare värdefulla tips och råd om livet.

Nina Blad: ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” av Tage Danielsson och Per Åhlin. Ett tomtebloss av vänlighet! Och den inre glädje som goda gärningar skänker. Humor varvat med Allvar. Trots sin historiska miljö är den aktuell än idag. Precis som det ursprungliga julbudskapet.

Alexandra Thomas: ”Berlinerpopplarna” av Anne B. Ragde har en ljuvlig sekvens då en splittrad skara samlas kring julbordet på familjens släktgård. Oanvända ”findukar” blandas med svinstielukt och dunkla familjehemligheter.

Ulrika Rolfsdotter: ”Lida” av Stephen King – en vinterskräckis som har allt. En passande kontrast till det glöggdoftande julmyset.

Klas: Vill man ha en spännande jul med en deckare till glöggen föreslår jag ”Kvinna i grönt” av Arnaldur Indridason.