Intervju Nattsystern
– Fantastiskt fint. Boken har sålt i 90 000 exemplar och blev årets största succé i bokklubben Nye Bøker.
Detta är din fjärde roman om Cato Isaksen, som blivit något av Norges svar på Kurt Wallander. Hur föddes idén till honom från början?
– Jag ville skriva om en alldeles vanlig polis. En som har fru och exfru och flera barn. Precis så som många poliser har det i verkligheten. De ska inte bara klara av ett oerhört pressande arbete, de ska också vara äkta makar och föräldrar. En spännande kombination.
Har du någon ny bok om Cato Isaksen på gång?
Tja, joo… men den ligger en bit fram i tiden. Först ska det ju bli teveserie av de fyra böcker som redan finns.
Hur gör du research inför böckerna?
– Jag läser mycket och så får jag hjälp från andra. Bland annat från min vän och författarkollega Anne Holt, som arbetat som polis tidigare. När jag skulle skriva Nattsystern fick jag mycket hjälp av Ellen Holager Andernæs, som tidigare arbetade som säkerhetschef men numera är advokat.
Piratförlaget lanserar Nattsystern som påskdeckare, vilket är något helt nytt för oss svenskar. Men i Norge är Påskekrim en gammal tradition…
– Ja, alla åker vi ju till fjällen under påsken och då måste vi ha något med oss att läsa – helst något spännande. Dessutom sänder alla tevekanaler en kriminalserie under påsken och alla tidningar med självrespekt publicerar påsknoveller.
Du, Anne Holt och Karin Fossum brukar kallas Norges deckardrottningar. Hur väl känner ni varandra?
– Anne Holt och jag är väldigt goda vänner. Vi umgås privat, med eller utan äkta hälfter, och vi pratar ofta i telefon. Karin känner jag inte privat, men vi ses ofta i författarsammanhang och kommer väldigt bra överens.
Hur tror du det kommer sig att Norge nästan blivit världsledande i kriminalromaner? Ni verkar ju ha det så lugnt och tryggt…
– Norge är ett kallt och tråkigt land. Kanske behöver vi lite spänning i vardagen.
Gränserna för hur och vilken slags brott som skildras i kriminallitteraturen vidgas hela tiden. Finns det någon form av brott du aldrig skulle kunna tänka dig att skriva om?
– Jag tycker det skulle vara svårt att ta livet av små barn i mina böcker. Vi har haft fruktansvärda fall i verkligheten i Norge, där två små flickor blev misshandlade och dödade av några pojkar i 18-årsåldern. Sådana saker skulle jag aldrig kunna skriva om, det skulle jag må för dåligt av.
Du har skrivit närmare 40 böcker, av de mest skilda slag. Finns det någon genre du inte prövat men som du gärna skulle ge dig på?
– Jag har inte skrivit för teater, men annars tror jag att jag prövat på det mesta. Romaner, dikter, noveller, kokböcker, böcker om kvinnohumor…
Du är i grunden journalist. Vad har du hämtat med dig från det yrket till ditt jobb som författare?
– Att gå rakt på poängen, tror jag. Och att arbeta snabbt och effektivt. Och att vara modig, att våga stå på.
Först kom Gamla tanter lägger inte ägg ut på Piratförlaget. Nu kommer Nattsystern och senare i vår uppföljaren till Gamla tanter – Gud som haver barnen kär, har du någon ull. Hur känns det att ha blivit Piratförfattare på heltid?
– Jättebra. Piratförlaget arbetar på ett helt annat sätt än andra förlag. De har ångan uppe dygnet runt och alla är otroligt effektiva, proffessionella och resultatinriktade. Som författare blir man enormt väl omhändertagen, det är som en ny värld som öppnar sig…
Dina böcker har hittills kommit ut i sexton länder i Europa och det finns intresse även från USA – hur känns det?
– Fantastiskt och otroligt. Det är verkligen ett äventyr alltihop!