Följ oss på sociala medier:
”Den här boken ligger i tiden på många sätt. Inte bara genom...”Läs mer
”Jacob har verkligen lyckats fånga den tid vi befinner oss i, men...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Fin skildring...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Spännande, lättläst, rolig, intelligent spänningsroman ... I del två h...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En roman vars första mening är "Min terapeuts samtalsrum är också henn...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”Det blir kriminellt spännande när ett värdefullt manuskript försvinner...”Läs mer
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Britt-Marie Mattsson om en politisk folkfest i Barack Obamas tecken (2009)

Britt-Marie Mattsson, journalist och författare, är på plats i Washington för att bevittna när Barack Obama svär presidenteden och blir USA:s 44:e president. Hon har bevakat flera tidigare presidentinstallationer, men det hon just nu är med om är en folkfest utan dess like.
Britt-Marie Mattsson– Stämningen i Washington är väldigt entusiastisk. Det finns en stor glädje i luften. Busslaster med människor kommer från alla håll och kanter och det märks att alla känner sig inkluderade den här gången. Restauranger, barer och shoppinggallerior kommer att sända Obamas installation på storbildsskärmar, det är en riktig folkfest.
Britt-Marie Mattsson finns på plats för att bevaka ceremonin för Göteborgs-Posten. Hon kommer att stå på gatan The Mall, mitt i folkhavet, och försöka få en glimt av presidenten när han svär eden. Det är kallt i Washington, snö och minusgrader, men ceremonin hålls i princip alltid utomhus oavsett väder. Trots kylan förväntas Washingtonborna gå man ur huse för att vara med om den historiska installationen.
– Det kommer att vara fullt med människor där, både speciellt inbjudna gäster och allmänhet. Hela staden stängs i princip av.
Hur kommer det att märkas att USA fått en ny president?
– Det kommer att märkas eftersom så många människor vill ha en förändring mot hur landet skötts hittills, de vill ha en president som motsvarar deras självbild. I och med att USA valde Obama blev det tydligt att amerikanernas självbild inte motsvaras av George W Bush utan en mer ”anständig” person, vilket Barack Obama anses vara. Han måste nu bete sig som deras självbild, och leva upp till de löften om förändring han gav i valrörelsen.
Människor verkar ha extrema förväntningar på Obama. Kommer han att kunna leva upp till dem?
– Många tror att han kommer att fixa fred på jorden och att allt kommer att bli frid och fröjd när han tillträtt. Folk projicerar sina egna förhoppningar på honom. När man berättar för svenskar att Obama är för dödsstraff blir de flesta helt paffa, men man måste komma ihåg att USA är en supermakt och Obama kommer som dess president att ha USA:s bästa för ögonen i alla lägen. Om han anser att det bästa för USA är att armén stannar i Irak så kommer den att göra det, bara som ett exempel. Många kommer nog att bli besvikna.
Hur lång tid har han på sig att börja ”leverera”?
– Hans smekmånad blir nog längre än många andra presidenters. Medierna kommer att hålla tassarna borta ett tag, det blir tuffare att attackera den förste svarte presidenten. Dessutom finns den Obama-hysteri jag pratat om även inom medierna som av vissa har beskyllts för att ha lyft fram honom till Vita huset. I rapporteringen staplar de superlativ på varandra och beskriver honom som en person som i princip kan gå på vattnet. Samtidigt var det ju nästan hälften av amerikanerna som inte ville ha Obama som president och den positiva rapporteringen står många upp i halsen.
Kommer du att använda de här historiska erfarenheterna till dina böcker?
– Faktum är att jag redan skrivit om Obama, presidenten Jack Keller i min senaste bok Maktens kulisser är delvis skulpterad på honom. Han kommer till exempel från Hawaii, precis som Obama. Jag har inga mer konkreta planer på att skriva om just det jag är med om nu i Washington, men man vet aldrig.
Obama har ju skrivit böcker själv, vad tycker du om honom som författare?
– Det är alltid intressant att läsa vad han tycker och om den resa han gjort, men jag tycker ofta att amerikanska politiker är lite pretentiösa och säger att de vill ”betala tillbaka” till samhället genom att bli valda till någonting. Vad de säger egentligen är att de vill komma ännu längre i karriären. Även Barack Obamas böcker passar in på den mallen.
Vem tror du läst flest böcker – Barack Obama eller George W Bush?
– Ja du, Bush påstår att han läst en del men det tror jag inte han gjort. Obama har nog inte heller läst så mycket på senare år, han hinner helt enkelt inte. Under studietiden läste han såklart en del. För de flesta människor i karriären är det ju så att tiden att läsa minskar, och mycket av det han läst på sistone bör ha varit relaterat till jobbet som senator. Nu när han blir president får han säkert resuméer av böcker av sina medarbetare, jag tror inte man hinner läsa skönlitteratur alls som amerikansk president. Man vill ju att han ska vara en stor läsare också, det är det jag pratar om, att alla hoppas allting vad gäller Obama. Det livet har han inte tid med längre. Men som sagt, han får nog sammanfattningar av aktuella böcker, precis som han blir briefad på vilka som slåss i Idol-finalen och allt annat mellan himmel och jord. Som president måste man ha koll på allting om man skulle få frågor om det.
Kan du rekommendera en bok för den som vill förstå varför Obamas tillträde anses så historiskt och viktigt?
– Det är väl kul att läsa Obamas egna böcker med vetskapen om att det är han själv som skrivit dem. För den som vill få en inblick i det amerikanska tänkandet rekommenderas Norman Mailer, allt han skrivit ger någonting.
Läs mer om Britt-Marie Mattsson och hennes böcker här.
Författarenkät:
”vilken bok förknippar du med USA?”