Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Britt-Marie Mattsson om en politisk folkfest i Barack Obamas tecken (2009)

Britt-Marie Mattsson, journalist och författare, är på plats i Washington för att bevittna när Barack Obama svär presidenteden och blir USA:s 44:e president. Hon har bevakat flera tidigare presidentinstallationer, men det hon just nu är med om är en folkfest utan dess like.
Britt-Marie Mattsson– Stämningen i Washington är väldigt entusiastisk. Det finns en stor glädje i luften. Busslaster med människor kommer från alla håll och kanter och det märks att alla känner sig inkluderade den här gången. Restauranger, barer och shoppinggallerior kommer att sända Obamas installation på storbildsskärmar, det är en riktig folkfest.
Britt-Marie Mattsson finns på plats för att bevaka ceremonin för Göteborgs-Posten. Hon kommer att stå på gatan The Mall, mitt i folkhavet, och försöka få en glimt av presidenten när han svär eden. Det är kallt i Washington, snö och minusgrader, men ceremonin hålls i princip alltid utomhus oavsett väder. Trots kylan förväntas Washingtonborna gå man ur huse för att vara med om den historiska installationen.
– Det kommer att vara fullt med människor där, både speciellt inbjudna gäster och allmänhet. Hela staden stängs i princip av.
Hur kommer det att märkas att USA fått en ny president?
– Det kommer att märkas eftersom så många människor vill ha en förändring mot hur landet skötts hittills, de vill ha en president som motsvarar deras självbild. I och med att USA valde Obama blev det tydligt att amerikanernas självbild inte motsvaras av George W Bush utan en mer ”anständig” person, vilket Barack Obama anses vara. Han måste nu bete sig som deras självbild, och leva upp till de löften om förändring han gav i valrörelsen.
Människor verkar ha extrema förväntningar på Obama. Kommer han att kunna leva upp till dem?
– Många tror att han kommer att fixa fred på jorden och att allt kommer att bli frid och fröjd när han tillträtt. Folk projicerar sina egna förhoppningar på honom. När man berättar för svenskar att Obama är för dödsstraff blir de flesta helt paffa, men man måste komma ihåg att USA är en supermakt och Obama kommer som dess president att ha USA:s bästa för ögonen i alla lägen. Om han anser att det bästa för USA är att armén stannar i Irak så kommer den att göra det, bara som ett exempel. Många kommer nog att bli besvikna.
Hur lång tid har han på sig att börja ”leverera”?
– Hans smekmånad blir nog längre än många andra presidenters. Medierna kommer att hålla tassarna borta ett tag, det blir tuffare att attackera den förste svarte presidenten. Dessutom finns den Obama-hysteri jag pratat om även inom medierna som av vissa har beskyllts för att ha lyft fram honom till Vita huset. I rapporteringen staplar de superlativ på varandra och beskriver honom som en person som i princip kan gå på vattnet. Samtidigt var det ju nästan hälften av amerikanerna som inte ville ha Obama som president och den positiva rapporteringen står många upp i halsen.
Kommer du att använda de här historiska erfarenheterna till dina böcker?
– Faktum är att jag redan skrivit om Obama, presidenten Jack Keller i min senaste bok Maktens kulisser är delvis skulpterad på honom. Han kommer till exempel från Hawaii, precis som Obama. Jag har inga mer konkreta planer på att skriva om just det jag är med om nu i Washington, men man vet aldrig.
Obama har ju skrivit böcker själv, vad tycker du om honom som författare?
– Det är alltid intressant att läsa vad han tycker och om den resa han gjort, men jag tycker ofta att amerikanska politiker är lite pretentiösa och säger att de vill ”betala tillbaka” till samhället genom att bli valda till någonting. Vad de säger egentligen är att de vill komma ännu längre i karriären. Även Barack Obamas böcker passar in på den mallen.
Vem tror du läst flest böcker – Barack Obama eller George W Bush?
– Ja du, Bush påstår att han läst en del men det tror jag inte han gjort. Obama har nog inte heller läst så mycket på senare år, han hinner helt enkelt inte. Under studietiden läste han såklart en del. För de flesta människor i karriären är det ju så att tiden att läsa minskar, och mycket av det han läst på sistone bör ha varit relaterat till jobbet som senator. Nu när han blir president får han säkert resuméer av böcker av sina medarbetare, jag tror inte man hinner läsa skönlitteratur alls som amerikansk president. Man vill ju att han ska vara en stor läsare också, det är det jag pratar om, att alla hoppas allting vad gäller Obama. Det livet har han inte tid med längre. Men som sagt, han får nog sammanfattningar av aktuella böcker, precis som han blir briefad på vilka som slåss i Idol-finalen och allt annat mellan himmel och jord. Som president måste man ha koll på allting om man skulle få frågor om det.
Kan du rekommendera en bok för den som vill förstå varför Obamas tillträde anses så historiskt och viktigt?
– Det är väl kul att läsa Obamas egna böcker med vetskapen om att det är han själv som skrivit dem. För den som vill få en inblick i det amerikanska tänkandet rekommenderas Norman Mailer, allt han skrivit ger någonting.
Läs mer om Britt-Marie Mattsson och hennes böcker här.
Författarenkät:
”vilken bok förknippar du med USA?”