E-böcker: I väntan på boomen
65 procent av de svarande i Piratförlaget.se:s omröstning om e-böcker skulle aldrig kunna tänka sig att läsa en e-bok. Förra året minskade distributionen av e-böcker i Sverige med 4 procent, men Py Söderström, vd för Elib, tror ändå att formatet har framtiden för sig.
Det har pratats om e-böcker länge nu. I USA säljs e-bokläsaren Kindle, som är knuten till nätbokhandlaren Amazon.com, i stora upplagor. Men i Sverige går det ganska trögt att få till några större försäljningsvolymer för e-böcker.
Py Söderström, vd för Elib som ägs av tre företag i bokbranschen och är en distributör av e-böcker, menar att mycket av förklaringen finns i att det inte säljs några e-bokläsare på den svenska marknaden.
– Vill man ha en e-bokläsare får man beställa den på webben eller köpa den utomlands.. Undersökningar visar att de som läser e-böcker på mobila enheter, exempelvis på en läsplatta, generellt är nöjda med upplevelsen.I väntan på svenska läsplattor
Omkring 15 procent av de svarande i Piratförlagets omröstning säger att de skulle kunna tänka sig att läsa e-böcker, men inte med befintlig teknik. För ett par år sedan var det många som läste e-böcker på handdatorer, nu är det främst mobiltelefoner som gäller. Mobiltelefoner kan dock inte erbjuda en lika skön läsupplevelse som läsplattor som tillverkats enkom för ett syfte: att läsa böcker på.
Men trots att e-böcker haft svårt att nå en bred publik i Sverige tror Py Söderström att de har framtiden för sig. Läsplattan Sony reader finns att köpa i England och det finns lanseringsplaner för Tyskland och Frankrike. Py Söderström berättar också att hon varit i kontakt med ett företag som vill börja sälja läsplattor på den svenska marknaden. Dessutom har hon märkt ett allt större intresse hos förlagen av att hänga med i utvecklingen. Ingen vill bli kvar på perrongen när e-bokståget väl går.
För Elibs del var mp3-böcker den mest positiva trenden under 2008. Företagets distribution ökade med 56 procent, upp till 71 000 böcker.
– Det är lätt att öka från en låg nivå. Sett till hela ljudboksmarknaden är mp3-böcker fortfarande en liten företeelse, men det är givetvis positivt att vi ökade distributionen. Jag tycker att mp3-böcker har klara fördelar, inte minst om man vill lyssna på boken i en iPod eller annan mp3-spelare.
Det återstår alltså att se om 2009 blir året då digitala böcker slår igenom på riktigt, eller ännu ett år av väntan på boomen.
MER:
Nya ljudboksformatet Book2go underlättar lyssningFotnot: siffrorna i texten hänvisar till den fråga om e-böcker som låg uppe på Piratforlaget.se i början av januari. Omkring 300 personer svarade på frågan ”Skulle du kunna tänka dig att läsa en e-bok?”