Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Roslund & Hellströms Box 21 till USA

Roslund & Hellström

Roslund & Hellströms segertåg över världen fortsätter. Deras böcker är nu översatta till sjutton språk och säljs i ett femtiotal länder. Det senaste landet för författarduon att sätta sin flagga i är USA där det anrika förlaget Farrar, Straus & Giroux ska släppa Box 21.

Framgångar i utlandet var aldrig något Roslund & Hellström räknade med när de började skriva tillsammans, men nu är de ett obestridligt faktum. Fler än svenska bokläsare gillar deras kriminalromaner om Ewert Grens.
– Varken Anders eller jag tänkte i termer av att man skulle bli översatt och utgiven i andra länder. Plötsligt blev det en jäkla hausse, och den känsla jag har är att jag är väldigt hedrad, säger Börge Hellström.
Nu finns Roslund & Hellströms böcker på en mängd språk som författarna själv inte talar. Japanska, ryska, polska och rumänska, för att nämna några.
– Länge kändes det abstrakt. Det var papperskonstruktioner som skapades på bokmässor, först nu har jag börjat inse att böckerna faktiskt kommer ut i andra länder och nu blir jag uppriktigt glad för nya kontrakt. Ämnena vi skriver om verkar vara lika aktuella att diskutera i form av fiktion i andra länder, säger Anders Roslund.

Japanska var stort
Att se deras första bok Odjuret på japanska var en stor händelse för Börge Hellström:
– Anders och jag är väldigt olika. Jag har inte så lätt att bli jätteglad för saker men det kan Anders bli. Men just när jag fick den japanska översättningen av Odjuret i handen, då tyckte jag det var väldigt häftigt. Jag höll boken upp och ner och förstod knappt vad som var ut och in men det var väldigt stort!

Nu utkommer Box 21 i USA
Det senaste tillskottet på Roslund & Hellströms världskarta är USA. Förlaget Farrar, Straus and Giroux, FSG, har beslutat sig för att ge ut Box 21 efter sommaren. FSG har ett 20-tal nobelpristagare i sitt stall, och har hittills bara givit ut böcker av ett fåtal nordiska författare – bland andra Peter Hoeg, Knut Hamsun och Pär Lagerkvist – och ger sällan ut böcker som kan sorteras in under ”kriminallitteratur” i butikernas hyllor.
– Det är väldigt prestigefullt att Farrar, Straus and Giroux ger ut boken, de gör inte sådant här i vanliga fall. Det kommer troligtvis att innebära recensioner i New York Times, till exempel. Men det innebär också att de läst boken på ett sätt som vi kanske hoppades på men inte trodde att någon skulle läsa den. Box 21 har sluppit etiketter och behandlas som en roman, rätt och slätt.

FAKTA: Det amerikanska förlaget Farrar, Straus & Giroux grundades 1946 och har sin bas i New York. Bland dess författare märks bland andra Knut Hamsun, Nelly Sachs, I.B Singer, Hermann Hesse, Pablo Neruda och Pär Lagerkvist. Förlaget ska släppa Box 21 efter sommaren.

Roslund & Hellströms nya bok Tre Sekunder utkommer på Piratförlaget den 20 maj 2009.