Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Steffen Jacobsen debuterar med Passageraren

steffenjacobsen.jpg

Steffen Jacobsen är läkaren som använder kvällar och helger till att skriva om gåtfulla mord, i en stil som för tankarna till en uppdaterad Alistair MacLean. Och som i nästa liv vill bli manusförfattare i Hollywood.

När Steffen Jacobsen var klar med sin doktorsavhandling för några år sedan infann sig en känsla av tomhet, av antiklimax. Så där som det kan vara när man jobbat hårt för
något en längre tid och äntligen har nått målet. ”Vad ska jag göra nu då?” Dags att kasta sig över nästa projekt.
– Jag hade länge velat skriva en spänningsroman och till slut tyckte jag att jag hade en idé att bygga på.

Nagelbitare
Passageraren är en riktig nagelbitare och berättelsen har sin början i en dramatisk seglats i Norra ishavet. Händelserna där leder mer än ett år senare till att en av personerna ombord mördas under en rådjursjakt och så småningom hamnar fallet på kommissarie Robin Hansens bord.
– Jag skrev något som jag själv skulle roas av att läsa, säger Steffen Jacobsen. Jag läser en massa engelsk och amerikansk kriminallitteratur. Det har jag gjort hela livet. Så när jag själv skulle skriva en roman var det naturligt att det skulle vara något i den genren, en underhållande, god berättelse, skriven i en anglosaxisk tradition.
Boken har kommit till genom arbete på kvällar och helger.
– Och jag har en förstående chef som själv är väldigt förtjust i kriminalromaner, säger han och skrattar.

Fascineras av ensamseglare
Steffen Jacobsens yrke är mycket individualistiskt och han menar att det på det sättet kanske är hans egen personlighet som avspeglas hos bokens huvudpersoner, en samling riktiga individualister. En stor del av Passageraren utspelar sig till havs och Steffen Jacobsen berättar att han själv seglat mycket och alltid har fascinerats av ensamseglare. Under senare år har en del av dem varit unga kvinnor, som brittiska Ellen MacArthur som var 28 år när hon seglade jorden runt och slog världsrekord med tiden 72 dagar och knappt 15 timmar. Det finns män som har svårt att tackla sådana kvinnor och det är ett viktigt tema i Steffens Jacobsens bok.
– Medelålders mäns fåfänga är intressant. Att vara en man i dryga 50-årsåldern idag är något helt annat än det var när jag var barn. Då var en 55-årig man någon som låg och vilade på soffan med en tidning över ansiktet och som inte fick störas. Han var ”way over the hill”. Nu anses han fortfarande vara ganska ung, ska hålla sig i form, ska prestera, lyckas, gärna skaffa sig en ung troféhustru, säger Steffen Jacobsen.

Robin Hansen – en sympatisk individualist
I romanens centrum står polismannen Robin Hansen, även han en individualist i 50-årsåldern, men en sympatisk sådan. Robin Hansen är egentligen inte så förtjust i sitt jobb och har nyligen gått ner till halvtid, men han är medveten om att han har vissa talanger som gör honom ovanligt bra på det han gör. Steffen Jacobsen berättar att han inspirerades av den ensamme men sympatiske polisen Arkady Renko i Martin Cruz Smiths böcker (Gorkijparken m fl) när han skapade Robin Hansen.
– Men jag ville samtidigt att han skulle vara en mer vanlig person, med familjeliv och en kvinna som han älskar. Jag ville inte ha den där alkoholiserade, frånskilde polisen.

Uppföljaren på gång
Steffen Jacobsen gillar sin kommissarie och är redan i full gång med nästa bok om honom. Då ställs han inför en stor multinationell motståndare, avslöjar författaren, när en dansk ingenjör kidnappas i Venezuela.
”Passageraren” är ju en väldigt visuell bok. Du har inte blivit kontaktad av några filmbolag än?
– Nej, konstigt va? Ha ha. Jag skulle gärna se den som film. Jag kan tänka mig Clive Owen i rollen som Robin Hansen… Alltså, jag ser väldigt mycket film och när jag skrev boken så gjorde jag det som en serie scener. Det var enklare och snabbare. Jag skrev inte i kronologisk ordning heller utan klippte ihop scenerna sen. I mitt nästa liv vill jag gärna bli manusförfattare i Hollywood.

FAKTA: STEFFEN JACOBSEN
Ålder: 52 år
Familj: Döttrarna Thea, 10 år, och Ida, 12 år.
Bostad: Villa i Skodsborg, ett litet fiskeläge norr om Köpenhamn.
Jobb: Överläkare inom ortopedisk kirurgi.
Fritid: Seglar, springer och ser mycket på film.
Läser gärna: Alistair MacLean, Eric Ambler, John le Carré