Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Mörkermannen ny tät thriller av Lindell (2009)

Ofta vet hon inte ens själv hur hennes mordhistorier kommer att sluta. ”Men nu känner jag mina karaktärer så väl att jag tryggt kan lämna över intrigen i deras händer”, säger hon. Mörkermannen är Unni Lindells sjunde deckare med Cato Isaksen i huvudrollen.
 
Hon är en av Norges bäst säljande författare med nästan 60 utgivna böcker i bagaget. Allra mest kända är hennes kriminalromaner om polischefen Cato Isaksen och hans utredare. Mörkermannen blir den sjunde i ordningen, men Unni Lindell skriver redan på en åttonde.
 – Jag ska lämna Sockerdöden till förlaget i januari nästa år. På sätt och vis blir det den tredje boken, eftersom Marian Dahle dök upp först i Honungsfällan, säger hon.
Marian Dahle, ja. Den unga, påstridiga, sårbara utredaren som har jämförts både med Stieg Larssons Lisbeth Salander och författarinnan själv, och som utgör en obstinat och fullvärdig motståndare till Cato Isaksen om radutrymmet i Lindells senaste deckare.
Många litterära manliga polischefer har svårt för sina starka kvinnliga kollegor – varför tror du att det är så?
– Polisyrket är extremt maskulint. Jag har väninnor som jobbar inom kåren och som hjälper mig med mina historier och frågor. För mig är Cato och Marian så levande att jag bara visste att det skulle bli bråk mellan dem första gången de möttes i Honungsfällan.
Vad har du själv för relation till Cato?
– Jag gillar honom jättemycket! Och sedan böckerna har blivit tv-serie här i Norge så är det skådespelaren Reidar Sörensen jag ser och hör framför mig när jag skriver om Cato. Dessutom är det spännande att skriva om mansrollen och hur det är att behöva vara en god pappa, äkta make, exman och polis. Han måste vara perfekt på alla områden, vilket han givetvis inte klarar av. Men han är en duktig polis.
morkermannen_inb_pre.jpgMörkermannen är en tät thriller som griper tag i läsaren från första sidan. Cato Isaksen och hans utredare har just kommit tillbaka till stationen efter sommaruppehållet när den ensamma och smått neurotiska Britt Else Boberg knuffas ut från sin balkong i Osloförorten Stovner. Hennes enda väninna, den lika ensamma damen på äldreboendet mittemot, kallas till lasarettet för identifiering.
Samtidigt sommarjobbar den polska flickan Lilly på en camping i närheten. Uppe vid taket i hennes rum sitter en ventil. På kvällarna, precis innan Lilly försöker somna, får hon för sig att det är någon som iakttar henne genom gallret.
Mysteriet sträcker sig över gränsen till Sverige och mer än 50 år tillbaka i tiden. Vem var egentligen Britt Else Boberg och varför ville någon henne illa? Och vad har de båda händelserna gemensamt?
Vid sidan om mordgåtan fortsätter livet för Oslopoliserna. Trots att Unni Lindell utmålar Cato Isaksen som en envis mansgris som försummar sin familj och ständigt attraheras av nya kvinnor dras de till honom likt magneter för stöd, tröst och kärlek. Så även Unni Lindell. Hon har nu varit Cato Isaksen trogen i nio år och har inga planer på att lägga vare sig honom eller Marian Dahle på hyllan.
– Nej, jag tror alltid att jag kommer att skriva om dem. De åldras ju också med tiden. Det är härligt att skriva om personer som man känner så väl och tycker så mycket om, säger hon.
Vad gäller alla psykologiska intriger som Cato och hans kollegor blir inblandade i så behöver Unni Lindell oftast inte så mycket mer än en startidé för att börja skriva på en ny bok. Resten kommer till henne under vägen.
– Under skrivprocessen händer det mycket som jag inte har kontroll över. Ofta leder den ena till det andra och plötsligt är historien så intrikat och insyltad att jag nästan inte känner igen den. I Mörkermannen förstod jag ingenting i mitten av boken. Det var en otroligt märklig upplevelse. Då var det skönt att kunna förlita sig på Cato och Marian, som följde med mig ända till sista sidan, säger hon.
Unni Lindell skyller sin till synes omättliga skrivlusta på sin otrygga uppväxt och en osedvanligt livlig fantasi. God observationsförmåga, studier i psykologi och en stor dos empati har också gjort sitt till det framgångsrika författarskapet.
Trots att Unni Lindell jobbar i stort sett dygnet runt och ska skriva klart ytterligare två böcker innan året är slut, unnar hon sig tre månaders semester varje sommar. Men även om hennes föresats är att inte skriva en rad under ledigheten klarar hon inte helt av att släppa taget om Cato Isaksen och Marian Dahle.
– Cato och Marian är alltid med mig, säger hon finurligt.
Måhända blir sommaren 2009 grogrunden för nästa mordgåta för den norska polisduon?
Unni Lindell
Aktuell med: Mörkermannen, som redan har sålts i 100 000 ex i Norge.
Född: 1957
Familj: Maken Per Christian Garnæs, de två vuxna sönerna Christian och Fredrik och en katt.
Bor: I ett hus vid havet på Hövik, strax utanför Oslo.
Inspirationskälla: Livet och alla historierna man ser omkring sig.
Sveriges bästa författare: Kerstin Ekman – Händelser vid vatten var helt fantastisk.