Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

En dag med Sylvia från Sara Kadefors roman ”Borta bäst”

Karaktären Sylvia spelar huvudrollen i Sara Kadefors nya roman Borta bäst. Hon har förlorat allt – familjen, huset och jobbet – förutom sin bil. Det är i bilen hon bor. Vi bad Sara Kadefors kartlägga en vanlig dag i Sylvias ovanliga liv.


 
08:24. Vaknar i en bil i en skogsdunge utanför Ikea
Sylvia vaknar i sin bil som står parkerad i en dunge utanför Ikea och har fruktansvärt ont i nacken, för hon har halvlegat i framsätet i natt. Hon brukar alternera mellan att kura ihop sig i baksätet eller sittligga i passagerarsätet där fram. Sylvia tycker att hon har vacker utsikt genom fönstret i dungen och att det är praktiskt att ha nära till toaletterna och sängarna i det stora varuhuset.
 
 
08:30 – 09:15. Gör gymnastik och väljer outfit
Hon väcker kroppen långsamt till liv och går ut och sträcker på sig. Hon gör morgongymnastik på gräset till ljudet av bilarna från motorvägen någon kilometer bort. Sedan målar hon sig omsorgsfullt i backspegeln och väljer noggrant ut dagens outfit. Hon tar på sig en skjorta som hängt ute på vädring under natten och en välsittande kjol. Sedan promenerar hon lugnt mot entrén, som om det var det mest naturliga i världen.
 
 
09:15 – 11:03. Tandborstning och mamma-häng
Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar, går på toaletten och borstar tänderna samt tvättar sig noga. Hon promenerar runt på varuhuset och slår sig i slang med människor. Hon besöker barnavdelningen där det finns barn och mammor som har tid att prata. När tröttheten kommer över henne går hon till sängavdelningen och lägger sig i en av sängarna. Hon somnar och vaknar abrupt av att en ur personalen står över henne. Han säger att han har sett henne ligga där förut och att han vill att hon ska gå. Hon låtsas inte förstå vad han menar och skyndar därifrån.
 
 
11:30. Norpar vegetarisk buffé på Ikea
Sylvia äter oftast på Ikea. Oftast tar hon av den vegetariska buffén, men ibland vågar hon sig fram till disken och beställer en portion köttbullar, sedan gömmer hon sig bakom en familj och slinker in i matsalen utan att betala. Det händer också att hon äter upp folks kvarlämnade mat. Det gör hon idag. Hon tar sig an en övergiven kotlettrad som visar sig vara godare än den ser ut. Sylvia känner hur tillfredsställelsen sprider sig i kroppen i takt med att hungern stillas.
 
 
12:00. Tvättar underkläder på toaletten
Hon tvättar i handfatet på Ikea och går ut och hänger tvätten på trädens grenar i dungen. Det är mest underkläder. De mesta andra plaggen räcker det med att vädra. Vinden har en tendens att skölja ur det mesta av det unkna.
 
 
13:20 – 15:00. Glider in på badhuset
Sylvia besöker regelbundet badhuset. Hon glider in tillsammans med en skolklass och låtsas vara deras lärare. Om man lägger en hand på ett barns axel så verkar det ligga till på det sättet. När hon kommer in finns det alltid schampo och tvål att låna. Hon brukar simma tusen meter i bassängen för att hålla sig i form. I bastun somnar hon men väcks av snattrande ungdomar. Det har hänt att hon känner igen någon eller blir igenkänd. Då tar hon sig bara snabbt därifrån.
 
 
15:00 – 18:30. Bibliotek, kristet kaffe och gratis makeup
Sylvia åker iväg med bilen och tjuvtankar på en bensinmack där hon aldrig varit förut, sedan åker hon in till staden och går in på biblioteket där hon sitter ett tag och läser tidningar och mailar. När hon tröttnar går hon till ett församlingshem där de serverar en kristen gratisfika. Det är skönt att bara sitta och betrakta människor. Hon tar sig en promenad i stan och går till Ica där de har provsmakning så här dags. Idag är det en trevlig indisk gryta. Det blir lite kallt och hon slinker in på vårdcentralen för att värma sig. I väntrummet sitter hon i en timme och läser. Hon gullar med några barn och pratar med ett par pensionärer om deras sjukdomar. Innan de stänger går hon till NK och får sig en gratismakeup.
 
 
19:00. Går på teater – flirtar med man
På kvällen besöker hon den stora teatern i pausen. Hon glider in i foajén och tar sig ett glas vatten. Hon flirtar lite med en man som ingår i ett större sällskap som hon blir en del av en liten stund. När nästan alla satt sig går hon också in i salongen. Hon ser genast den lediga platsen på fjärde raden och sätter sig ner. Sylvia njuter av upplevelsen, av den vackra miljön och att vara del av ett sammanhang, men inte av pjäsen som handlar om en som heter Jeppe som det verkar vara synd om.
 
 
22:20. Läggdags
Hon lämnar staden och kör tillbaka till dungen utanför Ikea. Hon värmer lite vatten i en burk med hjälp av ett stearinljus och tvättar sig så gott det går. Hon bäddar ner sig under dubbla täcken i bilens baksäte och tar fram ficklampan. I ljuset av dess sken läser hon lite i en Metro som hon hämtat på stan. Nacken värker och det är svårt att somna, men till sist lyckas hon ändå slumra in till ljudet av vindens sus och bilarna på motorvägen.
 
 
Text: Sara Kadefors