Följ oss på sociala medier:
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Anne Holt skriver spännande om aktuella samhällsproblem och ger en tro...”Läs mer
”Jag är därför övertygad om att många kommer att ta den här...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

En dag med Sylvia från Sara Kadefors roman ”Borta bäst”

Karaktären Sylvia spelar huvudrollen i Sara Kadefors nya roman Borta bäst. Hon har förlorat allt – familjen, huset och jobbet – förutom sin bil. Det är i bilen hon bor. Vi bad Sara Kadefors kartlägga en vanlig dag i Sylvias ovanliga liv.


 
08:24. Vaknar i en bil i en skogsdunge utanför Ikea
Sylvia vaknar i sin bil som står parkerad i en dunge utanför Ikea och har fruktansvärt ont i nacken, för hon har halvlegat i framsätet i natt. Hon brukar alternera mellan att kura ihop sig i baksätet eller sittligga i passagerarsätet där fram. Sylvia tycker att hon har vacker utsikt genom fönstret i dungen och att det är praktiskt att ha nära till toaletterna och sängarna i det stora varuhuset.
 
 
08:30 – 09:15. Gör gymnastik och väljer outfit
Hon väcker kroppen långsamt till liv och går ut och sträcker på sig. Hon gör morgongymnastik på gräset till ljudet av bilarna från motorvägen någon kilometer bort. Sedan målar hon sig omsorgsfullt i backspegeln och väljer noggrant ut dagens outfit. Hon tar på sig en skjorta som hängt ute på vädring under natten och en välsittande kjol. Sedan promenerar hon lugnt mot entrén, som om det var det mest naturliga i världen.
 
 
09:15 – 11:03. Tandborstning och mamma-häng
Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar, går på toaletten och borstar tänderna samt tvättar sig noga. Hon promenerar runt på varuhuset och slår sig i slang med människor. Hon besöker barnavdelningen där det finns barn och mammor som har tid att prata. När tröttheten kommer över henne går hon till sängavdelningen och lägger sig i en av sängarna. Hon somnar och vaknar abrupt av att en ur personalen står över henne. Han säger att han har sett henne ligga där förut och att han vill att hon ska gå. Hon låtsas inte förstå vad han menar och skyndar därifrån.
 
 
11:30. Norpar vegetarisk buffé på Ikea
Sylvia äter oftast på Ikea. Oftast tar hon av den vegetariska buffén, men ibland vågar hon sig fram till disken och beställer en portion köttbullar, sedan gömmer hon sig bakom en familj och slinker in i matsalen utan att betala. Det händer också att hon äter upp folks kvarlämnade mat. Det gör hon idag. Hon tar sig an en övergiven kotlettrad som visar sig vara godare än den ser ut. Sylvia känner hur tillfredsställelsen sprider sig i kroppen i takt med att hungern stillas.
 
 
12:00. Tvättar underkläder på toaletten
Hon tvättar i handfatet på Ikea och går ut och hänger tvätten på trädens grenar i dungen. Det är mest underkläder. De mesta andra plaggen räcker det med att vädra. Vinden har en tendens att skölja ur det mesta av det unkna.
 
 
13:20 – 15:00. Glider in på badhuset
Sylvia besöker regelbundet badhuset. Hon glider in tillsammans med en skolklass och låtsas vara deras lärare. Om man lägger en hand på ett barns axel så verkar det ligga till på det sättet. När hon kommer in finns det alltid schampo och tvål att låna. Hon brukar simma tusen meter i bassängen för att hålla sig i form. I bastun somnar hon men väcks av snattrande ungdomar. Det har hänt att hon känner igen någon eller blir igenkänd. Då tar hon sig bara snabbt därifrån.
 
 
15:00 – 18:30. Bibliotek, kristet kaffe och gratis makeup
Sylvia åker iväg med bilen och tjuvtankar på en bensinmack där hon aldrig varit förut, sedan åker hon in till staden och går in på biblioteket där hon sitter ett tag och läser tidningar och mailar. När hon tröttnar går hon till ett församlingshem där de serverar en kristen gratisfika. Det är skönt att bara sitta och betrakta människor. Hon tar sig en promenad i stan och går till Ica där de har provsmakning så här dags. Idag är det en trevlig indisk gryta. Det blir lite kallt och hon slinker in på vårdcentralen för att värma sig. I väntrummet sitter hon i en timme och läser. Hon gullar med några barn och pratar med ett par pensionärer om deras sjukdomar. Innan de stänger går hon till NK och får sig en gratismakeup.
 
 
19:00. Går på teater – flirtar med man
På kvällen besöker hon den stora teatern i pausen. Hon glider in i foajén och tar sig ett glas vatten. Hon flirtar lite med en man som ingår i ett större sällskap som hon blir en del av en liten stund. När nästan alla satt sig går hon också in i salongen. Hon ser genast den lediga platsen på fjärde raden och sätter sig ner. Sylvia njuter av upplevelsen, av den vackra miljön och att vara del av ett sammanhang, men inte av pjäsen som handlar om en som heter Jeppe som det verkar vara synd om.
 
 
22:20. Läggdags
Hon lämnar staden och kör tillbaka till dungen utanför Ikea. Hon värmer lite vatten i en burk med hjälp av ett stearinljus och tvättar sig så gott det går. Hon bäddar ner sig under dubbla täcken i bilens baksäte och tar fram ficklampan. I ljuset av dess sken läser hon lite i en Metro som hon hämtat på stan. Nacken värker och det är svårt att somna, men till sist lyckas hon ändå slumra in till ljudet av vindens sus och bilarna på motorvägen.
 
 
Text: Sara Kadefors
 
 
 

Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.