Följ oss på sociala medier:
”Den är spännande med ett driv och många cliffhangers, som fick mig att...”Läs mer
”Att läsa det som utlovas vara en första del av hennes memoarer...”Läs mer
”IB – som i inhämtning Birger är spännande och intressant ... Mycket lä...”Läs mer
”Spännande, lättläst, rolig, intelligent spänningsroman ... I del två h...”Läs mer
”Det är en mycket spännande bladvändare i samma klass som Unni Lindells...”Läs mer
”... slarvar inte fram sina gestalters öden. Haawind beskriver målande ...”Läs mer
”Liza Marklund i sitt esse.”Läs mer
”När de stora dragen i feelgoodromaner nästan alltid följer en välbekan...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... med "Det elfte manuset" visar hon åter vem som är Norges...”Läs mer
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Det här är en spännande berättelse förlagd till dagens hårdnande samhä...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”En mordgåta rullas upp, långsamt och nervkittlande… En verklig bladvän...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Jagformen har gjort Jan Guillou gott. Riktigt gott. ... Guillous som a...”Läs mer
”Härlig spänningsroman med en sympatisk medelålders hjältinna och många...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Det här måste vara den bästa roman hon skrivit hittills.”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”Romandebutant som imponerar.”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer

En dag med Sylvia från Sara Kadefors roman ”Borta bäst”

Karaktären Sylvia spelar huvudrollen i Sara Kadefors nya roman Borta bäst. Hon har förlorat allt – familjen, huset och jobbet – förutom sin bil. Det är i bilen hon bor. Vi bad Sara Kadefors kartlägga en vanlig dag i Sylvias ovanliga liv.


 
08:24. Vaknar i en bil i en skogsdunge utanför Ikea
Sylvia vaknar i sin bil som står parkerad i en dunge utanför Ikea och har fruktansvärt ont i nacken, för hon har halvlegat i framsätet i natt. Hon brukar alternera mellan att kura ihop sig i baksätet eller sittligga i passagerarsätet där fram. Sylvia tycker att hon har vacker utsikt genom fönstret i dungen och att det är praktiskt att ha nära till toaletterna och sängarna i det stora varuhuset.
 
 
08:30 – 09:15. Gör gymnastik och väljer outfit
Hon väcker kroppen långsamt till liv och går ut och sträcker på sig. Hon gör morgongymnastik på gräset till ljudet av bilarna från motorvägen någon kilometer bort. Sedan målar hon sig omsorgsfullt i backspegeln och väljer noggrant ut dagens outfit. Hon tar på sig en skjorta som hängt ute på vädring under natten och en välsittande kjol. Sedan promenerar hon lugnt mot entrén, som om det var det mest naturliga i världen.
 
 
09:15 – 11:03. Tandborstning och mamma-häng
Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar, går på toaletten och borstar tänderna samt tvättar sig noga. Hon promenerar runt på varuhuset och slår sig i slang med människor. Hon besöker barnavdelningen där det finns barn och mammor som har tid att prata. När tröttheten kommer över henne går hon till sängavdelningen och lägger sig i en av sängarna. Hon somnar och vaknar abrupt av att en ur personalen står över henne. Han säger att han har sett henne ligga där förut och att han vill att hon ska gå. Hon låtsas inte förstå vad han menar och skyndar därifrån.
 
 
11:30. Norpar vegetarisk buffé på Ikea
Sylvia äter oftast på Ikea. Oftast tar hon av den vegetariska buffén, men ibland vågar hon sig fram till disken och beställer en portion köttbullar, sedan gömmer hon sig bakom en familj och slinker in i matsalen utan att betala. Det händer också att hon äter upp folks kvarlämnade mat. Det gör hon idag. Hon tar sig an en övergiven kotlettrad som visar sig vara godare än den ser ut. Sylvia känner hur tillfredsställelsen sprider sig i kroppen i takt med att hungern stillas.
 
 
12:00. Tvättar underkläder på toaletten
Hon tvättar i handfatet på Ikea och går ut och hänger tvätten på trädens grenar i dungen. Det är mest underkläder. De mesta andra plaggen räcker det med att vädra. Vinden har en tendens att skölja ur det mesta av det unkna.
 
 
13:20 – 15:00. Glider in på badhuset
Sylvia besöker regelbundet badhuset. Hon glider in tillsammans med en skolklass och låtsas vara deras lärare. Om man lägger en hand på ett barns axel så verkar det ligga till på det sättet. När hon kommer in finns det alltid schampo och tvål att låna. Hon brukar simma tusen meter i bassängen för att hålla sig i form. I bastun somnar hon men väcks av snattrande ungdomar. Det har hänt att hon känner igen någon eller blir igenkänd. Då tar hon sig bara snabbt därifrån.
 
 
15:00 – 18:30. Bibliotek, kristet kaffe och gratis makeup
Sylvia åker iväg med bilen och tjuvtankar på en bensinmack där hon aldrig varit förut, sedan åker hon in till staden och går in på biblioteket där hon sitter ett tag och läser tidningar och mailar. När hon tröttnar går hon till ett församlingshem där de serverar en kristen gratisfika. Det är skönt att bara sitta och betrakta människor. Hon tar sig en promenad i stan och går till Ica där de har provsmakning så här dags. Idag är det en trevlig indisk gryta. Det blir lite kallt och hon slinker in på vårdcentralen för att värma sig. I väntrummet sitter hon i en timme och läser. Hon gullar med några barn och pratar med ett par pensionärer om deras sjukdomar. Innan de stänger går hon till NK och får sig en gratismakeup.
 
 
19:00. Går på teater – flirtar med man
På kvällen besöker hon den stora teatern i pausen. Hon glider in i foajén och tar sig ett glas vatten. Hon flirtar lite med en man som ingår i ett större sällskap som hon blir en del av en liten stund. När nästan alla satt sig går hon också in i salongen. Hon ser genast den lediga platsen på fjärde raden och sätter sig ner. Sylvia njuter av upplevelsen, av den vackra miljön och att vara del av ett sammanhang, men inte av pjäsen som handlar om en som heter Jeppe som det verkar vara synd om.
 
 
22:20. Läggdags
Hon lämnar staden och kör tillbaka till dungen utanför Ikea. Hon värmer lite vatten i en burk med hjälp av ett stearinljus och tvättar sig så gott det går. Hon bäddar ner sig under dubbla täcken i bilens baksäte och tar fram ficklampan. I ljuset av dess sken läser hon lite i en Metro som hon hämtat på stan. Nacken värker och det är svårt att somna, men till sist lyckas hon ändå slumra in till ljudet av vindens sus och bilarna på motorvägen.
 
 
Text: Sara Kadefors