Följ oss på sociala medier:
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Efter 14 böcker i serien hade man kanske kunnat tro att författaren ta...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

En dag med Sylvia från Sara Kadefors roman ”Borta bäst”

Karaktären Sylvia spelar huvudrollen i Sara Kadefors nya roman Borta bäst. Hon har förlorat allt – familjen, huset och jobbet – förutom sin bil. Det är i bilen hon bor. Vi bad Sara Kadefors kartlägga en vanlig dag i Sylvias ovanliga liv.


 
08:24. Vaknar i en bil i en skogsdunge utanför Ikea
Sylvia vaknar i sin bil som står parkerad i en dunge utanför Ikea och har fruktansvärt ont i nacken, för hon har halvlegat i framsätet i natt. Hon brukar alternera mellan att kura ihop sig i baksätet eller sittligga i passagerarsätet där fram. Sylvia tycker att hon har vacker utsikt genom fönstret i dungen och att det är praktiskt att ha nära till toaletterna och sängarna i det stora varuhuset.
 
 
08:30 – 09:15. Gör gymnastik och väljer outfit
Hon väcker kroppen långsamt till liv och går ut och sträcker på sig. Hon gör morgongymnastik på gräset till ljudet av bilarna från motorvägen någon kilometer bort. Sedan målar hon sig omsorgsfullt i backspegeln och väljer noggrant ut dagens outfit. Hon tar på sig en skjorta som hängt ute på vädring under natten och en välsittande kjol. Sedan promenerar hon lugnt mot entrén, som om det var det mest naturliga i världen.
 
 
09:15 – 11:03. Tandborstning och mamma-häng
Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar, går på toaletten och borstar tänderna samt tvättar sig noga. Hon promenerar runt på varuhuset och slår sig i slang med människor. Hon besöker barnavdelningen där det finns barn och mammor som har tid att prata. När tröttheten kommer över henne går hon till sängavdelningen och lägger sig i en av sängarna. Hon somnar och vaknar abrupt av att en ur personalen står över henne. Han säger att han har sett henne ligga där förut och att han vill att hon ska gå. Hon låtsas inte förstå vad han menar och skyndar därifrån.
 
 
11:30. Norpar vegetarisk buffé på Ikea
Sylvia äter oftast på Ikea. Oftast tar hon av den vegetariska buffén, men ibland vågar hon sig fram till disken och beställer en portion köttbullar, sedan gömmer hon sig bakom en familj och slinker in i matsalen utan att betala. Det händer också att hon äter upp folks kvarlämnade mat. Det gör hon idag. Hon tar sig an en övergiven kotlettrad som visar sig vara godare än den ser ut. Sylvia känner hur tillfredsställelsen sprider sig i kroppen i takt med att hungern stillas.
 
 
12:00. Tvättar underkläder på toaletten
Hon tvättar i handfatet på Ikea och går ut och hänger tvätten på trädens grenar i dungen. Det är mest underkläder. De mesta andra plaggen räcker det med att vädra. Vinden har en tendens att skölja ur det mesta av det unkna.
 
 
13:20 – 15:00. Glider in på badhuset
Sylvia besöker regelbundet badhuset. Hon glider in tillsammans med en skolklass och låtsas vara deras lärare. Om man lägger en hand på ett barns axel så verkar det ligga till på det sättet. När hon kommer in finns det alltid schampo och tvål att låna. Hon brukar simma tusen meter i bassängen för att hålla sig i form. I bastun somnar hon men väcks av snattrande ungdomar. Det har hänt att hon känner igen någon eller blir igenkänd. Då tar hon sig bara snabbt därifrån.
 
 
15:00 – 18:30. Bibliotek, kristet kaffe och gratis makeup
Sylvia åker iväg med bilen och tjuvtankar på en bensinmack där hon aldrig varit förut, sedan åker hon in till staden och går in på biblioteket där hon sitter ett tag och läser tidningar och mailar. När hon tröttnar går hon till ett församlingshem där de serverar en kristen gratisfika. Det är skönt att bara sitta och betrakta människor. Hon tar sig en promenad i stan och går till Ica där de har provsmakning så här dags. Idag är det en trevlig indisk gryta. Det blir lite kallt och hon slinker in på vårdcentralen för att värma sig. I väntrummet sitter hon i en timme och läser. Hon gullar med några barn och pratar med ett par pensionärer om deras sjukdomar. Innan de stänger går hon till NK och får sig en gratismakeup.
 
 
19:00. Går på teater – flirtar med man
På kvällen besöker hon den stora teatern i pausen. Hon glider in i foajén och tar sig ett glas vatten. Hon flirtar lite med en man som ingår i ett större sällskap som hon blir en del av en liten stund. När nästan alla satt sig går hon också in i salongen. Hon ser genast den lediga platsen på fjärde raden och sätter sig ner. Sylvia njuter av upplevelsen, av den vackra miljön och att vara del av ett sammanhang, men inte av pjäsen som handlar om en som heter Jeppe som det verkar vara synd om.
 
 
22:20. Läggdags
Hon lämnar staden och kör tillbaka till dungen utanför Ikea. Hon värmer lite vatten i en burk med hjälp av ett stearinljus och tvättar sig så gott det går. Hon bäddar ner sig under dubbla täcken i bilens baksäte och tar fram ficklampan. I ljuset av dess sken läser hon lite i en Metro som hon hämtat på stan. Nacken värker och det är svårt att somna, men till sist lyckas hon ändå slumra in till ljudet av vindens sus och bilarna på motorvägen.
 
 
Text: Sara Kadefors