Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Han fick kalla fötter när han skulle gå in i onanirummet”

Danny Wattins Ursäkta, men din själ dog nyss utspelar sig i en värld där genmanipulering av foster är standard, supermodellutseende den enda normen och en människa inte är bättre än kvaliteten på hennes barn. Låter det främmande? Det mesta av inspirationen har hämtats i vår egen värld.
Danny Wattins nya bok är på många sätt en klassisk Romeo och Julia-historia. Missanpassad pojke från undre medelklassen möter missanpassad flicka från överklassen. Ljuv musik uppstår, men även konflikter som får oanade konsekvenser. Så långt låter Ursäkta, men din själ dog nyss kanske ganska konventionell, men skenet bedrar. Boken utspelar sig nämligen i en parallell värld till vår egen där genmanipulering, konstbefruktning och handel med arvsanlag styr samhället.

Graviditeter uteslutna för överklassen
Det är en värld där endast underklassens barn föds på naturlig väg. Medelklassen väljer i stället sina barns anlag ur kataloger med kändisgener och överklassen skapar perfekta kombinationer av föräldrarnas gener som uppgraderas med exklusiva anlag som extra tävlingsinstinkt och inbyggd familjelycka. För både medel- och överklassen är graviditeter helt uteslutna, det förstör ju både figur och karriärmöjligheter. I stället anlitas underklassens kvinnor som surrogatmödrar. Symmetriskt utseende, styrka och potens är samhällets absolut främsta ideal, och att som huvudpersonen Benjamin bära på Albert Einsteins anlag kommer man därför inte långt med. Särskilt inte när man blir förälskad i en genetiskt överlägsen överklassflicka och blir indragen i en härva av skumma affärer och extremt farliga skönhetsideal.

Den yngsta dottern är egentligen äldst
– Första gången jag kom på tanken att skriva en bok om de här ämnena var när en vän berättade om när han och hans flickvän genomförde en provrörsbefruktning. Om att han, efter att flickvännen genomgått hormonbehandlingar och smärtsamma ingrepp, fick kalla fötter när han skulle gå in till klinikens onanirum och göra sin grej.
Och hur hans flickvän då, efter allt hon gått igenom, blev så rasande att hon skrek åt honom att ”om han inte omedelbart gick in och runkade så kunde han dra åt helvete”. Och att allt min vän kunde tänka på när han satt i onanirummet var om han skulle spara den erotiska tidskrift personalen gett honom, för att senare kunna visa sin son vilken sida han var på när sonen blev till, berättar Danny.
– Strax efteråt, fortsätter han, berättade en annan vän som har fått två döttrar med hjälp av provrörsbefruktning att det i själva verket är hans yngsta dotter som skapades först. Även om hon, som hon själv säger, låg i en frys de första 18 månaderna av sitt liv. Så vem är egentligen äldst? Den som föddes först eller den som befruktades först?
Ju fler historier Danny Wattin hörde och ju mer forskning han satte sig in i, desto fler intressanta frågeställningar dök upp. Om liv, död och vad det innebär att vara människa.

Läste allt han kom över
Han insåg att om han kunde skriva en bok som gjorde detta fascinerande ämne rättvisa skulle det bli en mycket intressant bok. Grundidén var att skapa ett samhälle där dagens trender inom reproduktionsteknologi dragits till sin spets. Danny började läsa allt han kom över i ämnet och i flera år samlade han material på hög. Han plöjde dessutom böcker om rasbiologi, studerade sexuell selektion (att välja fortplantningspartner efter anlag), undersökte äggmäklare och spermabanker på nätet och klippte ut artiklar om konstbefruktning. Resultatet blev ett bakgrundsmaterial tre gånger så omfattande som slutversionen av boken.
– Jag började verkligen i fel ände den här gången. Från början visste jag inte alls vad det skulle bli för historia, bara att det här var ett ämne som jag ville utforska. När jag bestämde mig för att skriva boken gick jag igenom materialet och skrev upp idéer kring samhället jag ville skapa. I materialet fanns uppslag till personer, platser, ekonomiska system, värderingar och myndigheter. Men när jag sedan skrev själva boken lade jag allt detta åt sidan, för världen jag skapat skulle bara vara bakgrund till berättelsen om Benjamin och Julia. Den fick inte ta över. Detta innebar ett enormt destilleringsarbete, där all överflödig information skalades bort, och i slutändan var det en ganska liten del av ursprungsmaterialet som kom med i boken.

Äventyr genom absurt klassamhälle
Själv kallar Danny boken för ett vansinnesarbete men som läsare är man tacksam för att han gjort sin läxa. Resultatet är ett spännande äventyr genom ett klassamhälle som i all sin absurditet väcker många tankar kring etik, ideal och värderingar i vårt eget samhälle. För även om Danny Wattins parallella värld är fiktion står den i ständig dialog med vår egen tid.
– Några som läst boken säger att det är en pessimistisk bild som träder fram, men det var aldrig min mening. Jag har svårt att ta ställning till vad som är rätt och fel när det kommer till de här frågorna. Anledningen till att jag skrev boken var snarare att den nya tekniken ställer så många av frågorna om vad det innebär att vara människa på sin spets. Dessutom finns redan många av företeelserna i boken på riktigt. Till exempel finns det hela byar med surrogatmödrar i Indien dit amerikaner ”outsourcar” graviditeter för en jämförelsevis billig penning.

Australien gav nya perspektiv
Danny Wattin är precis på väg tillbaka till Sverige efter att ha bott de senaste två åren i Adelaide i Australien. Hans flickvän och mamman till hans två söner är australiensiska och han kallar Australien flytten för deras privata jämställdhetsprojekt. När de flyttade var han inte särskilt sugen eftersom han trivdes bra hemma i Uppsala, men han upptäckte snart att det var ganska skönt att komma bort. Att förflyttas från sitt sammanhang gav honom en ny syn på saker och ting, och att som svensk studera det australiensiska samhället har gett intryck som på olika sätt letat sig in i boken.
– Här har de till exempel ett skolsystem där man tidigt i sitt barns liv tvingas välja mellan dyra privatskolor med mycket resurser och kommunala skolor med knappa resurser. Och även om många tycker att systemet är skit så är det få som vågar ställa sig utanför eftersom alla givetvis vill det bästa för sitt barn. Det här är ett dilemma som kan appliceras på genmanipulering av foster – vad blir kostnaden av att stå utanför om alla andras barn är längre, snyggare, mer fokuserade och lever längre?

Sätter fingret på underligheter
Att Danny Wattin är en man med stor fantasi är uppenbart från första sidan av Ursäkta, men din själ dog nyss. Han har förmågan att observera företeelser som kan verka ordinära, plocka in dem i en berättelse och genom att vrida på dem ett halvt varv sätta fingret på många av de underligheter vi lever mitt ibland. I skapandet av den parallella världen har han lyckats göra en både underhållande och träffande historia.