Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Bok & bibliotek: från bibliotekarieträff till monstermässa

Det har gått 25 år sedan två kulturentreprenörer lyckades samla 5000 bibliotekarier till en mässa i Göteborg. Nu är den jubilerande bok- och biblioteksmässan en självklar punkt i almanackan för såväl den läsande allmänheten som författare och proffsen i förlagsvärlden.

Bokmässan – en litterär motsvarighet till Kiviks marknad, firmafest för bokbranschen eller ett kulturellt och opinionsbildande forum? Svaret är nog alla tre, och mycket mer därtill. Med 2600 programpunkter fördelade på fyra dagar finns det utrymme för det mesta.

– Och det är ju egentligen bara de programpunkter vi har blivit informerade om. Ibland ordnar ju förlagen överraskningar i sina montrar, vad som helst kan hända, säger Anna Falck, vd för mässan.
Hennes pappa Bertil Falck var en av grundarna, tillsammans med Conny Jacobsson. Bägge jobbade med biblioteksverksamhet – Falck i Göteborg, Jacobsson i Hagfors – och fann varandra i den ganska dämpade, kvinnodominerade miljö som 80-talets olika bibliotekskonferenser bjöd på.
– Conny och Bertil satt och drack whisky på kvällarna och fick helt enkelt för sig att göra något roligare. De hade en personkemi som har präglat organisationen sedan dess, allt är professionellt skött men man ska ha roligt också, säger Ulf Roosvald, journalist och författare till jubileumsboken Boken om bokmässan.

Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer gästade den första mässan och har följts av ett flöde prominenta gäster med olika hög kulturell status: José Saramago, Jean M Auel, Mickey Spillane, Doris Lessing. Av förklarliga skäl är de gästande författarna en grundsten i bokmässan och inbjudningarna görs med fingertoppskänsla, och ibland lite tur.
– Jag minns Kenzaburo Oe, han var här 1992 och jag visste knappt vem han var men två år senare fick han Nobelpriset, säger Anna Falck.
Nu för tiden är bok- och biblioteksmässan okontroversiell och totalt ledande i Sverige. Försöken att etablera liknande arrangemang i Stockholm har misslyckats. Men det har inte alltid varit lika friktionsfritt, såväl 1991 som 1997 bojkottade de stora förlagen mässan, bland annat för att man inte tyckte man fick tillräckligt för marknadsföringspengarna. Författarna åkte dock ner ändå, och vid båda tillfällena varade bojkotten inte mer än ett år, sedan var förlagen tillbaka i fållan. Ulf Roosvald, som har studerat mässans historia för sitt arbete med jubileumsboken, menar att bokmässans position är ohotad.
– Det enda molnet som jag kan se på himlen är den allmänna konjunkturen, att kommunerna får mycket sämre ekonomi och inte kan skicka personal för fortbildning och så vidare. Bokmässan har en stabil organisation och har klarat stormar tidigare, säger han.

Numera ligger man och pendlar runt 100 000 besökare under de fyra dagarna och vd:n Anna Falck säger att man inte är säker på att man vill växa så mycket mer, det känns lagom. Fast så har man sagt tidigare också.
– Jag har gått igenom pressklippen sedan starten och ledningen brukar säga att ”nej, större än så här kan vi knappast bli”, även om det har varit 5000, 30000, 50000 eller 100000 besökare, säger Ulf Roosvald.