Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Danny Wattin listar: genteknik på Youtube

I Danny Wattins senaste roman, Ursäkta, men din själ dog nyss, lever huvudpersonen Benjamin Bonkenstein i en värld där gentekniken styr allt. Alla vill ha Maradonas eller Angelina Jolies gener till sina barn, men det kostar.
Att, som huvudpersonen Benjamin Bonkenstein, ha begåvats med Einsteins anlag kommer du inte särskilt långt med.

Författaren menar att den teknik som ligger till grund för bokens verklighet redan finns, så vi bad Danny Wattin att skriva om några gentekniska och rasbiologiska företeelser hämtade ur verkligheten:


Designer babies
”Människan har genom tiderna på olika, mer eller mindre framgångsrika sätt, försökt välja kön på sitt barn. Grekiska filosofer föreslog att man skulle binda upp den vänstra testikeln före samlag (eftersom alla visste att pojkar kom från den högra), emedan franska aristokrater amputerade samma testikel. Det fanns dom som rekommenderade att man doppade könsorganet i vinäger och andra, som den judiska skriftsamlingen Talmud, som menade att pojkar fick man genom att ställa sängen på en nord-sydlig axel. Dock fungerade ingen av dessa metoder så särskilt bra. Men nu finns det en metod som är helt och fullt tillförlitlig. Man betalar 18 000 dollar och beger sig till en av de många fertilitetskliniker i Kalifornien som erbjuder gender selection. En process där man skapar ett antal embryos och därefter, med hjälp av tillförlitlig teknik, väljer ut det kön man vill ha. Utöver pojke/flicka-tillvalet är det nu tekniskt möjligt att välja också anlag som hår- och ögonfärg på sina blivande barn, någonting som en klinik utlovat som tillval nästa år.”

 


Mamma och/eller mormor
”En film om något som ansågs vara sensationellt för några år sedan men som nu närmast är vardagsmat. Efter provrörsbefruktningens intrång 1978 öppnades ”barnmarknaden” upp på oanade sätt. Det skapades en marknad både för handel med kvinnliga ägg såväl som med surrogatmammor. Utvecklingen gjorde det också möjligt att skilja på den som bar barnet, den som gav barnet sina anlag och den som ”beställde” barnet. Någonting som gav upphov till en helt ny definition av att vara mamma. Nu var det inte nödvändigtvis den som födde barnet som hade rätt till det, utan den som organiserade födseln.
Detta klipp handlar om en kvinna som föder sin dotters barn. Men det går lika bra att göra tvärtom. Exempelvis så känner jag en kvinna vars mor undrade om hon kunde bära hennes och hennes nya mans kärleksbarn (eftersom mamman själv var alldeles för gammal). Men dottern tackade artigt nej.”


Sveriges mörka rasbiologiska historia
”Med Uppsalas Rasbiologiska institut var Sverige för ett tag närmast världsledande när det gällde att bestämma vilka människor som var önskvärda och vilka som inte var det. Men vi var långt ifrån först. Önskan att välja bort det som inte passar in i mallen om det perfekta sunda samhället har funnits med oerhört länge. I Sparta fördes nyfödda barn fram till ett rådslag av äldre som, utifrån barnets utseende, avgjorde om det skulle leva eller dö. Platon propagerade i Republiken för att män och kvinnor med bra anlag skulle gifta sig unga och producera massa barn medan de lite sämre helst inte skulle föröka sig alls. I USA och Sverige steriliserades icke önskvärda individer (i Sverige fram till 1966) och i Tyskland genomfördes så kallade ”mercy killings”, där drygt sex miljoner av de som inte passade in i mallen dödades. I min bok lever dessa rasbiolgiska ideal kvar, men har nu en mycket stark koppling till nya upptäckter inom genteknik och reproduktionsteknologin.”