Följ oss på sociala medier:
”... det är bara att glädjas stort åt Marklunds återkomst och åt att ho...”Läs mer
”En lättläst, finstämd berättelse om vänskap, kärlek och om att våga. ...”Läs mer
”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Danny Wattin listar: genteknik på Youtube

I Danny Wattins senaste roman, Ursäkta, men din själ dog nyss, lever huvudpersonen Benjamin Bonkenstein i en värld där gentekniken styr allt. Alla vill ha Maradonas eller Angelina Jolies gener till sina barn, men det kostar.
Att, som huvudpersonen Benjamin Bonkenstein, ha begåvats med Einsteins anlag kommer du inte särskilt långt med.

Författaren menar att den teknik som ligger till grund för bokens verklighet redan finns, så vi bad Danny Wattin att skriva om några gentekniska och rasbiologiska företeelser hämtade ur verkligheten:


Designer babies
”Människan har genom tiderna på olika, mer eller mindre framgångsrika sätt, försökt välja kön på sitt barn. Grekiska filosofer föreslog att man skulle binda upp den vänstra testikeln före samlag (eftersom alla visste att pojkar kom från den högra), emedan franska aristokrater amputerade samma testikel. Det fanns dom som rekommenderade att man doppade könsorganet i vinäger och andra, som den judiska skriftsamlingen Talmud, som menade att pojkar fick man genom att ställa sängen på en nord-sydlig axel. Dock fungerade ingen av dessa metoder så särskilt bra. Men nu finns det en metod som är helt och fullt tillförlitlig. Man betalar 18 000 dollar och beger sig till en av de många fertilitetskliniker i Kalifornien som erbjuder gender selection. En process där man skapar ett antal embryos och därefter, med hjälp av tillförlitlig teknik, väljer ut det kön man vill ha. Utöver pojke/flicka-tillvalet är det nu tekniskt möjligt att välja också anlag som hår- och ögonfärg på sina blivande barn, någonting som en klinik utlovat som tillval nästa år.”

 


Mamma och/eller mormor
”En film om något som ansågs vara sensationellt för några år sedan men som nu närmast är vardagsmat. Efter provrörsbefruktningens intrång 1978 öppnades ”barnmarknaden” upp på oanade sätt. Det skapades en marknad både för handel med kvinnliga ägg såväl som med surrogatmammor. Utvecklingen gjorde det också möjligt att skilja på den som bar barnet, den som gav barnet sina anlag och den som ”beställde” barnet. Någonting som gav upphov till en helt ny definition av att vara mamma. Nu var det inte nödvändigtvis den som födde barnet som hade rätt till det, utan den som organiserade födseln.
Detta klipp handlar om en kvinna som föder sin dotters barn. Men det går lika bra att göra tvärtom. Exempelvis så känner jag en kvinna vars mor undrade om hon kunde bära hennes och hennes nya mans kärleksbarn (eftersom mamman själv var alldeles för gammal). Men dottern tackade artigt nej.”


Sveriges mörka rasbiologiska historia
”Med Uppsalas Rasbiologiska institut var Sverige för ett tag närmast världsledande när det gällde att bestämma vilka människor som var önskvärda och vilka som inte var det. Men vi var långt ifrån först. Önskan att välja bort det som inte passar in i mallen om det perfekta sunda samhället har funnits med oerhört länge. I Sparta fördes nyfödda barn fram till ett rådslag av äldre som, utifrån barnets utseende, avgjorde om det skulle leva eller dö. Platon propagerade i Republiken för att män och kvinnor med bra anlag skulle gifta sig unga och producera massa barn medan de lite sämre helst inte skulle föröka sig alls. I USA och Sverige steriliserades icke önskvärda individer (i Sverige fram till 1966) och i Tyskland genomfördes så kallade ”mercy killings”, där drygt sex miljoner av de som inte passade in i mallen dödades. I min bok lever dessa rasbiolgiska ideal kvar, men har nu en mycket stark koppling till nya upptäckter inom genteknik och reproduktionsteknologin.”


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.