Följ oss på sociala medier:
”... det är i omvärldsbetraktelserna Guillou är som bäst. ... Guillou s...”Läs mer
”Klänning för korta kvinnor är en spännande och rolig skildring av myg...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Sara Lövestam är halsbrytande rolig, med en förmåga att skriva lätt oc...”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”...en mysig roman, en sådan som man behöver ibland. Jag gillar också a...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Julen med Monika

Julen med Monika
Med enkel och vacker mat som sitt signum är Monika Ahlberg den perfekta guiden genom julens stök och bök. I nya kokboken ”Monikas jul” får du tips på allt från klassiska julrätter till hur du fixar trevliga mellandagsmingel och tar tillvara på alla rester efter julen.
Monika Ahlberg kallar själv ”Monikas jul” sin mest personliga bok hittills. Grundstommen är familjerecepten som återfinns på det Ahlbergska julbordet från år till år, men de har blandats upp med många nya specialkomponerade recept:

– Jag och många med mig vill nog ha lite förändring på julbordet. Andra kryddor, en ny färs i köttbullarna och några lättare vegetariska alternativ.monikasjul_rod_low.jpgAtt Monika Ahlberg skulle bli kokboksförfattare var det få som kunde tänka sig för 20 år sedan. Mitt uppe i en framgångsrik balettkarriär och med siktet inställt på att bli filmstjärna var det tillfälligheterna som förde Monika till hennes nuvarande yrke. Fast samtidigt, när man hör henne berätta historien om hur hon gjorde Rosendals trädgårdskafé till en succé och påverkade hela Sveriges kafékultur känns det ändå som om yrket var förutbestämt.
I mitten av 1980-talet bodde Monika och hennes man, skådespelaren och regissören Thommy Berggren, precis som nu på Djurgården. På sina joggingturer runt ön hade hon lärt känna trädgårdsmästarna Pål Borg och Lars Krantz och förälskat sig i deras projekt: de skulle restaurera förfallna Rosendals trädgård.

Tillsammans åkte Monika och Lars runt i diverse bagerier i Stockholm på jakt efter en lämplig bagare. Vart de än kom användes färdiga mjölblandningar och halvfabrikat. Efter att Monika dragit ut Lars från ett ovanligt misslyckat bageribesök där bagaren använde nedfrysta färdigskivade äpplen från Holland till sin äppelkaka, konstaterade han att det bara fanns en person som skulle kunna driva Rosendals Trädgårdscafé: Monika Ahlberg. Till historien hör att Monika, trots alla sina åsikter om bakning, aldrig själv bakat tidigare.
– Lars visste att jag var envis och att jag älskade Rosendal och visst hade han rätt. När vi öppnade kaféet den första dagen fanns det inte tre sorters kakor utan femtio. Alla var kladdiga och sneda men folk älskade det. I sanningens namn så lärde jag mig snabbt att laga en perfekt tårta men jag förstod att det var den hembakta känslan folk gillade. Så om kakorna kom ut ur ugnen felfria så kraschade jag dem lite. Det ser så mycket godare ut, säger Monika.

Hon tror att hennes ”brist” på utbildning ger henne större frihet i köket och kallar sig en glad amatör som struntar i regler och i stället

skapar helt fritt. Vid det här laget har hon egentligen lärt sig många av reglerna men väljer ändå att bryta mot dem.
– Som att reducera såser! Oftast blir det lika gott utan att göra det, för vem har tid? Samma sak med egengjord fond, hur ska vanliga människor hinna göra det? Många som köper mina kokböcker börjar laga något och blir sedan fast när de upptäcker hur lätt det är.
Den inställningen till matlagning gör Monika Ahlberg till den perfekta guiden genom julmatens djungel av krav och förväntningar.
– Det är många som säger att de inte orkar med pressen kring jul och inte tänker anstränga sig, men sedan står de där vid grytorna i alla fall eftersom de har så höga krav på sig själva. Jag är likadan. Med hjälp av den här boken ska det inte vara så svårt att få den perfekta julen, allt går snabbt och lätt!
Boken innehåller alla klassiska julrätter och bakverk, fast på Monikas sätt. Vad sägs om granrisgravad lax eller ”lutfiskpuddingsufflé” som inte ens de mest inbitna lutfiskhatare kan motstå. Namnet kräver en förklaring:
Monika försökte upprepade gånger få till en luftig lutfisksufflé, men den vägrade resa sig och blev i stället en alldeles perfekt pudding, närmare bestämt en… lutfiskpuddingsufflé.

I boken finns också julklappar du kan laga själv, tips på vad du kan göra med alla rester och på hur man arrangerar ett enkelt julmingel om man vill bjuda hem släkt och vänner men inte orkar slå på stortrumman och bjuda på middag.
– Man måste våga göra det lätt för sig och man får inte glömma att ens gäster är där för att de vill träffa dig, det är ju det julen handlar om. Ett annat sådant exempel är mellandagarna då man ofta har middagar men då det inte är läge att göra världens finmiddag. I boken har jag därför recept på enkla storkok som en julig boeuf bourguignon, vilket passar perfekt för en mellandagsmiddag.

”Monikas jul” är en komplett inspirationsguide till julens matlagning. Den innehåller recept på allt från julgodis och glögg till griljering av skinkan. Dessutom finns tips på hur du lagar dina egna julklappar, tar vara på alla rester och bjuder på julmingel och -middag med bästa resultat och minsta möjliga besvär.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.