Följ oss på sociala medier:
”Den här boken ligger i tiden på många sätt. Inte bara genom...”Läs mer
”Jacob har verkligen lyckats fånga den tid vi befinner oss i, men...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Fin skildring...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Spännande, lättläst, rolig, intelligent spänningsroman ... I del två h...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En roman vars första mening är "Min terapeuts samtalsrum är också henn...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”Det blir kriminellt spännande när ett värdefullt manuskript försvinner...”Läs mer
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Julen med Monika

Julen med Monika
Med enkel och vacker mat som sitt signum är Monika Ahlberg den perfekta guiden genom julens stök och bök. I nya kokboken ”Monikas jul” får du tips på allt från klassiska julrätter till hur du fixar trevliga mellandagsmingel och tar tillvara på alla rester efter julen.
Monika Ahlberg kallar själv ”Monikas jul” sin mest personliga bok hittills. Grundstommen är familjerecepten som återfinns på det Ahlbergska julbordet från år till år, men de har blandats upp med många nya specialkomponerade recept:

– Jag och många med mig vill nog ha lite förändring på julbordet. Andra kryddor, en ny färs i köttbullarna och några lättare vegetariska alternativ.monikasjul_rod_low.jpgAtt Monika Ahlberg skulle bli kokboksförfattare var det få som kunde tänka sig för 20 år sedan. Mitt uppe i en framgångsrik balettkarriär och med siktet inställt på att bli filmstjärna var det tillfälligheterna som förde Monika till hennes nuvarande yrke. Fast samtidigt, när man hör henne berätta historien om hur hon gjorde Rosendals trädgårdskafé till en succé och påverkade hela Sveriges kafékultur känns det ändå som om yrket var förutbestämt.
I mitten av 1980-talet bodde Monika och hennes man, skådespelaren och regissören Thommy Berggren, precis som nu på Djurgården. På sina joggingturer runt ön hade hon lärt känna trädgårdsmästarna Pål Borg och Lars Krantz och förälskat sig i deras projekt: de skulle restaurera förfallna Rosendals trädgård.

Tillsammans åkte Monika och Lars runt i diverse bagerier i Stockholm på jakt efter en lämplig bagare. Vart de än kom användes färdiga mjölblandningar och halvfabrikat. Efter att Monika dragit ut Lars från ett ovanligt misslyckat bageribesök där bagaren använde nedfrysta färdigskivade äpplen från Holland till sin äppelkaka, konstaterade han att det bara fanns en person som skulle kunna driva Rosendals Trädgårdscafé: Monika Ahlberg. Till historien hör att Monika, trots alla sina åsikter om bakning, aldrig själv bakat tidigare.
– Lars visste att jag var envis och att jag älskade Rosendal och visst hade han rätt. När vi öppnade kaféet den första dagen fanns det inte tre sorters kakor utan femtio. Alla var kladdiga och sneda men folk älskade det. I sanningens namn så lärde jag mig snabbt att laga en perfekt tårta men jag förstod att det var den hembakta känslan folk gillade. Så om kakorna kom ut ur ugnen felfria så kraschade jag dem lite. Det ser så mycket godare ut, säger Monika.

Hon tror att hennes ”brist” på utbildning ger henne större frihet i köket och kallar sig en glad amatör som struntar i regler och i stället

skapar helt fritt. Vid det här laget har hon egentligen lärt sig många av reglerna men väljer ändå att bryta mot dem.
– Som att reducera såser! Oftast blir det lika gott utan att göra det, för vem har tid? Samma sak med egengjord fond, hur ska vanliga människor hinna göra det? Många som köper mina kokböcker börjar laga något och blir sedan fast när de upptäcker hur lätt det är.
Den inställningen till matlagning gör Monika Ahlberg till den perfekta guiden genom julmatens djungel av krav och förväntningar.
– Det är många som säger att de inte orkar med pressen kring jul och inte tänker anstränga sig, men sedan står de där vid grytorna i alla fall eftersom de har så höga krav på sig själva. Jag är likadan. Med hjälp av den här boken ska det inte vara så svårt att få den perfekta julen, allt går snabbt och lätt!
Boken innehåller alla klassiska julrätter och bakverk, fast på Monikas sätt. Vad sägs om granrisgravad lax eller ”lutfiskpuddingsufflé” som inte ens de mest inbitna lutfiskhatare kan motstå. Namnet kräver en förklaring:
Monika försökte upprepade gånger få till en luftig lutfisksufflé, men den vägrade resa sig och blev i stället en alldeles perfekt pudding, närmare bestämt en… lutfiskpuddingsufflé.

I boken finns också julklappar du kan laga själv, tips på vad du kan göra med alla rester och på hur man arrangerar ett enkelt julmingel om man vill bjuda hem släkt och vänner men inte orkar slå på stortrumman och bjuda på middag.
– Man måste våga göra det lätt för sig och man får inte glömma att ens gäster är där för att de vill träffa dig, det är ju det julen handlar om. Ett annat sådant exempel är mellandagarna då man ofta har middagar men då det inte är läge att göra världens finmiddag. I boken har jag därför recept på enkla storkok som en julig boeuf bourguignon, vilket passar perfekt för en mellandagsmiddag.

”Monikas jul” är en komplett inspirationsguide till julens matlagning. Den innehåller recept på allt från julgodis och glögg till griljering av skinkan. Dessutom finns tips på hur du lagar dina egna julklappar, tar vara på alla rester och bjuder på julmingel och -middag med bästa resultat och minsta möjliga besvär.