Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Bokcirkeln: Från franska salonger till internetforum

Litterär salong på 1700-talet, chattrum på 2000-talet. Samtalet om böcker hittar nya former och intresset för bokcirklar är stort. För dagens stressade människor är nätet ofta räddningen för dem som vill hitta likasinnade att prata om böcker med.
Nina Frid är bibliotekarie på Forum Nacka och har egentligen varit medlem i bokcirklar ända sedan hon var liten, även om hon då inte kallade läsningen och pratet med kamraterna om boken för just det. När hon själv blev mamma blev möjligheterna att delta i ”vanliga” bokcirklar mindre, men inte lusten att prata om böcker. Numera driver hon sajten bokcirklar.se, en mötesplats för den som vill hitta läskompisar, antingen på nätet eller i verkliga livet. Författare bloggar, böcker diskuteras i chattrum, det finns kalendarier och boktips.
– Bokcirklar på nätet gör det lättare att fokusera på läsupplevelsen, eftersom man inte känner varandra på samma sätt. Dessutom är medlemmarna från olika städer, i olika åldrar, gör olika saker och läser inte på samma sätt och det är spännande, säger Nina Frid.
Intresset för läsning är stort och det skapar i sin tur grogrund för bokcirkeln. Tidningsredaktioner hakar på och gör reportage, i Sveriges Radio diskuterar under hösten Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider den tyske författaren Thomas Manns klassiker Buddenbrooks från 1901.

Bibliotek och studieorganisationer skapar också forum genom att knyta läsare till varandra, ordna lokaler och så vidare. Lars Lundin jobbar på Stockholmsförorten Skarpnäcks bibliotek, där åtta–nio trogna deltagare dyker upp varannan vecka för att diskutera såväl Kafka som Bodil Malmsten.
– Eftersom vi träffas så ofta försöker jag välja lite tunnare böcker, både klassiker och moderna. Det är utomordentligt roligt och för egen del ser jag diskussionerna som kompetensutveckling, säger han.
Traditionen går långt tillbaka: i de engelska kaffehusen diskuterades litteratur under ordnade former på 1600-talet medan man hade ”Salons de lecture” i Frankrike och ”Lesegesellschaften” i Tyskland. Det svenska genombrottet för bokcirkeln kom i samband med att studieförbunden växte fram i början av 1900-talet. När Jorunn Bergkvist läste på Bibliotekshögskolan i Borås skrev hon sin magisteruppsats om bokcirklar på nätet, numera driver hon www.bokcirkelonline.com. Med sina 40 medlemmar är den betydligt mindre än bokcirklar.se:s 2500.
– För mig är det viktigt att alla som är med är aktiva. Många är rädda för att skriva något, man tror att det måste vara så stort och smart formulerat, och läser bara vad andra tycker. Det är lite tråkigt, säger Jorunn Bergkvist.

Formerna för bokcirkeln är en sak, men vad läser man då? I Jorunn Bergkvists bokcirkel väljer man ut en bok varje månad och den ska helst inte vara för aktuell, för då kan den vara svår att få tag på i biblioteket. För tillfället är det Haruki Murakamis Kafka på stranden som benas ur. På den större bokcirklar.se avhandlas flera böcker samtidigt men Nina Frid säger att den franska bästsäljaren Igelkottens elegans, av Muriel Barbery, är populär.
Finns det något som heter bokcirkelsböcker, vilken typ av litteratur passar bäst?
– Deckare lämpar ju sig dåligt, alla vet vem som är skurken och sedan finns det kanske inte så mycket mer att säga. Väldigt språkexperimentella böcker är också svåra, diskussionerna handlar oftare om karaktärer och varför de gör som de gör, snarare än textanalyser, säger Nina Frid.
Men å andra sidan byggs ju bokcirkeln av medlemmarna och det är ju där charmen ligger. Fantasy, chicklitt eller den obskyraste av de mest obskyra Nobelpristagarna – någonstans där ute finns det antagligen någon som vill
diskutera. På nätet eller i verkliga livet, du bestämmer själv.