Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Bokcirklar – nio tips för dig som vill komma igång

Är du sugen på att gå med i eller starta en bokcirkel? Här är några tips som kan vara nyttiga att läsa innan ni sätter igång – oavsett om bokcirkeln finns på nätet eller om ni träffas IRL (”In real life”).

Nina Frid driver sajten Bokcirklar.se sedan ett par år tillbaka. Det är en samlingsplats för virtuella bokcirklar med 2500 medlemmar. Jorunn Bergkvist står bakom Bokcirkelonline.com. Här är de båda experternas bästa tips för dig som ska göra bokcirkelpremiär – eller bara vill fortbilda dig inom ämnet:

Det finns gott om resurser på Internet: nätsajter som bokcirklar.se ger dig möjlighet att hitta folk att starta läsecirklar med, eller kanske mjukstarta med att gå med i en virtuell bokcirkel.

Bestäm vilket lästempo du vill hålla, annars riskerar den halva tegelstensromanen på nattduksbordet bli pressande om det bara är några dagar kvar tills du ska diskutera den.

Var inte rädd för din åsikt! Själva poängen med en bokcirkel är att läsare med olika erfarenheter och uppfattningar når fram till ny förståelse – bara för att någon har ryggsäcken full med litteraturvetarpoäng innebär inte det att han eller hon vet bäst.

Välj böcker som ingen i gruppen har läst tidigare. Om någon föreslår en av sina favoriter får resten av gruppen svårt att läsa den med fräscha ögon, det är roligare med en bok som ger en ny upplevelse åt alla.

Teman är roliga, speciellt om man är med i en cirkel som träffas i verkliga livet. En höst med spansk litteratur, där diskussionerna sker över tapas och spanskt vin, låter väl inte så illa? Genom att välja ett tema skapar man dessutom ett sammanhang där helheten blir större än delarna.

Det är en bra idé att utse en samtalsledare. Han eller hon kanske inte behövs, men om diskussionen skulle falna är det tryggt att ha någon som har funderat lite mer och tänkt ut några frågor. Skifta gärna samtalsledare från bok till bok.

Välj en neutral lokal. Visst är det trevligt att komma hem till någon i bokcirkeln, men det är lätt att det sätter press på framtida värdar och värdinnor. ”Gud, vilken middag hon hade lagat, nu måste jag anstränga mig till nästa gång.” Någon sorts neutral lokal, oavsett om det är ett bibliotek, ett kafé eller en restaurang, löser det problemet.

Blanda gruppen. Många bokcirklar består av ett gäng från arbetsplatsen, gamla vänner eller några föräldrar med barn på samma dagis. Den ultimata bokcirkeln är varierad – försök att få in så många olika röster som möjligt.

Varför inte läsa en bok om bokcirklar som förberedelse? Kulturjournalisten Immi Lundin har skrivit två: Cirkelbevis – om läsecirklar på bibliotek och Bokläsarnas kunskapskälla (tillsammans med Kerstin Aronsson).