Bokcirklar – nio tips för dig som vill komma igång
Är du sugen på att gå med i eller starta en bokcirkel? Här är några tips som kan vara nyttiga att läsa innan ni sätter igång – oavsett om bokcirkeln finns på nätet eller om ni träffas IRL (”In real life”).
Nina Frid driver sajten Bokcirklar.se sedan ett par år tillbaka. Det är en samlingsplats för virtuella bokcirklar med 2500 medlemmar. Jorunn Bergkvist står bakom Bokcirkelonline.com. Här är de båda experternas bästa tips för dig som ska göra bokcirkelpremiär – eller bara vill fortbilda dig inom ämnet:
Det finns gott om resurser på Internet: nätsajter som bokcirklar.se ger dig möjlighet att hitta folk att starta läsecirklar med, eller kanske mjukstarta med att gå med i en virtuell bokcirkel.
Bestäm vilket lästempo du vill hålla, annars riskerar den halva tegelstensromanen på nattduksbordet bli pressande om det bara är några dagar kvar tills du ska diskutera den.
Var inte rädd för din åsikt! Själva poängen med en bokcirkel är att läsare med olika erfarenheter och uppfattningar når fram till ny förståelse – bara för att någon har ryggsäcken full med litteraturvetarpoäng innebär inte det att han eller hon vet bäst.
Välj böcker som ingen i gruppen har läst tidigare. Om någon föreslår en av sina favoriter får resten av gruppen svårt att läsa den med fräscha ögon, det är roligare med en bok som ger en ny upplevelse åt alla.
Teman är roliga, speciellt om man är med i en cirkel som träffas i verkliga livet. En höst med spansk litteratur, där diskussionerna sker över tapas och spanskt vin, låter väl inte så illa? Genom att välja ett tema skapar man dessutom ett sammanhang där helheten blir större än delarna.
Det är en bra idé att utse en samtalsledare. Han eller hon kanske inte behövs, men om diskussionen skulle falna är det tryggt att ha någon som har funderat lite mer och tänkt ut några frågor. Skifta gärna samtalsledare från bok till bok.
Välj en neutral lokal. Visst är det trevligt att komma hem till någon i bokcirkeln, men det är lätt att det sätter press på framtida värdar och värdinnor. ”Gud, vilken middag hon hade lagat, nu måste jag anstränga mig till nästa gång.” Någon sorts neutral lokal, oavsett om det är ett bibliotek, ett kafé eller en restaurang, löser det problemet.
Blanda gruppen. Många bokcirklar består av ett gäng från arbetsplatsen, gamla vänner eller några föräldrar med barn på samma dagis. Den ultimata bokcirkeln är varierad – försök att få in så många olika röster som möjligt.
Varför inte läsa en bok om bokcirklar som förberedelse? Kulturjournalisten Immi Lundin har skrivit två: Cirkelbevis – om läsecirklar på bibliotek och Bokläsarnas kunskapskälla (tillsammans med Kerstin Aronsson).