Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Allt du behöver veta om Googleavtalet

Under hösten har Googles digitala jätteprojekt Google Books varit samtalsämnet nummer ett inom bokbranschen. I helgen kom besked att det reviderade avtalsförslaget inte innefattar svenska förlag och författare. Vi bad Piratförlagets Mattias Boström reda ut vad det innebär för svenska läsare.
Vad vill Google egentligen åstadkomma med Google Books?

– De vill scanna in all världens böcker och göra dem tillgängliga i digital form för amerikanska läsare. Precis som att man ”googlar” information från hemsidor på internet ville de skapa en möjlighet att googla sig till informationen från tryckta böcker.mattias1.jpgSå man kan bara läsa böckerna från USA?
– Japp, böckerna i Google Books får inte läsas från andra länder, förutom äldre böcker där upphovsrätten gått ut. Därför tycker jag att frågan fått lite orimliga proportioner i Sverige när det aldrig varit aktuellt att svenska läsare skulle kunna komma åt böckerna i Google Books. Men en positiv följd av det hela är att avtalet verkligen fått igång diskussioner om den digitala bokmarknaden, inte minst här i Sverige.

Vilka böcker tänker de scanna in?
– Så många som möjligt. Hittills har de främst scannat in böcker från amerikanska universitetsbibliotek, i första hand böcker på engelska men efter hand också böcker på andra språk som råkat finnas i bibliotekens samlingar. De har scannat en del böcker på svenska, mest fackböcker men även en del svensk skönlitteratur.

Varför gör Google detta?
– Självklart främst för att tjäna pengar. Sedan är initiativet i sig jätteintressant, det är som biblioteket i Alexandria i modern tappning, där all världens böcker finns tillgängliga. Frågan är om en sådan satsning ska kontrolleras helt och hållet av ett enskilt företag?

Hur ska man läsa böcker på Google Books – på datorskärm eller e-bokläsare?
– Tanken är inte att erbjuda böckerna som e-böcker utan för läsning på datorer. Men det är möjligt att de funderar på att erbjuda böckerna för läsplattor och andra plattformar. Det svåra är att böckerna enligt nuvarande förslag inte får läsas utanför USA.

Ska läsarna betala?
– Ja, på något sätt. Antingen en mindre summa för att läsa en del av en bok, eller att man får läsa lite gratis och betala för resten… Det finns många olika nivåer för hur mycket upphovsmännen tillåter att man får läsa gratis.

Har svenska förlag tillfrågats om att medverka?
– Nej, Google har scannat först och frågat sedan. Och det är väl det som svenska förlag och förlag i andra länder upprörts över. Hade Google agerat smidigare hade de tagit diskussionen först, som det blev nu retade de upp många utländska förlag. Avtalet har skapats efter amerikanska förhållanden och sedan har de försökt hänga på resten av världen.

Vad innebär beslutet som kom i helgen om att svenska förlag hoppar av?
– Att resten av världen inte längre är med i Google Books-avtalet. Förutom England, Australien och Kanada som har liknande copyrightlagar som USA. Men det är fritt för förlag från andra länder att ansluta till Google Books om de vill, genom deras speciella partnersprogram. Det är ännu för tidigt att säga om partnersprogrammodellen är något som passar just Piratförlaget.

Varför vill inte de svenska förlagen vara med i Google Books?
– Avtalet var väldigt underligt formulerat vad gäller de utländska böckerna. Om en bok är kommersiellt tillgänglig i USA, till exempel via Amazon, så skulle både förlaget och författaren få pengar för läsning av boken. Om boken inte finns att få tag på i USA, vilket gäller 99 procent av alla böcker på svenska, så räknas den som ”out of print” och då går pengarna bara till författarna. Det skulle innebära att förlagen inte får några pengar alls för helt nya svenska böcker som folk läser på Google Books.

Vad kommer det att innebära för svenska läsare?

– Inte ett jota. Där är jag förvånad över att författarförbundet varit så positiva till det här avtalet. Principiellt är det kanske en stor fråga men vi kommer inte direkt att ha någon stor efterfrågan på svenska böcker.

Varför var då författarförbundet så positiva till Googleavtalet?
– Jag antar att de tittar på siffrorna som säger att författarna får en stor del av intäkterna, upp till 63 procent av inkomsterna för äldre böcker. Men 63 procent av inga pengar blir ju fortfarande inga pengar. Skulle Google Books komma till Sverige och bli en norm för bokläsning på nätet är det såklart jätteintressant, men det är väldigt långt borta.

Tror du att de svenska förlagen och Google kommer att kunna nå en överenskommelse framöver tror du?
– Nja, nu lämnar de ju det hela lite friare och det blir upp till förlagen att ta initiativet om de vill vara med. Google måste visa att de har en så bra tjänst och att det kommer in pengar, först då kan det bli aktuellt för förlag att gå med.

Verkar detta vara en stor fråga för författarna på Piratförlaget?
– Ärligt talat: nej. Frågan har stötts och blötts på förläggareföreningen och författarförbundet, men för gemene författare så har det inte varit någon jättefråga.

Finns det andra förutom Google som vill göra liknande saker?
– Inte direkt, men det finns ju exempelvis Europeana, ett europeiskt samarbete. De scannar böcker och samlingar från museer och arkiv i hela Europa. Där kanske vi ska vara med, det känns på något sätt bättre när det är mer statligt styrt. Många av de här rättighetsfrågorna är väldigt nya och då känns det dumt att låsa fast sig hos en enskild kommersiell aktör.

Tror du att Google kommer att ha scannat in all världens böcker om 50 år?

– Ja, om de ser en poäng i att göra så tror jag det. Åtminstone all engelsk litteratur. Men kanske inte från övriga världen, de har ju ingen rätt att göra det nu. Utvecklingen går mot mer digitalisering, och det kanske kommer gå ännu snabbare än 50 år. Men Googleavtalet är inte klubbat ens i USA. Nu måste de gå till domstol och få godkänt av en domare, sen kan de börja ”visa” böckerna för amerikanska läsare.

Artikeln publicerades den 16 november 2009.

googlebooks.jpg