Följ oss på sociala medier:
”En perfekt kombination av underhållning, spänning och humor. Det är en...”Läs mer
”Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till ...”Läs mer
”... en starkt gripande skildring av kvinnlig vänskap från barndom till...”Läs mer
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Denna bok bjuder på överraskningar som sakta kryper fram. En långsam, ...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Skumma krafter vill kasta skuggor över IB-scoopet

Jan Guillou skriver själv om KGB-historienSomliga journalistkollegor anser, ibland påfallande högljutt, att jag varit alldeles för diskret när jag berättat om mina journalistiska äventyr i spionerivärlden i min nyutkomna memoarbok. Det tycker jag är en orättvis kritik.För trots allt berättar jag rätt ingående, på nio sidor, hur jag skrev agentrapporter till en av världens mest blodbesudlade underrättelsetjänster, hur jag använde mig av utpressning för att tvinga en mellanhand till samarbete, och hur Säpo därefter förhörde mig som misstänkt spion, inte minst därför att betalningen uppgått till tusentals dollar.

Samtliga medier i Sverige bedömde denna historia som fullkomligt ointressant.

Det kan jag förstå. Det handlade nämligen om den amerikanska spionorganisationen CIA. Dessutom ledde detta, okonventionella, det medges, journalistiska projekt till ett alldeles utmärkt avslöjande i Folket i Bild/Kulturfront och till att två amerikanska diplomater (spioner) utvisades. Därför skulle inte ens Expressen komma på tanken att göra mig till CIA-AGENT på sin löpsedel.

I samband med ClA-historien berättar jag mer i förbigående, på tio rader, om hur jag sysslat med ett liknande projekt med KGB, också under lång tid, men att det på grund av olika omständigheter misslyckades.

Det lyckade avslöjandet av CIA tyckte jag alltså var värt nio sidor, det misslyckade avslöjandet av sovjetiska, KGB på sin höjd tio rader. Därtill kommer en del gamla spionhistorier som jag helt utelämnade. Exempelvis ett absurt mellanhavande med spionen Stig Bergling, eller ett då och då återkommande men grundfalskt avslöjande om hur jag skulle ha varit ”Säpoagent”. Eller mitt mellanhavande med den palestinska underrättelsetjänsten, eller med den västtyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz i samband med tillkomsten av min roman Den demokratiske terroristen.

Dessa historier skulle möjligen fylla en funktion i en memoarbok med en helt annan inriktning, exempelvis om bakgrunden till mina spionromaner om Hamilton. Men den här gången koncentrerade jag mig på en journalistisk historisk utveckling i Sverige och det gällde dessutom att få ett hanterligt format på boken.

Nu uppstår alltså frågan om nyhetsvärdering. Historien om CIA som jag ansåg vara värd nio boksidor värderade Expressen till noll rader. Historien om KGB som jag ansåg vara värd tio rader blev femtio helsidor i Expressen. Någon av parterna har följaktligen gjort en dramatisk journalistisk felbedömning. Jag anser att det är Expressen.

Men det finns en viktig sak att säga till Expressens försvar. De hade fått fram ett hemligstämplat dokument som jag inte ens anade att det existerade. I så fall hade jag förstås ägnat historien mer än tio rader.

Dokumentet visar hur min tilltänkte avslöjarkompanjon på FiB/aktuellt år 1967 gick till Säpo och angav mig, men inte sig själv, för de lovande kontakter jag fått med en KGB-officer. Vi drömde, helt orealistiskt, om det riktigt stora avslöjandet (som ingen hittills, trots att somliga har försökt, lyckats med). Hans tanke tycks ha varit att han genom sin anmälan skulle kunna få vara med om scoopet, men utan att själv ta någon juridisk risk. Det är en helt riktig tanke, det var så vi skulle ha gjort. Visste jag långt senare. Exempelvis tio år senare, när jag var väldigt mycket bättre rustad med spionkunskaper och kunde ge mig på CIA.

Men om en tidning får tag på ett sånt här dokument, som berättar hur en journalist anmäler sin bäste vän för skumma spionkontakter, så blir upphetsningen lika stor som naturlig. I all synnerhet om den utpekade sedermera blev mycket känd. Så långt är jag med. Men inte upp till femtio helsidor.

Det handlar faktiskt om en kunskap som Säpo har haft sen 1967 utan att tillmäta någon betydelse. För en gångs skull är jag överens med Säpo.
Mest obehagligt i Expressens kampanj var chefredaktörens förklaring till de väldiga dimensioner man gav saken, att här kunde min roll under IB-affären från 1973 på något sätt hamna i ny belysning. Något som förstås också sagts av hämndlystna gamla spioner, spionwannabes och allehanda ledarskribenter och privatspanare.

Som tur är finns knappast någon kontroversiell samtidshändelse vars historik och uppkomst är så noga belyst i varje detalj som IB-affären. Inte av journalister utan av den statliga Säkerhetskommissionen. Där finns inte ringaste utrymme att klämma in någon anknytning till KGB. Mina kontakter åt det hållet avbröts naturligt nog så fort jag anade vart detta IB-spår kunde leda. Liksom för övrigt en del andra likaledes olämpliga kontakter med USA:s ambassad och den svenska regeringskretsen.

Det skulle ha sett ut det, om någon sådan utomstående intressent kunnat associeras mod IB-avslöjandet i Folket i Bild/Kulturfront. Problemet är bara att en del skumma krafter, och möjligen Expressen, vill kasta sådana skuggor över IB-affären. Det är lika lättbegripligt som osympatiskt. Liksom den skadeglada förtjusningen hos de kolleger som vill använda min valhänthet som avslöjare under mina fem första år som journalist till att fördöma hela min livsgärning. Men deras förhoppning om min moraliska och journalistiska död finner jag fortfarande, efter två veckors drev, något överoptimistisk.

Jan Guillou
(Publicerat 8 november 2009)