Följ oss på sociala medier:
”Emma Hambergs romaner får, på ett mycket älskvärt och fängslande sätt,...”Läs mer
”Grundhistorien med de gamla skidåkarna och mordet är så starkt skriven...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”... hur gör man truppförflyttningar och försvarspolitik spännande? Jac...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... kort sagt, det är riktigt underhållande läsning! ... helhetsintryc...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Liza: ”Dessie är en högst motvillig hjältinna”

Liza Marklund är tillbaka med thrillern ”Postcard Killers”. Här berättar hon om samarbetet med James Patterson och skillnaderna mellan Annika Bengtzon och nya hjältinnan Dessie Larsson.
I huvudstäder över hela Europa mördas unga par på sina hotellrum. Mördarna drogar sina offer och skär halsarna av dem.

Sedan skickar de vykort till den lokala tidningen för att berätta om de avskyvärda brotten.

Ett av vykorten
går till kvällstidningsjournalisten Dessie Larsson. Mördarna har kommit till Stockholm. I deras spår följer Jacob Kanon, utredare från New York som jagar mördarna med en ursinnig frenesi påeldad av privata motiv. De har mördat hans dotter. Ska Dessie och Jacob lyckas se till att Sverige blir den sista anhalten på deras mordturné genom Europa?
Så börjar Liza Marklunds och James Pattersons thriller ”Postcard Killers”. De har skrivit boken tillsammans, men på varsitt håll. Efter en grundidé av Patterson, och ett möte i hans hem i Florida, satte sig Liza Marklund och skrev på ett första utkast hemma i radhuset på spanska solkusten.
– Jag hade inte tänkt skriva någon bok förra året, jag ville plugga spanska. Jag behövde få lite korsdrag i hjärnan och tänka i nya banor, säger Liza Marklund.

Chansen kom när Patterson
, en av världens absolut mest kända och bäst säljande författare, hörde av sig. Att skriva tillsammans med en extremt driven amerikansk thrillerförfattare kunde inte leda till annat än ”korsdrag i hjärnan”.
– Att få diskutera dramaturgi, handling och karaktärer med en sådan kille… Ja, jag lärde mig en hel del nya grepp och fick tänka nya tankar. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur ödmjuk James var, och att det gick så otroligt bra att skriva tillsammans med honom. Han lyssnade på allt jag sade.

Det var inte den reaktion Liza Marklund väntade sig när hon knackade på hos stjärnförfattaren i Florida.
– Herregud, här kommer jag hem till en författare som haft 49 böcker på New York Times topplista och säger att ”Hörru James, jag tror vi ska göra om det här och det här”. Varför skulle han lyssna på det? Men jag gjorde just det, och han sade i princip okej till allting. Utom en mjölkbutik i Brooklyn som jag skrev in. ”There are no dairies in Brooklyn anymore” sade han.

Jämfört med Lizas böcker om Annika Bengtzon känns ”Postcard Killers” snabbare. Boken är skriven i en rasande takt: korta kapitel som alltid avslutas med cliff hangers. Allt som inte tillhör grundstoryn, som miljö- och karaktärsbeskrivningar, är mer nedtonat än vad vi är vana vid i Lizas böcker om Annika Bengtzon.
Hur var det att skriva på det sättet?
– Jag vet ju att James inte brukar ägna sig åt sådant som miljö- och karaktärsbeskrivningar på samma sätt som jag gör. Jag menar att det går att ha med sådant utan att tappa tempo, och jag skrev in en del miljö- och karaktärsbeskrivningar i första utkastet. Han blev helt förskräckt när han läste de bitarna, verkligen djupt skeptisk. Men jag sade ”kom igen, vi testar”. Och som sagt, han köpte allting, till och med Dessie Larssons konstiga norrländska hillbilly-bakgrund. Den färdiga boken känns verkligen som att den ligger mittemellan James och min stil, han beskriver den som ”a seemless mixture between european sophistication and american emotional thriller” och det är väl bara att hålla med, säger hon och skrattar.

Dessie Larsson är på papperet inte helt olik Annika Bengtzon. Ung kvinnlig journalist på kvällstidning i Stockholm. Men när man gräver djupare finns fler skillnader än likheter, menar Liza.
– Dessie har inget som helst journalistiskt driv. Hon är egentligen forskare, kriminolog, som råkat hamna på en redaktion nästan av en slump. Hon skriver mest faktarutor och är bara intresserad av småtjuvar. Annika Bengtzon däremot drivs ju av någon form av vanvettig glöd, ett rättvisepatos som inte riktigt är friskt. Dessie Larsson är vegetarian, tar hand om sig och har det gott ställt. Annika är mer destruktiv. Och Dessie hamnar i ”sin” mordhistoria av en slump, hon är en högst motvillig hjältinna. Annika springer med huvudet först rakt in i alla eldar.

”Postcard Killers” utkommer nu i Sverige. Det är första gången Piratförlaget ger ut en amerikansk författare. Och det blir så småningom första gången Liza Marklund lanseras på bred front i USA, om än tillsammans med en inhemsk superstjärna. Hon utesluter inte att det blir fler samarbeten med Patterson, de har pratat om en uppföljare till ”Postcard Killers”, men inget är klart. Nästa bok Liza skriver kommer att handla om Annika Bengtzon.
– Jag ska börja skriva under våren. Det känns jäkligt kul att ta med mig allt jag lärt mig när vi skrev ”Postcard Killers” och använda det i mitt eget skrivande. Jag känner mig mindre styrd av mina egna ramar nu, de har liksom luckrats upp. Jag vette sjutton hur nästa Annika Bengtzon-bok kommer att bli.

Publicerades på Piratförlaget.se 26 januari 2010.