Följ oss på sociala medier:
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Det här är en spännande berättelse förlagd till dagens hårdnande samhä...”Läs mer
”Bästa boken i serien. Läs!”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”En mordgåta rullas upp, långsamt och nervkittlande… En verklig bladvän...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Jagformen har gjort Jan Guillou gott. Riktigt gott. ... Guillous som a...”Läs mer
”... svindlande tempo och överraskningseffekter. ... hon har aldrig var...”Läs mer
”Sara Lövestam är halsbrytande rolig, med en förmåga att skriva lätt oc...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”...en mysig roman, en sådan som man behöver ibland. Jag gillar också a...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer

Liza: ”Dessie är en högst motvillig hjältinna”

Liza Marklund är tillbaka med thrillern ”Postcard Killers”. Här berättar hon om samarbetet med James Patterson och skillnaderna mellan Annika Bengtzon och nya hjältinnan Dessie Larsson.
I huvudstäder över hela Europa mördas unga par på sina hotellrum. Mördarna drogar sina offer och skär halsarna av dem.

Sedan skickar de vykort till den lokala tidningen för att berätta om de avskyvärda brotten.

Ett av vykorten
går till kvällstidningsjournalisten Dessie Larsson. Mördarna har kommit till Stockholm. I deras spår följer Jacob Kanon, utredare från New York som jagar mördarna med en ursinnig frenesi påeldad av privata motiv. De har mördat hans dotter. Ska Dessie och Jacob lyckas se till att Sverige blir den sista anhalten på deras mordturné genom Europa?
Så börjar Liza Marklunds och James Pattersons thriller ”Postcard Killers”. De har skrivit boken tillsammans, men på varsitt håll. Efter en grundidé av Patterson, och ett möte i hans hem i Florida, satte sig Liza Marklund och skrev på ett första utkast hemma i radhuset på spanska solkusten.
– Jag hade inte tänkt skriva någon bok förra året, jag ville plugga spanska. Jag behövde få lite korsdrag i hjärnan och tänka i nya banor, säger Liza Marklund.

Chansen kom när Patterson
, en av världens absolut mest kända och bäst säljande författare, hörde av sig. Att skriva tillsammans med en extremt driven amerikansk thrillerförfattare kunde inte leda till annat än ”korsdrag i hjärnan”.
– Att få diskutera dramaturgi, handling och karaktärer med en sådan kille… Ja, jag lärde mig en hel del nya grepp och fick tänka nya tankar. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur ödmjuk James var, och att det gick så otroligt bra att skriva tillsammans med honom. Han lyssnade på allt jag sade.

Det var inte den reaktion Liza Marklund väntade sig när hon knackade på hos stjärnförfattaren i Florida.
– Herregud, här kommer jag hem till en författare som haft 49 böcker på New York Times topplista och säger att ”Hörru James, jag tror vi ska göra om det här och det här”. Varför skulle han lyssna på det? Men jag gjorde just det, och han sade i princip okej till allting. Utom en mjölkbutik i Brooklyn som jag skrev in. ”There are no dairies in Brooklyn anymore” sade han.

Jämfört med Lizas böcker om Annika Bengtzon känns ”Postcard Killers” snabbare. Boken är skriven i en rasande takt: korta kapitel som alltid avslutas med cliff hangers. Allt som inte tillhör grundstoryn, som miljö- och karaktärsbeskrivningar, är mer nedtonat än vad vi är vana vid i Lizas böcker om Annika Bengtzon.
Hur var det att skriva på det sättet?
– Jag vet ju att James inte brukar ägna sig åt sådant som miljö- och karaktärsbeskrivningar på samma sätt som jag gör. Jag menar att det går att ha med sådant utan att tappa tempo, och jag skrev in en del miljö- och karaktärsbeskrivningar i första utkastet. Han blev helt förskräckt när han läste de bitarna, verkligen djupt skeptisk. Men jag sade ”kom igen, vi testar”. Och som sagt, han köpte allting, till och med Dessie Larssons konstiga norrländska hillbilly-bakgrund. Den färdiga boken känns verkligen som att den ligger mittemellan James och min stil, han beskriver den som ”a seemless mixture between european sophistication and american emotional thriller” och det är väl bara att hålla med, säger hon och skrattar.

Dessie Larsson är på papperet inte helt olik Annika Bengtzon. Ung kvinnlig journalist på kvällstidning i Stockholm. Men när man gräver djupare finns fler skillnader än likheter, menar Liza.
– Dessie har inget som helst journalistiskt driv. Hon är egentligen forskare, kriminolog, som råkat hamna på en redaktion nästan av en slump. Hon skriver mest faktarutor och är bara intresserad av småtjuvar. Annika Bengtzon däremot drivs ju av någon form av vanvettig glöd, ett rättvisepatos som inte riktigt är friskt. Dessie Larsson är vegetarian, tar hand om sig och har det gott ställt. Annika är mer destruktiv. Och Dessie hamnar i ”sin” mordhistoria av en slump, hon är en högst motvillig hjältinna. Annika springer med huvudet först rakt in i alla eldar.

”Postcard Killers” utkommer nu i Sverige. Det är första gången Piratförlaget ger ut en amerikansk författare. Och det blir så småningom första gången Liza Marklund lanseras på bred front i USA, om än tillsammans med en inhemsk superstjärna. Hon utesluter inte att det blir fler samarbeten med Patterson, de har pratat om en uppföljare till ”Postcard Killers”, men inget är klart. Nästa bok Liza skriver kommer att handla om Annika Bengtzon.
– Jag ska börja skriva under våren. Det känns jäkligt kul att ta med mig allt jag lärt mig när vi skrev ”Postcard Killers” och använda det i mitt eget skrivande. Jag känner mig mindre styrd av mina egna ramar nu, de har liksom luckrats upp. Jag vette sjutton hur nästa Annika Bengtzon-bok kommer att bli.

Publicerades på Piratförlaget.se 26 januari 2010.