Silver för novell av Fant
– Kalasbra. Det är är ju den största novelltävlingen i Sverige med PO Enquist, och många andra som jag hyser den största respekt för, i en litterär tungviktarjury. Det är stort.
Vad handlar novellen om?
– ”Brorsan gillar lila” är en mörk historia som utspelar sig under 50-talet i Sveriges inland, Småland föreställer jag mig. Fyra syskon har tröttnat rejält på sin galna, alkoholiserade pappa och hans patriarkala styre över familjen. De väljer att ta tag i saken… Mamman är död, och det är ett tema som verkar återkomma när jag skriver har jag märkt.
Varför ställde du upp i tävlingen?
– Det är som sagt Sveriges största, mest creddiga novelltävling med en väldigt namnkunnig jury. Och prissumman på 100 000 kr är inte heller fy skam. Jag tror att alla författare som har chansen, som har material, är med.
Novell kontra roman – vad skriver du helst?
– Noveller har en stor plats i mitt hjärta, men jag ser mig inte som en novellförfattare. Men en roman tar ju så himla lång tid så det kan vara skönt att få färdigställa något emellan. Något som tar en månad istället för flera år. Den här idén kom till mig när jag höll på att somna, så jag fick helt enkelt lägga ner romanskrivandet i en månad för att få ner den på papper. Men jag har långt fler ofärdiga romaner i byrålådan än noveller. Vissa idéer är för komplexa för att bli en kort novell, mina idéer får helt enkelt den form som passar dem bäst.
Du gav ut din debutroman Grundläggande genetik på Piratförlaget 2008. När kommer nästa roman?
– Nästa vår, om allt går som planerat, med titeln Vattnet i mars. Det är en sammansatt familjehistoria som handlar om tre systrar kring de fyrtio som samtidigt hamnar i en vändpunkt i livet. Återigen har mamman dött… Hah. Det blir en trilogi nästan, ”Döda mödrar” med novellen och debutromanen. Sinsemellan väldigt olika historier dock.
Umeå Novellpris har efter tre år blivit den största i sitt slag i Sverige och lockar såväl etablerade författare som debutanter. I år lämnades totalt 1 233 bidrag in. Juryn bestod av Per Olov Enquist, Gunnar Balgård och Peter Kihlgård (författare), Elin Claeson och Kerstin Wixe (kulturjournalister) samt Svante Weyler (förläggare). De fem bästa novellerna samlas i en tryckt bok som går att beställa här.