Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Pansarhjärta är min mest dramatiska bok” (2010)

Mer mörker. Mer dramatik. Oresonliga naturkrafter och ett känsloladdat förhållande mellan en döende far och hans son. Norske succéförfattaren Jo Nesbø är tillbaka med en ny kriminalroman om polisen Harry Hole. 
Den hårdhudade Harry Hole har gett upp. Priset för att spåra och gripa seriemördaren ”Snömannen” i förra boken blev för högt. Personer som Harry älskade kom till skada och nu vill han inte längre ha med polisyrket att göra. Harry Hole har flytt till Hong Kong där han framgångsrikt dövar minnena med sprit, droger och högt spel på hästar. Det finns bara en sak som kan få Harry att återvända till Oslo: en döende far.

Återfall i alkoholism, känslomässig flykt, spelskulder … Hur oroliga ska Harry Holes läsare vara?
– Harry är ju en hårt prövad man. Och han prövas hårt även i den här boken. Men här är Harry ännu mer sårbar än tidigare. Han går i stycken, bit för bit. Och förhållandet till fadern blottläggs, säger norska författaren Jo Nesbø.
Just relationen mellan far och son får stort utrymme. De stillsamma och trevande samtalen mellan Harry Hole och hans far, som inväntar döden i ett kalt sjukhusrum, går som en röd tråd genom handlingen.

Men självklart får Harry också ett nytt fall att lösa. Han har en stor spelskuld till en kinesisk maffiaorganisation men Oslopolisen lovar att ta hand om den på villkor att deras enda expert på seriemord gör en sista insats. Ofrivilligt börjar Harry undersöka två bestialiska kvinnomord. Offren, varav ett är parlamentsledamot, har dött till följd av djupa sticksår i insidan av munnen. Kvinnorna har drunknat i sitt eget blod.
Spåren leder till vitt skilda platser i världen; Kongo, norska fjäll, Australien … Platser där naturkrafter styr och i skuggan av vulkaner och snöskred växer mordhärvan.

Jo Nesbø beskriver Pansarhjärta som sin mörkaste och mest dramatiska bok hittills. En slags episk dramatik där han försökt utveckla den socialrealistiska kriminalromanen genom att tillåta sig mer än vad som är brukligt i den skandinaviska traditionen.
– Karaktärerna uppfattas nog som mer sanna, men jag tänjer på gränserna i omgivningarna, säger han.
Du har sagt att du snarare omfamnar klichéerna än tar avstånd från dem. Vad menar du med det?
– Jag har omfamnat de yttre klichéerna, som att Harry är alkoholiserad, bor ensam och har problem med auktoriteter. Det är ett hopkok av amerikanska hårdkokta detektiver. Utifrån det har jag försökt skapa en trovärdig karaktär. Jag gillar att ta färdiga genrekonventioner och skapa något annat av det.

Den svåraste utmaningen i varje bok är enligt Jo Nesbø att hitta motiv som läsarna ska kunna förstå och som är tillräckligt starka för att en person ska välja att mörda.
Ett starkt barndomsminne från skolan är klasskamraten som satt på fönsterbläcket och ryckte benen av flugor med pincett.
– Det mest skrämmande var att han hade pincetten med sig hemifrån. Då blir det ju överlagd tortyr. Jag undrade vad som pågick i hans huvud. Det är sådant man söker efter, tankarna i den lilla handlingen som att hämta pincetten och lägga den i pennfodralet. Det är det ögonblicket som fascinerar mig.

De tidigare böckerna i serien om Harry Hole har sålt i enorma upplagor världen över. Jo Nesbøs böcker är översatta till över 30 språk. I Norge har Pansarhjärta överrösts med lovord och gått rakt in på topplistornas första platser. En recensent skrev att den kanske inte bara är Norges bästa kriminalroman, utan världens bästa.