Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Nya deckare av världens bäst säljande författare

Vissa människor är händiga. De blir snickare. Andra har bra bollkontroll. De blir kanske
fotbollsproffs. Det James Patterson gör bäst är att berätta historier. Därför blev han en av världens mest produktiva författare. Nu har två nya böcker kommit ut på svenska.
James Patterson är ingen skrytsam man. Vore han det skulle han inte ha något problem att fylla ut hela intervjun med självhävdelse. Han säljer fler böcker än någon annan nu levande författare. Han har haft flest böcker på förstaplatsen på New York Times topplista. Han har skrivit över 60 böcker i många olika genrer.
– Jag lärde mig berätta historier när jag växte upp på landet. Det fanns ingen att leka med, så jag gick runt i skogen och berättade historier för mig själv, säger han.

Men det dröjde innan han började skriva på allvar. När han gick på college utanför Cambridge i delstaten Massachusetts, jobbade han extra på ett mentalsjukhus för att bekosta studierna. Där hamnade bland andra författaren Sylvia Plath och poeten Robert Lowell. Där hittade Patterson historier som han ville berätta. Han fick kämpa för att få sin första roman The Thomas Berryman Number utgiven, men när den väl kom ut sålde den bra och han vann en prestigeladdad Edgar Award som bästa debutant 1977. Vid det här laget hade reklamkarriären tagit fart och Patterson fortsatte som reklambyråchef till mitten av nittiotalet. Först då blev han författare på heltid.

Vad utgör en bra story?
– När det gäller deckare och thrillers måste du få läsaren att bli intresserad av karaktärerna, helst från första sidan. Och det måste finnas frågor som läsaren vill få besvarade. Läsaren ska känna att han kommer att klösa ögonen ur sig om han inte får veta hur det går. Överraskande vändningar är också väldigt bra, saker som läsaren inte såg komma. Kan du åstadkomma de sakerna har du en bra story.

Känner du alltid igen en bra historia eller tvivlar du fortfarande på att dina idéer håller?
– Jag tvivlar inte längre, inte när jag väl tänkt igenom en idé och kommit i gång. Jag har en decimetertjock mapp med idéer hemma. När jag ska börja med en ny bok går jag igenom mappen, plockar ut några som jag gillar och sätter mig i några timmar och stirrar på varje papper. Då brukar jag förstå vilken historia jag vill berätta och därefter börjar jag skissa fram några kapitel och fundera på karaktärerna. Sedan är jag i gång.

Efter thrillern Postcard Killers, som Patterson och Liza Marklund skrev tillsammans, utkommer nu hans böcker Bikini och Dubbelspel. Han finns utgiven på svenska sedan tidigare, men bara med några enstaka böcker. Pattersons böcker brukar sägas vara svåröversatta eftersom språkrytmen är så rak och speciell. ”To the point” säger Patterson själv. Många översättare har prövat – och misslyckats. Nu bad han sin nyfunna författarpartner Liza Marklund att översätta några sidor för att den svenska översättaren skulle ha något att utgå ifrån.

James Patterson om Dubbelspel
The Quickie är en realistisk bok som nog ligger närmare hur ni skandinaver skriver än de flesta av mina andra böcker. Karaktärerna är mörkare och den har fler gråzoner. ‘Quickie’ är slang för tillfälligt sex på amerikanska, och i bokens början ser en kvinna, Lauren Stilwell, sin man vara otrogen. För att hämnas har hon också en tillfällig förbindelse, men vad hon trodde skulle bli en ‘snabbis’ får monumentala konsekvenser.”

James Patterson om Bikini
Swimsuit handlar om vad som händer när saker som är totalt förbjudna plötsligt blir möjliga. Handlingen kretsar kring en professionell mördare som åker världen runt, för att mörda människor. Ett av hans offer är en baddräktsmodell från Los Angeles som mördas på Hawaii. Hjälten, Ben Hawkins, är en före detta polis som blivit reporter på LA Times. Han skickas till Hawaii för att rapportera om mordet på modellen. Den lokala polisen är helt inkompetent och Hawkins börjar själv gräva i mordet. Swimsuit är en riktigt bra bok att läsa på stranden. Den är mindre realistisk än The Quickie, men har en väldigt bra historia i grunden.”