Veckans recept (v 45)
Fikonmarmelad med mandel
Riktigt god fikonmarmelad som är suverän till ost. Mandeln kan uteslutas om man så vill.
Ingredienser
500 g torkade fikon
Vatten
Knappt 5 dl strösocker (300 g strösocker per 500 g
fruktmassa)
1 citron, skal och saft
100 g skållad mandel
Så gör du
1. Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i ca 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
2. Kör frukten i en mixer till en ganska, men inte helt, slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att småkoka långsamt i ca 10
minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.
3. Grovhacka mandeln och blanda ner den när ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.