Veckans recept (v 46)
Köttgryta med kanel
En god, mustig gryta som passar perfekt i ett regnruskigt november. Kanelen ger en förhint om julen som komma skall. Grytan blir bara godare om den tillagas dagen före servering.
Ingredienser
1 1/2 kg högrev
Smör till grytan
Salt och nymalen svartpeppar
3 små äpplen
1 påse små steklökar (250 g)
5 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
5 dl rött vin
8 dl vatten
5 tärningar mörk oxbuljong
2 långa bitar kanelstång eller 6
små kanelstänger
3 tsk strösocker
Till garnering och servering
Ris, gärna rött
3 äpplen
Persilja
Sallad
Senap, gärna av dijontyp
Vinbärsgelé
Så gör du
1. Skär köttet i rejäla bitar och bryn det i smör i omgångar i en stekgryta. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan en stund.
2. Kärna ur äpplena och skiva dem. Skala steklökarna (går lätt om de får ligga några minuter i varmt vatten).
3. Bryn steklök, äppelskivor, pressad vitlök och tomatpuré i smör i stekgrytan. Låt tomatpurén bli brun men inte bränd!
4. Lägg tillbaka köttet och häll på vin samt vatten. Tillsätt buljongtärningarna och kanelstänger. Låt grytan småkoka i minst 2 timmar.
5. Smaka av med salt, peppar och socker.
6. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Skiva äpplena och fräs dem några minuter i smör så att de mjuknar.
7. Strö till sist rikligt med persilja över grytan. Servera grytan rykande het med ris, äppelklyftor, sallad, senap och vinbärsgelé.