Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Veckans recept (v 46)

Köttgryta med kanel

En god, mustig gryta som passar perfekt i ett regnruskigt november. Kanelen ger en förhint om julen som komma skall. Grytan blir bara godare om den tillagas dagen före servering.

Ingredienser
1 1/2 kg högrev
Smör till grytan
Salt och nymalen svartpeppar
3 små äpplen
1 påse små steklökar (250 g)
5 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
5 dl rött vin
8 dl vatten
5 tärningar mörk oxbuljong
2 långa bitar kanelstång eller 6
små kanelstänger
3 tsk strösocker
Till garnering och servering
Ris, gärna rött
3 äpplen
Persilja
Sallad
Senap, gärna av dijontyp
Vinbärsgelé

Så gör du
1. Skär köttet i rejäla bitar och bryn det i smör i omgångar i en stekgryta. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan en stund.
2. Kärna ur äpplena och skiva dem. Skala steklökarna (går lätt om de får ligga några minuter i varmt vatten).
3. Bryn steklök, äppelskivor, pressad vitlök och tomatpuré i smör i stekgrytan. Låt tomatpurén bli brun men inte bränd!
4. Lägg tillbaka köttet och häll på vin samt vatten. Tillsätt buljongtärningarna och kanelstänger. Låt grytan småkoka i minst 2 timmar.
5. Smaka av med salt, peppar och socker.
6. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Skiva äpplena och fräs dem några minuter i smör så att de mjuknar.
7. Strö till sist rikligt med persilja över grytan. Servera grytan rykande het med ris, äppelklyftor, sallad, senap och vinbärsgelé.