Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Veckans recept (v 50)

Apelsingriljerad skinka
Apelsin och skinka gifter sig bra och detta är Monikas favoritgriljering.

Ingredienser
1 ägg
2 1/2 msk av Monikas julsenap (se se nedan) eller skånsk senap
2 1/2 tsk malen ingefära
1 apelsin, skalet
3–4 msk ströbröd
Kryddnejlikor

Så gör du
1. Ta bort nät och svål på den färdigkokta skinkan. Blanda ihop ägg, senap, ingefära och apelsinskal. Bred röran på skinkan. Sikta över ströbröd och stick in kryddnejlikor.
2. Griljera skinkan i 225° varm ugn i 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna innan den skärs i skivor.

Monikas julsenap
Detta är ett fantastiskt recept på en underbart god julsenap, kryddig, söt och stark! Perfekt på julbordet men också som
gåva, för vem blir inte glad över en burk hemlagad senap! Gör den senast ett par dagar före jul.

Ingredienser
1 1/4 dl mild rödvinsvinäger
1 1/4 dl ättiksprit (12%)
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
3 dl strösocker
Salt
3–4 tsk malen kryddnejlika

Så gör du
1. Blanda samman vinäger och ättika. Tillsätt senapsfrön och låt stå att svälla i 2 dagar.
2. Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills allt socker smält, det tar ca 15 minuter. Obs! Det får absolut inte koka, det bränner lätt vid!
3. Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.