Följ oss på sociala medier:
”... en imponerande och ovanlig debut, klart värd att läsas, och jag se...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Flickan som fick en röst är en fantastiskt fin debutroman som ger...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Snitsigt, pedagogiskt och lättfattligt förklarar Sara Lövestam knepiga...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Anne Holt skriver spännande om aktuella samhällsproblem och ger en tro...”Läs mer
”Jag är därför övertygad om att många kommer att ta den här...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Veckans recept (v 50)

Apelsingriljerad skinka
Apelsin och skinka gifter sig bra och detta är Monikas favoritgriljering.

Ingredienser
1 ägg
2 1/2 msk av Monikas julsenap (se se nedan) eller skånsk senap
2 1/2 tsk malen ingefära
1 apelsin, skalet
3–4 msk ströbröd
Kryddnejlikor

Så gör du
1. Ta bort nät och svål på den färdigkokta skinkan. Blanda ihop ägg, senap, ingefära och apelsinskal. Bred röran på skinkan. Sikta över ströbröd och stick in kryddnejlikor.
2. Griljera skinkan i 225° varm ugn i 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna innan den skärs i skivor.

Monikas julsenap
Detta är ett fantastiskt recept på en underbart god julsenap, kryddig, söt och stark! Perfekt på julbordet men också som
gåva, för vem blir inte glad över en burk hemlagad senap! Gör den senast ett par dagar före jul.

Ingredienser
1 1/4 dl mild rödvinsvinäger
1 1/4 dl ättiksprit (12%)
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
3 dl strösocker
Salt
3–4 tsk malen kryddnejlika

Så gör du
1. Blanda samman vinäger och ättika. Tillsätt senapsfrön och låt stå att svälla i 2 dagar.
2. Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills allt socker smält, det tar ca 15 minuter. Obs! Det får absolut inte koka, det bränner lätt vid!
3. Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.