Veckans recept (v 50)
Apelsingriljerad skinka
Apelsin och skinka gifter sig bra och detta är Monikas favoritgriljering.
Ingredienser
1 ägg
2 1/2 msk av Monikas julsenap (se se nedan) eller skånsk senap
2 1/2 tsk malen ingefära
1 apelsin, skalet
3–4 msk ströbröd
Kryddnejlikor
Så gör du
1. Ta bort nät och svål på den färdigkokta skinkan. Blanda ihop ägg, senap, ingefära och apelsinskal. Bred röran på skinkan. Sikta över ströbröd och stick in kryddnejlikor.
2. Griljera skinkan i 225° varm ugn i 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna innan den skärs i skivor.
Monikas julsenap
Detta är ett fantastiskt recept på en underbart god julsenap, kryddig, söt och stark! Perfekt på julbordet men också som
gåva, för vem blir inte glad över en burk hemlagad senap! Gör den senast ett par dagar före jul.
Ingredienser
1 1/4 dl mild rödvinsvinäger
1 1/4 dl ättiksprit (12%)
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
3 dl strösocker
Salt
3–4 tsk malen kryddnejlika
Så gör du
1. Blanda samman vinäger och ättika. Tillsätt senapsfrön och låt stå att svälla i 2 dagar.
2. Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills allt socker smält, det tar ca 15 minuter. Obs! Det får absolut inte koka, det bränner lätt vid!
3. Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.