Följ oss på sociala medier:
”Samtidigt finns det mycket kraft i Malin Wollins kaotiska känslosvall,...”Läs mer
”Kolumner är framför allt förmågan att skriva fram en tydlig röst. Ordv...”Läs mer
”Liza Marklund har ett driv i sin story, som de flesta andra...”Läs mer
”En lättläst, finstämd berättelse om vänskap, kärlek och om att våga. ...”Läs mer
”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

”Att provocera är en del av min genuppsättning”

Alex Schulman är journalisten och den provocerande bloggaren som förra året förvånade många när han kom ut med sin självbiografiska, mycket kärleksfulla bok Skynda att älska. När det var dags igen blev det en enda lång kärleksförklaring till frun Amanda – en berättelse om hur kärleken kan förändra oss alla.

Alex Schulman ville skriva en roman. En kärleksroman. Därför att det är svårt och utmanande att skriva om kärlek utan att hamna i ett träsk av dåliga liknelser och andra romantiska fällor. Men plötsligt insåg han att han själv satt på en fantastisk kärlekshistoria.
– Så mot bättre vetande gjorde jag det igen – skrev en bok om mitt eget liv. Jag tror absolut inte att alla är intresserade av mitt kärleksliv, men jag hoppas att andra ska kunna identifiera sig med det jag skriver och känna att ”precis så där var det när jag träffade Kalle”.

I Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det mesta trött får vi följa ett år i Alex Schulmans liv. I första kapitlet lämnar han med resväskor i händerna sin dåvarande fru och deras gemensamma lägenhet – precis ett år efter föds hans dotter Charlie på Danderyds sjukhus. Det är en bok om att hitta den stora kärleken men även om personlig utveckling.
– När boken börjar är jag en djupt trasig och olycklig. Under det här året när jag träffade Amanda växte jag fem år på ett år tror jag – jag blev vuxen helt enkelt, säger Alex.

Vi träffar honom på Riche, en av många barer kring Stureplan där Alex är en välkänd profil. Men intresset för utelivet kring Stureplan börjar bli mer och mer ointressant för Alex som helst av allt bara skulle vilja njuta av lugnet på Gotland.
– Det går inte nu mitt i den här mediekarusellen, men helst skulle jag vilja vara på Gotland och skriva på en ny bok, säger Alex. Jag måste ha utsikt när jag skriver och så måste det vara rent och fint omkring mig. Jag ser Jan Guillous självbiografi Ordets makt och vanmakt framför mig där han sitter framför ett stort fönster med en fin gammal skrivmaskin och naturen utanför – så vill jag ha det.
Vad är det för bok du kommer att skriva?
– Jag vet inte än men det kommer att bli en roman. Jag hade ångest redan när den här boken kom att över jag åter igen skrev en bok utifrån mitt eget liv. Jag vill inte framstå som en narcissist.

Hans dröm är att ägna sig åt bokskrivande på heltid. Han tycker om energin som finns bakom ett bokprojekt, den som sätter honom på hårdare prov än journalistiken.
Hur är du när du skriver?
– Jag är alltid sen så min förläggare har det rätt tufft. När jag skrev Skynda att älska var skrivandet väldigt drabbande, det tog emot hela tiden och jag var tvungen att tvinga mig själv. Den här gången däremot var det lustfyllt och jag längtade hela tiden tills jag fick sätta mig ner och skriva. Jag kan tänka mig att jag kommer behöva hitta lite fler ”sätt att jobba på” när jag ska skriva en fiktiv historia.

Alexander Schulman blev med sin blogg Att vara Alex Schulman känd i hela Sverige som svårt provocerande, och enligt många, en skitstövel. Under 2007 blev bloggen den största och mest lästa i Sverige med omkring 300 000 läsare per vecka.
– Bloggen var ett experiment, jag var en karaktär som skulle vara en idiot. I dag gör bloggare så här hela tiden, men det var helt nytt då och folk blandande ihop bloggen med vilken jag var privat. Och det har jag fått betala för.
Var dina ömsinta böcker ett sätt att lämna skitstövelstämpeln bakom dig?
– Jag hade ett stort behov av att berätta vem jag egentligen var. Jag ville inte hamna i något fack. Därför gillar jag egentligen inte heller att alla helt plötsligt ska gå omkring och tycka att jag är snäll. Det kanske är därför som jag fortsätter jobba med saker som Paradise Hotel – för att få en bra mix. Jag kommer aldrig att sluta provocera – det är en del av min genuppsättning.

 

Några snabba om Alex

Karriären i korta drag: Reporter på Se och hör (”Jag fick sparken därifrån för att jag inte direkt hade koll på mina källor”, startade Mingel.se, chefredaktör för Stureplan, skribent på Aftonbladet. Samtidigt har han gjort tv, radio och skrivit fyra böcker.
Bibliografi: Privat: mejlkorrespondens (tillsammans med Carolina Gynning) 2007, Skynda att älska (2009), Bajsfesten 2010, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det mesta trött (2011).
Blogg: Alla får plus på Aftonbladet (blogg.aftonbladet.se/schulman).
Bloggar jag läser varje dag: ”Min frus (Amanda Widell) på Yourlife.se, min brors (schulmania.blogspot.com) och Bloggkommentatorerna på Stureplan.se.”
Mest romantiska filmen: ”Absolut Min bästa väns bröllop”.
Mest romantiska låten: Hallelujah med Jeff Buckley (”Ja, jag vet att Leonard Cohen gjorde den först…”)
Läser helst: Tranströmers samlade verk.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.