Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Att provocera är en del av min genuppsättning”

Alex Schulman är journalisten och den provocerande bloggaren som förra året förvånade många när han kom ut med sin självbiografiska, mycket kärleksfulla bok Skynda att älska. När det var dags igen blev det en enda lång kärleksförklaring till frun Amanda – en berättelse om hur kärleken kan förändra oss alla.

Alex Schulman ville skriva en roman. En kärleksroman. Därför att det är svårt och utmanande att skriva om kärlek utan att hamna i ett träsk av dåliga liknelser och andra romantiska fällor. Men plötsligt insåg han att han själv satt på en fantastisk kärlekshistoria.
– Så mot bättre vetande gjorde jag det igen – skrev en bok om mitt eget liv. Jag tror absolut inte att alla är intresserade av mitt kärleksliv, men jag hoppas att andra ska kunna identifiera sig med det jag skriver och känna att ”precis så där var det när jag träffade Kalle”.

I Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det mesta trött får vi följa ett år i Alex Schulmans liv. I första kapitlet lämnar han med resväskor i händerna sin dåvarande fru och deras gemensamma lägenhet – precis ett år efter föds hans dotter Charlie på Danderyds sjukhus. Det är en bok om att hitta den stora kärleken men även om personlig utveckling.
– När boken börjar är jag en djupt trasig och olycklig. Under det här året när jag träffade Amanda växte jag fem år på ett år tror jag – jag blev vuxen helt enkelt, säger Alex.

Vi träffar honom på Riche, en av många barer kring Stureplan där Alex är en välkänd profil. Men intresset för utelivet kring Stureplan börjar bli mer och mer ointressant för Alex som helst av allt bara skulle vilja njuta av lugnet på Gotland.
– Det går inte nu mitt i den här mediekarusellen, men helst skulle jag vilja vara på Gotland och skriva på en ny bok, säger Alex. Jag måste ha utsikt när jag skriver och så måste det vara rent och fint omkring mig. Jag ser Jan Guillous självbiografi Ordets makt och vanmakt framför mig där han sitter framför ett stort fönster med en fin gammal skrivmaskin och naturen utanför – så vill jag ha det.
Vad är det för bok du kommer att skriva?
– Jag vet inte än men det kommer att bli en roman. Jag hade ångest redan när den här boken kom att över jag åter igen skrev en bok utifrån mitt eget liv. Jag vill inte framstå som en narcissist.

Hans dröm är att ägna sig åt bokskrivande på heltid. Han tycker om energin som finns bakom ett bokprojekt, den som sätter honom på hårdare prov än journalistiken.
Hur är du när du skriver?
– Jag är alltid sen så min förläggare har det rätt tufft. När jag skrev Skynda att älska var skrivandet väldigt drabbande, det tog emot hela tiden och jag var tvungen att tvinga mig själv. Den här gången däremot var det lustfyllt och jag längtade hela tiden tills jag fick sätta mig ner och skriva. Jag kan tänka mig att jag kommer behöva hitta lite fler ”sätt att jobba på” när jag ska skriva en fiktiv historia.

Alexander Schulman blev med sin blogg Att vara Alex Schulman känd i hela Sverige som svårt provocerande, och enligt många, en skitstövel. Under 2007 blev bloggen den största och mest lästa i Sverige med omkring 300 000 läsare per vecka.
– Bloggen var ett experiment, jag var en karaktär som skulle vara en idiot. I dag gör bloggare så här hela tiden, men det var helt nytt då och folk blandande ihop bloggen med vilken jag var privat. Och det har jag fått betala för.
Var dina ömsinta böcker ett sätt att lämna skitstövelstämpeln bakom dig?
– Jag hade ett stort behov av att berätta vem jag egentligen var. Jag ville inte hamna i något fack. Därför gillar jag egentligen inte heller att alla helt plötsligt ska gå omkring och tycka att jag är snäll. Det kanske är därför som jag fortsätter jobba med saker som Paradise Hotel – för att få en bra mix. Jag kommer aldrig att sluta provocera – det är en del av min genuppsättning.

 

Några snabba om Alex

Karriären i korta drag: Reporter på Se och hör (”Jag fick sparken därifrån för att jag inte direkt hade koll på mina källor”, startade Mingel.se, chefredaktör för Stureplan, skribent på Aftonbladet. Samtidigt har han gjort tv, radio och skrivit fyra böcker.
Bibliografi: Privat: mejlkorrespondens (tillsammans med Carolina Gynning) 2007, Skynda att älska (2009), Bajsfesten 2010, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det mesta trött (2011).
Blogg: Alla får plus på Aftonbladet (blogg.aftonbladet.se/schulman).
Bloggar jag läser varje dag: ”Min frus (Amanda Widell) på Yourlife.se, min brors (schulmania.blogspot.com) och Bloggkommentatorerna på Stureplan.se.”
Mest romantiska filmen: ”Absolut Min bästa väns bröllop”.
Mest romantiska låten: Hallelujah med Jeff Buckley (”Ja, jag vet att Leonard Cohen gjorde den först…”)
Läser helst: Tranströmers samlade verk.