Författaren som kändis
Torbjörn Forslid, Jan Guillou och Anders Ohlsson
Nyligen avslutades Bokmässan i Göteborg där besökarna kunde fynda böcker och lyssna till olika seminarier. Den stora attraktionen för många var nog ändå att få träffa kända författare i verkliga livet.
Författare har nämligen blivit kändisar som behöver sitta i TV:s morgonsoffor eller medverka i Let’s Dance för att kunna sälja sina böcker. Men vad betyder mediebilderna av författarna för våra läsupplevelser av deras böcker?
Vi hör Jan Guillou, en av Sveriges mest kända författare, i ett samtal med litteraturvetarna Anders Ohlsson och Torbjörn Forslid, aktuella med boken ”Författaren som kändis”.
Dessutom handlar det om våra schablonbilder av olika åldrar. Att vi förväntar oss att unga och äldre ska bete sig på vissa sätt får konsekvenser både för oss själva som individer och för samhället och kan lätt leda till ett slags självuppfyllande profetior – vi beter oss som vi tror att det förväntas att vi ska bete oss. Det säger Anna-Liisa Närvänen och Janicke Andersson, två av författarna till den nya boken ”Att leva med tiden”.
Programmet sänds måndag 3 oktober kl. 13.20, med repriser 4 oktober kl. 19.03 och 8 oktober kl. 18.15.
Gå in på Vetenskapradion Forums hemsida och lyssna på programmet.