Följ oss på sociala medier:
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”...förpackad i korta, effektiva kapitel som inte sällan avrundas med d...”Läs mer
”... kul läsning, skön hämndkänsla...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”En spännande bok som inte är den typiska spänningsromanen utan utspela...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som kän...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Jo Nesbø om Gengångare (2012)

I en öppenhjärtig intervju berättar han mer om bokens tillkomst.

Harry Holes lejonhjärta slår fortfarande, trots att den norska polisen fått en hel del smällar vid det här laget. I Jo Nesbøs Gengångare drivs Hole tillbaka till Oslos skitigaste delar för att hjälpa sin styvson.

Harry Hole är ingen sjuttonde maj-firande, lusekoftebärande, turgående norrman. Han är en alkoholiserad och ganska sliten ”gutt” vid det här laget. Gengångare är Jo Nesbøs nionde kriminalroman om polisen Harry Hole, som faktiskt inte ens är polis längre eftersom han lämnat det norska polisväsendet bakom sig. Han har flytt från sitt hemland för att söka någon typ av själsligt lugn i Hongkong och har faktiskt hittat en relativt fungerande, nykter tillvaro i den asiatiska metropolen. Men när hans styvson Oleg grips misstänkt för mord hemma i Oslo tvingas Harry Hole stapplande återvända hem. Det blir hans uppgift att rentvå Oleg, som är son till Harry Holes livs kärlek, Rakel. Det är början av Gengångare.

Nesbø har aldrig gjort det särskilt lätt för sin hjälte, men i senaste kriminalromanen prövar han verkligen de sista krafterna av Harrys tålamod. I Gengångare har strapatserna som Harry tidigare utsatts för satt rent fysiska spår: han saknar ett finger på ena handen och har ett stort, fult ärr i ansiktet. Så här säger Nesbø själv om Harrys karaktärsutveckling:

– Från början var Harry en oskyldig kille med en del problem. Men genom bokserien har han närmat sig den mörka sidan allt mer. Över åren har han blivit mer och mer lik de brottslingar han jagar, och även själva historierna blir mörkare och mörkare.

I Gengångare slåss knarkligor om att regera i den norska huvudstaden. En ny drog, kallad fiolin, har släppts loss på marknaden. Den är sex gånger starkare än heroin men leder inte till lika många dödliga överdoser. Det passar perfekt för de politiker som fått i uppgift att bekämpa heroinet och sänka siffrorna för överdos per capita. Det till synes drogrelaterade mordet som Oleg står anklagad för, och till viss del erkänt, visar sig vara en del i ett betydligt större spel än vad Harry kunnat tro. Ledtrådarna och spåren börjar peka allt längre upp i hierarkierna, mot riktigt höga positioner i den norska huvudstaden.

– Jag ville visa en ännu dystrare sida av Oslo i Gengångare, och går därför ännu djupare ner i Oslos mörka källare. Jag har aldrig gjort så mycket research inför en bok som inför denna. Jag var ute och vandrade i knark- och prostitutionskvarteren i Oslo, satte min personliga integritet på spel som aldrig förr och jag tror att det märks i boken. För mig är det den mörkaste och grymmaste Harry Hole-romanen hittills, säger Jo Nesbø.

Kriminella nätverk och korruption är tydliga teman. Men även far- och sonrelationen tar stor plats i Gengångare, precis som i föregångaren Pansarhjärta.

– I Pansarhjärta fick vi se Harry som son, som besökte sin pappa på dödsbädden. Här ville jag skildra Harry som pappa, och fundera mer kring vilken typ av pappa han är. Harry måste försöka rädda Rakels son, som blivit anklagad för ett mord som han till och med delvis erkänt. Det blir ett tufft fall för Harry, och det blir högst personligt, säger Jo Nesbø.

Nesbø har sedan länge bestämt hur Harry Hole-serien ska sluta. Redan efter tredje boken, Rödhake, skissade han upp Harry Holes livskurva. Som många läsare nog misstänker, och som Nesbø redan tidigare pratat om, ser det inte särskilt ljust ut för Hole. Döden har, så att säga, vandrat vid hans sida rätt länge nu.

– Jag har alltid sagt att Harrys närmsta framtid ser mörk ut. Därefter kommer det att bli ännu värre. Sedan kommer det att gå rakt åt helvete. Men kanske kommer det en och annan bra dag på vägen…

Läs mer om Gengångare här.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.