Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Kristina Ohlsson numera heltidsförfattare (2012)

Kristina Ohlsson skriver böcker i en rasande fart. Läs mer om hur hon fick idén till senaste Paradisoffer, som utkom den 18 april. 

För bara ett år sedan var tanken på att säga upp sig för att skriva på heltid otänkbar för Kristina Ohlsson. Men när hon insåg att passionen för säkerhetspolitik kunde följa med henne in i skrivandet, tog hon steget. Just hemkommen från Wien är hon nu författare och inget annat.

– Det känns bra, jag är väldigt lättad över att inte ha en arbetsplats som jag måste gå till. Nu har jag svårt att förstå hur jag hunnit jobba heltid och göra allting vid sidan om. Det senaste året har varit smått kaotiskt och jag har varit så trött, så jag kände att det var dags att bryta.

Paradisoffer inleds i efterdyningarna av att en självmordsbombare sprängt sig själv i centrala Stockholm. En tid efteråt hittas ett hotbrev på ett fullsatt plan på väg mot New York, med väldigt specifika krav från kaparna.  

Idén till boken tog form i Kristinas huvud efter självmordsattentatet på Bryggargatan i Stockholm mitt i julruschen 2010.

– Jag blev förvånad av den debatt som följde efter attentatet. Ofta påstås det att Säpo och polisen gör för mycket, att man ger sig på fel personer och alla har mycket åsikter om arbetstekniken. Men när Bryggargatan hade hänt sades det: ”Han fanns ju på Facebook, varför såg ni inte honom?” Men vem vill ha Säpo på Facebook, förstår inte folk hur många som ger uttryck för galna åsikter i sociala medier? Sådana frågeställningar bakade jag in i historien.

Du har tidigare sagt att du inte vill skriva om Säpo. Men nu är alltså tiden kommen?

– Med Säpo är det lite känsligt, vad man får och inte får säga. Men jag tyckte att jag hade den möjligheten när jag inte längre jobbar där. Det här är ett påhittat verk. Jag har tagit mig stora friheter gällande beskrivningen av kontorslandskap, personerna som jobbar där och vad de har på sig. Det var kul och jag tror att de gamla kollegorna kommer att fnissa.

I Paradisoffer jobbar den starka och egensinniga Eden på Säpo, en ny karaktär som Kristina hoppas kan ta mer plats framöver, intill Fredrika som varit huvudperson i böckerna hittills.

– Jag och Fredrika hade mycket gemensamt men har hamnat för långt ifrån varandra. Vi synkar inte riktigt längre. Jag kände sorg när Fredrika plötsligt var gift och födde sitt andra barn. Det är å andra sidan coolt att hon har ett eget liv. Jag får se hur hon lever i nästa bok.

Nu har Kristina övergått till att vara författare på heltid och hon ser fram emot att ha många projekt igång samtidigt.

– När jag utkom med min första bok var jag inställd på att jag inte ville sluta jobba. Nu har jag kommit fram till att jag inte behöver jobba nio till fem och vågar testa. Det viktiga är att jag inte blir av med kärnfrågorna som jag tycker om att jobba med.

Hittills har Kristina Ohlsson kommit med en ny bok varje år. Möjligen blir tempot ännu högre nu. Att hon spottar ur sig böcker i sådan fart har hon bland annat Stephen King, numera författarkollega på förlaget i New York, att tacka för.

– Jag satt vid köksbordet och skrev och längtade efter ett skrivbord. Så jag gick och köpte ett och möblerade om hemma, baxade ut matbordet i köket och ställde skrivbordet i fönstret mitt i rummet.

Därefter läste hon Stephen Kings Att skriva: en hantverkares memoarer, där han hade gjort exakt samma sak. Dock med mindre lyckat resultat.

– Hans slutsats var i princip: ”Du ska inte ha ditt skrivbord mitt i ditt hem. Det är inte centrum i ditt liv. Skrivbordet ska alltid stå i ett hörn.” Jag fick nästan panik för han hade helt rätt. Jag ställde snabbt skrivbordet i köket och har nu matbordet vid de vackraste fönstren, där jag kan sitta med mina vänner. De är det viktigaste för mig.

Kristina har fått löfte från en förläggare på förlaget i New York att vidarebefordra en tillägnad bok till Stephen King. Där ska hon lyckas formulera allt hon vill säga i ett par meningar.

– Det kanske räcker med att jag skriver: ”Tack för tipset om skrivbordet. I was barking up the wrong tree”, skrattar hon.

Läs mer om Paradisoffer här.