Cecilia Lund får sitt hjärta prövat (2012)
I Modershjärtat, den femte boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund, går Katerina Janouch för första gången tillbaka i historien. Hon blandar spänning med familjerelationer, alkohol och samhällskritik.
Fem böcker har det hunnit bli i serien, fem böcker på lika många år. Precis som i de fyra tidigare böckerna, Bedragen, Systerskap, Hittebarnet och Tigerkvinnan, kretsar handlingen kring barnmorskan Cecilia Lund och hennes familj. Men denna gång blickar Katerina Janouch även bakåt i tiden och låter läsaren glänta på locket till det som varit.
– Böckerna speglar vår samtid. Jag har en grov plan för hela serien men sedan tar varje bok lite egna vägar när jag väl börjar skriva den. Det tar ungefär ett år för mig att skriva böckerna men jag går och tänker på dem innan och till viss del överlappar de varandra. Skillnaden mellan denna bok och de tidigare är just att de tidigare bara utspelar sig i nutid, medan denna skildrar två olika tider och händelser.
I Modershjärtat har tiden och alla händelser hunnit ikapp huvudpersonen Cecilia Lund. Hon har nyligen fött parets femte barn och stressen från allt som hänt i hennes liv märks inte bara psykiskt utan även fysiskt:
På sistone hade hennes hjärta betett sig så märkligt. Tycktes rusa och slå oregelbundet och hårt, nästan så hon tyckte sig höra dess slag dåna i öronen. Inbillade hon sig bara? Hon sköt undan rädslan när den kom över henne, hade inte tid att grubbla över dumheter. Hjärtproblem drabbade sällan yngre kvinnor.
Hur skört hjärtat är känner Katerina Janouch alltför väl igen sig i. För bara ett år sedan drabbades hon själv av problem med hjärtat.
– Jag skriver utifrån vad jag själv känner och ibland lånar jag in delar. Ett modershjärta är en speciell sorts hjärta som lätt kan ta stryk om man inte är vaksam.
Är det en direkt uppmaning till kvinnor att stressa mindre?
– Det är det verkligen. Kroppen är något som ska räcka hela livet och som det ser ut idag klarar vi inte riktigt av att lyssna på hur den mår. Kroppen går inte att byta ut men vi lever som om dess förmåga vore obegränsad. Kvinnor idag har både ett kontrollbehov och en övertro på sig själva. Till slut kraschar man och får sig en tankeställare.
Var det vad som hände dig?
– Som tur är var min varning förhållandevis lätt, det hade kunnat bli mycket värre. Jag har mycket att vara tacksam för och idag har jag ändrat en hel del i mitt liv. Jag känner att jag inte behöver pressa mig hela tiden utan att mitt liv kan vara good enough. Jag försöker reflektera över det som händer och att inte känna att jag behöver överbevisa något.
Vilka ingredienser måste finnas med i dina böcker?
– Det måste finnas relationer mellan människor. Det ska också finnas en gåta, något som ger läsaren ett sug efter att veta hur det går och hur de olika delarna hänger ihop.
Katerina Janouch kryddar varje bok med lite samhällskritik. I denna lyfter hon upp främlingsfientlighet, kulturkrockar och visar hur det förflutna kan hinna ikapp oss.
– Jag vill underhålla men samtidigt måste man tro på sin förmåga att påverka. Det som var särskilt spännande denna gång var den histora som uppdagades i Spanien i höstas där det framkom allvarliga anklagelser om stöld av spädbarn. Då hade jag redan skrivit klart min bok men likheterna med mormodern Sonjas historia om barnstölder var både spännande och lite kusliga, säger Katerina Janouch. Hon tillägger:
– Min historia om barnstölder kan synas fiktiv men det är trots allt något som sker på flera platser runt om i världen.
Katerina Janouch är född i forna Tjeckoslovakien. Som tioåring kom hon till Sverige då familjen tvingades lämna hemlandet på grund av det politiska läget. Att växa upp i en familj som säger vad de tycker och som står för sina åsikter märks på hennes sätt att vara och återspeglas i hennes böcker.
– Att pappa har varit rebellisk har påverkat mig mycket. Hemma har jag lärt mig att tänka kritiskt och hans orädda sätt att vara har gjort att jag skriver mycket om civilkurage.
Modershjärtat utkommer den 4 juli. Läs mer om den här.