Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Första delen i matig, kärleksfull trilogi (2012)

Att våga bryta upp. Välja sitt liv – och ta rätt hjälp av vänner.
 Det är Emma Hambergs ingredienser i Rosengädda nästa!, första boken i en romantrilogi om mat och kärlek.

Gräddig soppa. Långpannekaka med knottrigt smuldegstäcke. Blänkande såser, guldbollig äggula, kaffe med skummig mjölkvirvel – och mitt i allt detta: Emma Hamberg. Mat och ord är hennes passion, något som läsarna kommer att bli varse i slutet av augusti när Rosengädda nästa!, den första i en trilogi romaner om ”mat och kärlek” ser dagens ljus.

Men det var inte alls meningen att det skulle bli triss i böcker.

– Jag ville förnya mig, och när jag och min förläggare Sofia satt och spånade sa hon: ”Emma, prova att tänka tanken att skriva flera böcker som håller ihop”.

Så. Emma började fundera. En idé som legat och grott i huvudet blommade ut. Två böcker skulle det få bli.

– Och efter ett tag kände jag ”äh, vad fan, vi kör tre” säger Emma Hamberg med ett stort skratt.

– Så nu får jag skriva två epilogromaner, bättre kan det ju inte bli. Men självklart ska den sista romanen få en egen epilog.

Vi kan tacka bröllops- och dödsannonserna i Svenska Dagbladet för Emmas nya böcker.  Helgerna är högtidsstunder för Hambergskan, då plöjer hon annonser för glatta nyfikna livet – och just den här lördagen för ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att googla alla som gift sig.

– Jag gjorde en hel skiss på hur de träffades och vad de jobbade med och började tänka ”vad kan jag göra av alla de här bröllopsparen?”. Då föddes idén om en pojke som vill sticka hemifrån och letar bland bröllopsannonserna efter de perfekta föräldrarna ta form.

Så blev historien i Rosengädda nästa! inte alls i slutändan. Emma strök bröllopsparen, men killen som rymde hemifrån fick vara kvar. Han fick namnet Bror och drömmer om ett liv där föräldrarna hemma i Lund inte bråkar på nätterna när de tror att han inte hör. Och vad kan föräldrar som bråkar behöva om inte lite egen tid tillsammans utan sitt barn? Sagt och gjort, Bror styr upp sitt eget försvinnande och kan, utan att oroa sina föräldrar, dra iväg i en hel månad. Samtidigt sitter 30-nåntingiga stockholmsrivjärnet Tessan i en garderob i sin förortslägenhet och försöker röka bort sin ångest. Hon känner hur livet bara rusar på utan att hon kan styra över det, hon behöver komma bort. Men hur ska hon kunna göra det när hon inte känner en enda människa utanför sin förort? Ödet för Tessan och Bror till originalet Jane som bor i ett litet hus mitt i Stockholm, där hon tar hand om skadade smådjur. Historierna flätas ihop till en historia om vänskap över åldersgränser, att våga välja sitt liv och se sina drömmar i vitögat.

– Alla mina böcker handlar om samma sak, skrattar Emma, kanske är det ett sätt för mig att pusha mig själv samtidigt som jag berättar för andra att det inte är så farligt att bryta upp från invanda mönster. Jag vill också slå ett slag för att våga kliva över åldersgränserna när det gäller vänskap.

Inför Rosengädda nästa! har Emma Hamberg gjort sin research på ett lite annorlunda sätt. Hon har helt enkelt sett ut verkliga förebilder för sina tre huvudpersoner – och kopierat dem rakt av.

13-årige Bror är son till en bekant i Sollentuna. Tessan är en rivjärnig bekant som jobbar på dagis och har lösnaglar, ”hon är lite som Laila Bagge på knark”. Den riktiga Jane är en dam i Sigtuna som tar hand om övergivna djur samtidigt som hon syr kläder till kungligheter världen över.

– Jag har mejlat dem hela tiden och frågat hur de skulle göra eller säga i vissa situationer. Då säger de saker som jag aldrig skulle ha tänkt på själv. Förebilden till Bror, till exempel, det var så härligt att få gå in i hans huvud och få ta del av hans logik. Hur allvarsam en tolvåring kan vara med kärleken, det blir på liv och död. Det var jättefint, han har verkligen varit med och skapat karaktären. Och jag fick skriva en väldigt romantisk historia mellan två 13-åringar.

Men i början var det svårt att hitta rätt balans. Hur skulle man porträttera romanfigurerna utan att de riktiga förebilderna skulle ta illa vid sig?

– Men sedan insåg jag att det är jag som bestämmer och hittar på hur de ska vara i boken, då släppte det.

Rosengädda nästa! utkommer den 22 augusti. Läs mer om den här.