Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Drömmaren Marks samlade tankar

I Mark Levengoods nya bok Rosor, min kära, bara rosor får vi ta del av Marks små och stora betraktelser av vad som pågår runt omkring honom.
– Vardagen är ett myller av intressanta iakttagelser, säger han.

Mark är full av anekdoter och historier. Han vänder och vrider på vardagens små mysterier och självklarheter och frågar sig varför saker är som de är.

– Jag har en stor fördel av att inte vara född i Sverige. Det finns vissa saker som man aldrig reflekterar över när man är född i ett land, man tar dem för givna. Hos mig har det alltid funnits en liten distans. Inget negativt, men när jag betraktar händelser studsar det alltid en fråga tillbaka till mig: ”Vad betyder det här egentligen?”

Mark växte upp i Finland, men hälsade på sin pappa i USA tre månader varje sommar. Att ha sett olika kulturer redan som ung tror han bidrog till insikten att man kan göra saker på olika sätt.

– I Finland fanns det ett tydligt sätt för hur man skulle göra saker, en stark kultur och tradition. Men jag insåg att sakernas tillstånd inte är av Gud givet. Det måste inte nödvändigtvis vara på ett sätt, det är faktiskt möjligt att välja.

Marks krönikor handlar om händelser i vardagen, stora och små, bra och dåliga. Han lyckas med konststycket att se det roliga även i misslyckanden och vänder det jobbiga som händer i hans liv till något positivt eller lärorikt. Kanske är just det en av hans styrkor och en av anledningarna till att hans böcker är så omtyckta.

– Det är en konst jag övat upp, ett sinne för att se saker ur ett annat perspektiv. Jag vet att jag kan få användning av händelsen på något annat sätt. Så brukar jag tänka om jag får parkeringsböter till exempel, säger han och skrattar.

Dina berättelser är så klockrena, ibland undrar man om det verkligen har hänt. Hur mycket skruvar du till historierna?

– Jag hittar aldrig på saker. De bygger alltid på vad som har hänt på riktigt i mitt liv. Men som berättare har man rätt att göra det bästa möjliga av historien och det är sällan den blir tråkigare av att man skriver ner den.

Mark gillar att skriva i krönikeformat och säger sig inte vara den ensamma författaren som låser in sig på sin kammare för att skapa.

– Jag kan bara skriva ett par timmar i taget. Det är mitt öde som social människa. Tanken behöver få höjd för att jag ska kunna skriva riktigt bra och behålla den kreativa spänsten. Efter ett tag blir jag trött och måste göra något annat.

I den nya boken, som har årstiderna som tema, har Mark en favoritberättelse som handlar om ett möte med skådespelerskan Meryl Streep.

– Den handlar om att se. Vi är så upptagna i vårt varande att vi inte ens ser det fantastiska när det kommer på parad. Man måste öva sig lite för att få syn på det fantastiska när det väl uppenbarar sig. Lever man ett liv där man tror att det otroliga är möjligt, då händer det ju. Tror jag i alla fall.

Mark har under året turnerat med Sound of Mark, en föreställning som handlar mycket om att våga följa sina drömmar.

– Det måste inte vara att saker ska bli bättre, kanske bara annorlunda än det man har just nu. I mitt liv har drömmarna ofta legat ett steg före, det händer saker i livet som jag inte ens har drömt om. Som när jag fick den där jättestora kåken i Saltsjöbaden. Då skrev Aftonbladet: ”Drömmen blev sann”. Men vems dröm? Jag har aldrig drömt om att en miljonär ska ge ett gigantiskt hus till mig.

Marks föreställning handlar om hur han som 14-åring rymde till Österrike efter att ha sett filmen Sound of Music. Han trodde att filmen hade svaret på allt och att Österrike var räddningen bort från tråkiga Finland.

– Jag har tagit tag i många av mina drömmar, att resa till Österrike var en sådan. När jag kom dit insåg jag, på ett väldigt fysiskt och konkret sätt, att det inte alls var svaret. Men det har ändå varit bra för mig att försöka förverkliga dem.

Rosor, min kära, bara rosor, utkommer den 22 augusti. Läs mer om den här.

Mark Levengood medverkade även i TV4 Nyhetsmorgon den 20 augusti. Se klippet här.