Följ oss på sociala medier:
”När jag tänker på henne efterlämnade en stark känsla av sorg hos mig, ...”Läs mer
”Liza Marklund har ett driv i sin story, som de flesta andra...”Läs mer
”En lättläst, finstämd berättelse om vänskap, kärlek och om att våga. ...”Läs mer
”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Drömmaren Marks samlade tankar

I Mark Levengoods nya bok Rosor, min kära, bara rosor får vi ta del av Marks små och stora betraktelser av vad som pågår runt omkring honom.
– Vardagen är ett myller av intressanta iakttagelser, säger han.

Mark är full av anekdoter och historier. Han vänder och vrider på vardagens små mysterier och självklarheter och frågar sig varför saker är som de är.

– Jag har en stor fördel av att inte vara född i Sverige. Det finns vissa saker som man aldrig reflekterar över när man är född i ett land, man tar dem för givna. Hos mig har det alltid funnits en liten distans. Inget negativt, men när jag betraktar händelser studsar det alltid en fråga tillbaka till mig: ”Vad betyder det här egentligen?”

Mark växte upp i Finland, men hälsade på sin pappa i USA tre månader varje sommar. Att ha sett olika kulturer redan som ung tror han bidrog till insikten att man kan göra saker på olika sätt.

– I Finland fanns det ett tydligt sätt för hur man skulle göra saker, en stark kultur och tradition. Men jag insåg att sakernas tillstånd inte är av Gud givet. Det måste inte nödvändigtvis vara på ett sätt, det är faktiskt möjligt att välja.

Marks krönikor handlar om händelser i vardagen, stora och små, bra och dåliga. Han lyckas med konststycket att se det roliga även i misslyckanden och vänder det jobbiga som händer i hans liv till något positivt eller lärorikt. Kanske är just det en av hans styrkor och en av anledningarna till att hans böcker är så omtyckta.

– Det är en konst jag övat upp, ett sinne för att se saker ur ett annat perspektiv. Jag vet att jag kan få användning av händelsen på något annat sätt. Så brukar jag tänka om jag får parkeringsböter till exempel, säger han och skrattar.

Dina berättelser är så klockrena, ibland undrar man om det verkligen har hänt. Hur mycket skruvar du till historierna?

– Jag hittar aldrig på saker. De bygger alltid på vad som har hänt på riktigt i mitt liv. Men som berättare har man rätt att göra det bästa möjliga av historien och det är sällan den blir tråkigare av att man skriver ner den.

Mark gillar att skriva i krönikeformat och säger sig inte vara den ensamma författaren som låser in sig på sin kammare för att skapa.

– Jag kan bara skriva ett par timmar i taget. Det är mitt öde som social människa. Tanken behöver få höjd för att jag ska kunna skriva riktigt bra och behålla den kreativa spänsten. Efter ett tag blir jag trött och måste göra något annat.

I den nya boken, som har årstiderna som tema, har Mark en favoritberättelse som handlar om ett möte med skådespelerskan Meryl Streep.

– Den handlar om att se. Vi är så upptagna i vårt varande att vi inte ens ser det fantastiska när det kommer på parad. Man måste öva sig lite för att få syn på det fantastiska när det väl uppenbarar sig. Lever man ett liv där man tror att det otroliga är möjligt, då händer det ju. Tror jag i alla fall.

Mark har under året turnerat med Sound of Mark, en föreställning som handlar mycket om att våga följa sina drömmar.

– Det måste inte vara att saker ska bli bättre, kanske bara annorlunda än det man har just nu. I mitt liv har drömmarna ofta legat ett steg före, det händer saker i livet som jag inte ens har drömt om. Som när jag fick den där jättestora kåken i Saltsjöbaden. Då skrev Aftonbladet: ”Drömmen blev sann”. Men vems dröm? Jag har aldrig drömt om att en miljonär ska ge ett gigantiskt hus till mig.

Marks föreställning handlar om hur han som 14-åring rymde till Österrike efter att ha sett filmen Sound of Music. Han trodde att filmen hade svaret på allt och att Österrike var räddningen bort från tråkiga Finland.

– Jag har tagit tag i många av mina drömmar, att resa till Österrike var en sådan. När jag kom dit insåg jag, på ett väldigt fysiskt och konkret sätt, att det inte alls var svaret. Men det har ändå varit bra för mig att försöka förverkliga dem.

Rosor, min kära, bara rosor, utkommer den 22 augusti. Läs mer om den här.

Mark Levengood medverkade även i TV4 Nyhetsmorgon den 20 augusti. Se klippet här.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.