Följ oss på sociala medier:
”Emma Hambergs romaner får, på ett mycket älskvärt och fängslande sätt,...”Läs mer
”Grundhistorien med de gamla skidåkarna och mordet är så starkt skriven...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”... hur gör man truppförflyttningar och försvarspolitik spännande? Jac...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... kort sagt, det är riktigt underhållande läsning! ... helhetsintryc...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Författarnas bästa bokmässeminnen

Torsdag 27 september är det äntligen dags. Bokmässan drar igång med buller och bång. Många av våra författare har varit med förr, för andra är det första gången.

Katerina Janouch, Malin Persson Giolito, Sara Lövestam, Anders Roslund och Emma Hamberg är några av de författare som kommer att gästa Piratförlagets scen under mässans fyra dagar. Här berättar de om sina bästa minnen från tidigare bokmässor.

Katerina Janouch: ”Åh, jag har många fina minnen från alla mina bokmässor… Ett är hur jag ska upp med hissen på Gothia och när dörren öppnas står Ayan Hirsi Ali där, så vacker och ödmjuk. Jag sträcker fram min hand, ’hello miss Ali, I’m a big fan of yours’ varpå hon tar min hand och ser mig i ögonen och ler och tackar. Ett annat minne är mötet med Erica Jong, en författare som jag älskar, som var precis så kaxig och störig som jag ville att hon skulle vara. Och så pratstunden med Marianne Fredriksson, hennes sista bokmässa tror jag det var, hon sa många kloka saker och var så genuin och snäll trots att hon var sliten och trött och inte riktigt orkade med. Har också massa härliga minnen från alla underbara middagar med Piratförlaget, oj vilka ämnen som avhandlats där på Sjömagasinet där vi traditionsenligt äter på fredagskvällen. Sen är ju Sigge & Malin Eklunds svitfester legendariska också, om man ska prata om fest… Och så är Mark Levengood en underbar medverkande på bokmässan, har många guldminnen av våra samtal genom åren. Ändå är de bästa minnen alla fina läsare som kommer fram och tackar för böcker och berättar om sina läsupplevelser. Jag ser så mycket fram emot att träffa så många som möjligt på årets bokmässa.”

Al Pitcher: ”This is my first ever bookfair , most people talk about the book fair when the bible was the big book. But for me 2012 will be a great book fair, see yo there.”

Malin Persson Giolito: ”Det borde säkert vara något som är för delikat för att dela med sig av. Så att man verkar spännande. Men det snuskigaste jag kan komma på var när jag fotades bakom mässhallarna för en intervju i en veckotidning som min mormor prenumererade på och fotografen bad mig att fukta läpparna med tungan och öppna munnen en smula.  Då förstod jag att nu är jag författare på riktigt. Men egentligen är det roligaste med bokmässan att träffa sina läsare. Trots att de flesta läsare bara står i min signeringskö eftersom Jan Guillou ska komma dit efter mig och om de ger mig ett par minuter så får de en bra plats i kön.”

Sara Lövestam:  ”Oj … Var det när min debutbok Udda kom ut 2009 och alla böckerna sålde slut? Eller var det förra året, när tjejen jag dejtade tog nattbussen till Göteborg bara för att vara med mig på mässan? (Vi bor ihop nu.) Var det när jag plötsligt såg mitt eget ansikte på storbildsskärm utanför mässan eller när Annika Lantz drog iväg mig på ett fnissigt glas vin, var det när en läsare började prata med mig och kom fram till att vi hade varit i Zimbabwe precis samtidigt? Jag vet inte. Vilken jäkla fråga.”

Anders Roslund: ”Ojämförligt den alla första bokköparen vid den allra första signeringen på den allra första Bokmässan. Jag satt där på ett litet podium med en namnskylt framför mig eftersom absolut ingen visste vem jag var. Knappt jag själv. Och såg de långa köerna till förlagskollegan Jan (Guillou) – rockstjärnelika, med sådan där grind som var stängd och skulle öppnas på ett exakt klockslag och det fanns till och med de längst bak i kön som riskerade att inte hinna få någon signatur alls. Jag såg det och var så förbannat, förbannat rädd för att ingen skulle komma, kramade min Odjuret i famnen och låtsaspratade med Börge för att se lagom upptagen ut, som om vi egentligen inte hade börjat. Så kom någon. Och någon till. Ingen rockstjärnestatuskö. Men människor som ville köpa boken, stod där för att jag skulle krafsa i den, småpratade med mig som om vore jag en … riktig författare. Det var så oerhört skönt. Sällan kan man känna så liten som just då när man sitter och väntar och inte vet om man duger. Det är inte ju inte så, men det är så det känns. Jag önskar jag visste vem den där allra första var, jag har en stor kram här som jag glömde ge.”

Emma Hamberg: ”Åh – det är omöjligt att välja. För oss författare är ju bokmässan som en enda lång firmafest. Med allt vad det innebär på gott och ont. Känslan av att vara som i ett enda myller av författare, fester, debatter, seminarier, dekadens, skvaller, gnäll, ilska, fylla, glädje, kreativitet och tjohej, det är vad som är mitt bästa minne. Om och om och om igen.”

Fler minnen från bokmässan: 
Läs Lasse Berghagens och Maj Sjöwalls bästa minnen.
Läs Sara Kadefors bästa minnen. 
Läs Martina Haags och Helene Turstens bästa minnen.
Läs Jan Guillous bästa minnen.
Läs Lena Ebervalls bästa minnen.

Missa inte fler svar från författarna på hemsidan inom kort.