Följ oss på sociala medier:
”En perfekt kombination av underhållning, spänning och humor. Det är en...”Läs mer
”Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till ...”Läs mer
”... en starkt gripande skildring av kvinnlig vänskap från barndom till...”Läs mer
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Denna bok bjuder på överraskningar som sakta kryper fram. En långsam, ...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

”Relationsporr för intellektuella”

Fem år efter den flerfaldigt prisade debuten Grundläggande genetik är Mikael Fant tillbaka. Vattnet i mars beskriver han som ”relationsporr för intellektuella” – en roman som först uppkom i ren revanschlust. 

Foto: Henette Wester

Mikael Fant debuterade som författare 2008 med Grundläggande genetik – en roman som hyllades i recensioner och på kultursidor och dessutom tilldelades Stora Läsarpriset i kategorin Årets debutant. Nu är författaren äntligen tillbaka och presenterar med Vattnet i mars en storslaget anlagd roman om svek och lojalitet, sorg och omsorg, brott och uppbrott.

Hur skulle du beskriva Vattnet i mars?

– Det är ett sorts pusseldrama om en egensinnig norrländsk familj, genom tre generationers ögon. En såpa med storhetsvansinne, med bortåt tio huvudpersoner. Tre sinsemellan väldigt olika systrar i fyrtioårsåldern står i centrum och det hela utspelar sig under ett drygt år efter det att deras mamma dött. Relationsporr för intellektuella, slängde jag lite skämtsamt ur mig vid ett tidigare tillfälle men den beskrivningen är faktiskt inte så dum ändå.

Ville ge sig själv en utmaning

Idéen till Vattnet i mars föddes redan för sju år sedan och handlade till en början om revansch. När manuset till Grundläggande genetik var färdigskrivet stod förlagen, till författarens förvåning, inte på kö för att få ge ut den. Mikael Fant berättar att han ruvade på hämnd, samtidigt som han ville ge sig själv en utmaning.

– Jag ville visa de jävlarna liksom, och därför satt jag och funderade på vad jag var riktigt bra på som författare. Och jag tänkte: Jomen gestalta karaktärer är jag bra på. Och då följde tanken: Jaha, om du nu tycker att du är så jävla bra på det, då ska du fan få nånting att bita i. Då ska du få gestalta allt mellan 17-åringar och 82-åringar, kvinnor och män, homo och hetero, stadsbor och folk på landet.

Mikael Fant beskriver hur kritikerna i USA ständigt är på jakt efter ”The Great American Novel” – en rejäl tegelsten till samtidsskildring – men att ingen här hemma var inne på temat, eller verkade våga försöka sig på svensk samtid.

– När förlaget Forum i mitten av förra decenniet utlyste en romantävling på temat för att kanske vaska fram en debutant så lyckades de inte kora någon vinnare. Inget av bidragen höll. Så, i min enfald och gravt överskattande min egen förmåga, började jag själv skissa på den där stora svenska romanen… Sedan löste det sig så småningom på bästa sätt med debuten, men när revanschlustan lagt sig så satt jag redan där med det här vansinnesprojektet i knät. Det fanns ingen återvändo, jag hade kommit lite för långt för att kunna släppa det.

”Jag var tvungen att bli dem”

Liksom i debutromanen har Mikael Fant med Vattnet i mars arbetat mycket med sina karaktärer, något som har bidragit till att boken har tagit lång tid att skriva. Särskilt då han plötsligt satt med nio huvudkaraktärer att lära känna utan och innan.

– Syftet är att göra dem så levande som möjligt, så att även karaktärer som ligger långt från läsaren kan väcka sympati och engagemang. Ska jag lyckas göra detta för läsarna måste jag först och främst göra det för mig själv. Det handlar om att försöka tänka sig in i deras ambitioner och drivkrafter, med vetskap om hur deras liv har sett ut hittills, vilka smällar de åkt på, hur de ser på livet och vad till exempel lycka eller tillfredsställelse är för dem. I det här fallet, eftersom det handlar om en och samma familj, också hur de stötts och blötts mot varann, berättar Mikael Fant.

Han tillägger att det inte bara handlar om ytliga beskrivningar, utan att ta fasta på vad som är viktigt på riktigt. För att komma riktigt djupt in i karaktärernas värld, var författaren tvungen att sluta tänka utifrån sig själv och börja om från noll.

– Jag fick bli både hallick och lyxhustru, jag var tvungen att bli dem. Ska jag kunna gestalta dem kan jag inte sitta där med olika förbehåll eller reservationer eller äckel inför vad de håller på med. Alla de konstigheter som romanpersonerna håller på med måste jag svälja.

 I Vattnet i mars bildar nio personers historia en helhet. För Mikael Fant var det därför viktigt att få en stor bredd där romanfigurerna skulle vara olika. Utöver att skildra en familj, ville han även skildra Sverige.

– Såväl i ett samhälle som i en familj är det, åtminstone numer, centralt att den känsla av samhörighet som man förhoppningsvis försöker få till stånd inte grundar sig på likhet utan på ett bejakande av mångfald.

Känner igen sig i många teman

Du är själv från Skåne, varför har du valt att romanen utspelar sig i Medelpad?

– Jag vill ha lite distans till det jag skriver om, inte sitta och skriva om min egen vardag och dess miljöer, i någon mån för att inte tråka ut mig själv. Skrivandet är ju i viss mån verklighetsflykt för mig som författare och inte bara för läsaren. Medelpad var praktiskt, det låg inte alltför långt bort så att jag kunde köra bil från Stockholm och reka, var naturskönt, hade den symboliskt nödvändiga älven och en fin trappstege: by-samhälle-stad, som jag var ute efter, i Nedansjö, Matfors och Sundsvall.

Mikael Fant berättar att han kan känna igen sig i många av romanens teman och ibland även har kommit ikapp karaktärer, eftersom arbetet har tagit så lång tid. Ett av dessa teman är romankaraktären Evas gryende längtan efter barn.

När jag började på boken var jag själv inte särdeles intresserad av att få barn, och har under arbetets gång gjort resan till att gå med på att skaffa barn, till att inte kunna, till fyra IVF-försök och att verkligen vilja, kanske just bara för att vi inte kunde, och till att till slut få barn. Nu när boken kommer ut är Vega drygt ett år. Men gestaltningen av Evas önskan skedde när jag själv inte ville, och jag har inte behövt ändra den nämnvärt i efterhand. Sånt är lite roligt, när man så att säga får facit i efterhand och kan konstatera att det där man inbillade sig och försökte gestalta inte låg så långt från sanningen ändå.

När Vattnet i mars nu finns ute i bokhandlarna är det en enorm lättnad för författaren, som menar att det har varit en pärs.

– Jag önskar att jag kunde skriva mer spontant, men min redaktörssjäl lägger sig i hela tiden och hackar och petar. Ofta sitter jag där och formulerar precisa meningar istället för att bara komma vidare och snygga till i efterhand.

Vad vill du väcka för tankar med romanen?

– Jag har ingen programmatisk agenda på det viset, men vill väl väcka tankar om och vilja till samhörighet och gemenskap, och påpeka självklarheten att ingen någonsin har åstadkommit något på egen hand.

>> Läs mer om Vattnet i mars
>> Läs mer om Mikael Fant