”Forsar fram med en säregen kraft” (mars-13)
Den 13 mars utkom Mikael Fants andra roman Vattnet i mars. Romanen har fått ett mycket fint mottagande och kallats ”en imponerad välkonstruerad släktkrönika”.
Efter framgångarna med den flerfaldigt prisade debutromanen Grundläggande genetik (2008) är Mikael Fant nu tillbaka med sin andra roman Vattnet i mars. Romanen är ett sorts pusseldrama om en egensinnig norrländsk familj som samlas i barndomshemmet för att begrava sin mamma, och har kallats ”relationsporr för intellektuella” av författaren själv.
Liksom debutromanen har Vattnet i mars fått ett väldigt fint mottagande och hyllats i flera recensioner. Camilla Carnmo på Borås Tidning tycker att det lyser om romanen och skriver: ”Språket och formuleringarna är det jag gillar mest, det som lockar fram tårarna hos mig mer än en gång.” Även Björn Gunnarsson på Hallandsposten lyfter fram språket: ”Om varje individuell gestalt ska framstå som just individ måste språket vara särskiljande. Och det lyckas Mikael Fant med överraskande bra.”
Clemens Altgård på Norra Skåne ser en ”imponerande välkonstruerad släktkrönika” och skriver: ”Som helhet har det blivit en roman som imponerar, både genom att ha stor bredd och ett avsevärt djup.”
Lena S. Karlsson på Dala-Demokraten imponeras av Mikael Fants trovärdighet att skildra olika karaktärer: ”Resultatet är en roman fylld av överraskningar, både vad gäller händelseförlopp och oväntade komplikationer i en intrig, som borde tilltala en filmregissör med smak för familjedramer i nutid liksom läsare med sinne för fina psykologiska iakttagelser och oväntade nedslag i samtiden.”
Conny Palmkvist skriver för Helsingborgs Dagblad att ”vi får bilder av en stark och tillbakahållen vrede, i den anda Carver kunde smyga på läsaren” och avslutar med att han borde ha läst Mikael Fant långt tidigare: ””Vattnet i mars” forsar fram med en säregen kraft.”