”En utmaning att inte skriva med facit i hand”
Nu finns Mellan rött och svart i din bokhandel. Boken är den tredje delen i Jan Guillous romanserie Det stora århundradet och utspelar sig under mellankrigstiden.
Jan Guillous romanserie Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet – mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade – och författarens mest omfattande projekt någonsin.
Efter Brobyggarna (2011) och Dandy (2012) utkommer nu den tredje delen i serien, Mellan rött och svart, som handlar om mellankrigstiden. Här berättar Jan Guillou mer om den tredje romanen i serien:
Hur skulle du vilja beskriva Mellan rött och svart i jämförelse med Brobyggarna och Dandy?
– I Brobyggarna och Dandy drabbades alla familjemedlemmarna av kriget som någon sorts katastrof som de inte kunde göra något åt själva. Men nu i mellankrigstiden, som den tredje delen handlar om, tvingas alla ta ställning till den framväxande nazismen och då kommer familjen att splittras. Och det som var ingenjörskonst i den första boken och måleri i den andra delen blir nu en djupdykning i de moderna konsternas Berlin.
Vad överraskade dig mest under researcharbetet?
– Det som överraskade mig mest var att det måste ha varit nästan omöjligt för tyska skolbarn att komma undan nazismen. De blev tvångsenrollerade. Och på samma sätt har vi i eftervärlden missförstått tyskarnas entusiasm när de stod och hälsade SA-trupperna med utsträckt högerhand – den som inte gjorde det skulle nämligen ha misshandlats eller polisanmälts.
Hur var det att skildra tiden före andra världskriget. Det vill säga att skriva med facit i hand?
– En utmaning är att inte skriva med facit i hand, att hela tiden förtränga att jag ju vet hur det gick. I varje ögonblick måste jag då fråga mig: om vi hade varit med där då och inte vetat, hur hade vi då tagit ställning?
Hur är Mellan rött och svart kopplad till din familjs historia?
– En av huvudpersonerna, Lauritz Lauritzen, är tämligen rakt av ett porträtt av min morfar Oscar Botolfsen. Morbröderna Carl Lauritz och Hans Olaf hette också så i verkligheten. Själv är jag ännu inte född.
Vilken relation upplever du att vi har till vår historia i dagens Sverige?
– Att vi vet både för mycket och för lite. Vi har en sorts absolut facit, men det kan paradoxalt nog hindra oss från att förstå hur det var att verkligen vara där.
Kan du berätta något om nästa del?
– Ja, det är andra världskriget i två etapper: fram till 1942 när Tyskland segrar på alla fronter och efter 1942 när det börjar gå upp för omvärlden vad som sker i förintelselägren i Polen.
>> Läs mer om Mellan rött och svart