Följ oss på sociala medier:
”... det är i omvärldsbetraktelserna Guillou är som bäst. ... Guillou s...”Läs mer
”Klänning för korta kvinnor är en spännande och rolig skildring av myg...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Sara Lövestam är halsbrytande rolig, med en förmåga att skriva lätt oc...”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”...en mysig roman, en sådan som man behöver ibland. Jag gillar också a...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

”Den här boken har verkligen lekts fram”

Nu finns Sara Lövestams Grejen med verb i bokhandeln. En bok som grundar sig i ett stort intresse och som berättar om grammatik som du aldrig sett den förr.

Efter att ha skrivit fyra kritikerrosade romaner bestämde sig Sara Lövestam för att även testa en annan genre – baserat på ett stort intresse. Nu utkommer Grejen med verb – en grammatikbok som handlar om verb, men som tar upp det hela på ett annorlunda sätt.

– Till exempel, om verb skulle ligga med någon, vem skulle de ligga med då och varför? Eller, om man själv var ett verb, skulle man hellre stå i presens eller infinitiv? Såna viktiga ämnen, som traditionella grammatikböcker verkar ha missat att ta upp, berättar Sara Lövestam och tillägger att boken också är full av regelbeskrivningar.

Grejen med verb vänder sig till alla som gillar språk och grammatik, och enligt Sara Lövestam ”både till dem som glömt sin skolgrammatik eller till dem som irriterar sig på att imperfekt numera heter preteritum”.

Själv tillhör hon en av de mer inbitna grammatiknördarna och började fundera på grammatik långt innan en vuxen talade om för henne att det ens fanns.

– Det började antagligen med att jag hittade på egna språk, och ganska snabbt förstod att jag, för att kunna prata i dåtid på ett påhittat språk, måste konstruera ett system. På så sätt insåg jag att svenskan hade ett system, och jag fann ett stort nöje i att upptäcka det.

Intresset för grammatik har levt vidare och visar sig inte minst i Sara Lövestams författarskap och läraryrke. Själv tror hon att intresset kvarstått för att hon är en språkfantast på alla vis.

– Jag gillar ord, ords nyanser, väljer mina ord väldigt långsamt när jag skriver romaner och bryr mig mycket om deras klang och konnotationer. Men jag gillar också det jag kallar ”broderiets baksida”, där man ser hur allt hänger ihop. Det är logiskt, men samtidigt utlämnat åt människans nyckfullhet, säger hon och tillägger:

– Det är grammatiken som förklarar varför och på vilket sätt vi kan kommunicera med varandra och förklara sammanhang. Hade vi inte haft grammatik, hade den här intervjun bara varit en hög med ord som ingen kunnat förstå.

Men grammatik är inte självklart för alla. För en del är det snarare synonymt med dötrist och andra tänker bara på skolan, läxor och prov. Hur förklarar man grammatik för någon med denna inställning? Sara Lövestam skulle säga så här:

– Du använder grammatik hela tiden. Det är ett system som du lärde dig automatiskt när du var ett småbarn, men som du skulle få kämpa länge för att uppnå om du skulle lära dig det nu. Vill du veta exakt vad det är du vet?

Att det blev Grejen med verb och inte Grejen med grammatik handlar mer om ämnets omfång än urval. Från början såg Sara Lövestam framför sig hur boken skulle handla om alla ordklasser, satsdelar och kanske även morfologi. Men när hon började skriva på kapitel ett, om verb, tog det aldrig slut.

– Kapitlet bara svällde och svällde. Till sist ringde jag förlaget och frågade: går det bra om boken bara handlar om verb? Det gick bra. Hade ”kapitel ett” börjat med substantiv i stället, hade det antagligen blivit på samma sätt och boken hade hetat Grejen med substantiv.

Förutom att skriva har Sara Lövestam denna gång även illustrerat sin bok. Även här hade hon en vision om hur det skulle se ut och frågade helt enkelt sin förläggare Sofia om det gick bra att hon själv ritade bilderna.

– Hon sa ungefär så här: ”Den här boken är ett destillat av din hjärna. Det är nog bara din hjärna som kan producera bilderna, så kör på.” Det var en ny erfarenhet att rita bilder till min text, men det kändes samtidigt rätt.

Sara Lövestam debuterade som författare 2009 med romanen Udda. Sedan dess har hon skrivit ytterligare tre romaner, samtidigt som hon har arbetat som lärare i svenska för invandrare. Att skriva Grejen med verb var dock lite annorlunda än tidigare bokskrivande.

– Den här boken har verkligen lekts fram. Det har varit ett avbrott i vardagen. Jag har jobbat dagar och kvällar med romanskrivandet och mitt lärarjobb, och när jag har behövt en paus har jag satt mig och skrivit lättjefullt om verb.

Nu finns Grejen med verb äntligen ute i bokhandeln – till mångas förtjusning. Responsen inför Grejen med verb har varit överväldigande.

– Vissa läsare föredrar förstås att läsa romaner, och det är ju tur, för det fortsätter jag med. Men väldigt många – fler än jag förutsett – har varit otroligt entusiastiska. En månad före boksläppet var det sex reservationer i kö på biblioteket, bara en sån sak. Jag är väldigt förtjust i mina läsare. De får mig att känna mig förstådd, säger Sara Lövestam.

>> Läs ett smakprov ur boken här
>> Läs mer om Grejen med verb
>> Läs mer om Sara Lövestam


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.